Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kaponier

Time To Watches 2025

Rekomendowane odpowiedzi

[Time To Watches 2025 – relacja ogólna, Krayon, Code41, Antoine Prezusio]

Relacja z Time To Watches będzie krótsza z prozaicznego powodu – zabrakło mi miejsca na telefonie do zrobienia większej ilości zdjęć i video – mam więc zaledwie kilka 😉

Wystawa Time To Watches odbywała się w czasie równoległym do W&W – miejscem wystawy była Villa Sarasin – willi noszącej nazwisko Édouard Sarasina który był szwajcarskim fizykiem i bankierem zaangażowanym w działalność filantropijną i wspierającym rozwój nauki w Szwajcarii. Willa znajduje się zaraz obok Palexpo gdzie odbywa się W&W. Koszt wstępu to 20 CHF.

Co do samej imprezy to miałem kilka konkretnych stanowisk które chciałem odwiedzić – przede wszystkim chciałem przymierzyć zegarki marki Krayon oraz Laine. I zaraz na wejściu udało się odhaczyć pierwszy punkt – technikalia stojące za modelami Anywhere i Anyday objaśniał mi sam Remi Maillat czyli właściciel Krayon. Była tez oczywiście możliwość przymiarki. Pięknie prezentują się te zegarki! Jakość wykonania jest fenomenalna! To interesowało mnie najbardziej to w jaki sposób zmienia się wskazanie czasu wschodu i zachodu słońca w momencie zmiany miejsca pobytu – i tu okazuje się, ze zwyczajnie zegarek ustawiany jest przez zegarmistrza Krayona na konkretną szerokość geograficzną i w przypadku zmiany trzeba po prostu wrócić do nich żeby to przestawili. Zaciekawiło mnie też rozwiązanie w Anyday dotyczące wskazania dni tygodnia (kiedy wypada weekend) ale nie będę tego tłumaczył – kto chce może sprawdzić na ich stronie. Tak czy siak, jestem bardzo zadowolony z faktu, że mogłem przymierzyć zegarki tej marki.

Oprócz Krayona udało się jeszcze odwiedzić m.in. stanowisko Ming, Blackout, Code41, porozmawiać chwilę z Antoine Prezusio oraz – co mnie bardzo ucieszyło – uciąć pogawędkę i przymierzyć zegarki Torstena Laine. Fajne było to, że pan Laine miał kolekcję kilku starszych i nowszych zegarków i otwarcie opowiadał o różnych technicznych aspektach tworzenia każdego modelu. Super sprawa!

Niestety, z uwagi na brak miejsca na dysku nie mam żadnych zdjęć ani video z przymiarek.

W willi wystawiało się tez dużo marek, których nie znałem – obszedłem kilka z nich ale po około 3h wędrowania z góry na dół (villa miała 3 piętra i piwnicę) byłem już zbyt przebodźcowany i uznałem że na dzisiaj koniec.

W każdym razie, Time To Watches jest fajną alternatywą dla wszystkich tych, którzy lubią mikrobrandy i wolą bardziej bezpośredni kontakt z markami (nawet tymi z wyższej półki) w kameralnym gronie. Oczywiście, w willi przewijało się dużo ludzi ale nieporównywalnie mniej niż na W&W. Niemniej jeśli ktoś będzie kiedyś na W&W to polecam wybrać się też na TTW bo moim zdaniem warto 😊

Tyle ode mnie – jak ktoś chce dorzucić swoje 3 grosze to zapraszam 😊

20250406_153036.jpg

20250406_153043.jpg

20250406_153047.jpg

20250406_153053.jpg

20250406_153106.jpg

20250406_144936.jpg

20250406_150751.jpg

20250406_150755.jpg

20250406_152906.jpg

20250406_152911.jpg

20250406_152953.jpg