Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kobas

Mrugające oko - Bradley & Hubbard

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wcześniej już wspominałem zainteresowałem się amerykańskimi zegarami produkowanymi przez firmę Bradley & Hubbard. To są tzw. Mrugające oczy
Firma Bradley & Hubbard Manufacturing Company to firma produkcyjna z Meriden, Connecticut, która działała w latach 1852-1940. Znana była z produkcji różnorodnych przedmiotów, w tym stołów z mosiądzu, dzwonków, zegarów, sejfów na zapałki, lamp, krat architektonicznych i balustrad. Szczególnie popularne były ich zegary, często z ruchomymi oczami, nazywane "Blinkers" lub "Winkers", oraz przedmioty z żeliwa, takie jak podpórki do drzwi i małe skarbonki. W 1940 roku firmę przejęła firma Charles Parker. 
Zegary, które powstały za sprawą tych Jankesów to przede wszystkim 
1. John Bull - to taki "ambasador" Wielkiej Brytanii
2. Topsy - postać z książki Chata wuja Toma
3. Sambo - j.w.
4. postać kataryniarza
5. lew
Obudowy żeliwne były ręcznie malowane przez zatrudnione specjalnie do tej czynności kobiety. Wiele z nich  ma obecnie duże ubytki farby. Zegary są bardzo ciężkie 5-6 kg.
Mechanizmy dostarczało dwóch lub trzech producentów mechanizmów
1. SB Jerome - był sygnowany
2. Barnes/Hubbel - nie były sygnowane
 Na rynku jest bardzo dużo replik (podróbek) wykonanych na Tajwanie i Chinach. Zegarmistrz z Ohio importował te zegary i "zalał" nimi świat. obecnie na wszystkich portalach aukcyjnych i nawet renomowanych domach aukcyjnych są oferowane te repliki. 
w Replice oczy poruszają się od lewej do prawej i na odwrót, nakręcanie jest na godzinie 6.
W oryginale oczy poruszają się góra-dół i nakręcanie jest na godz.3
W tym czasie zegary opatrzone były mnóstwem patentów. Na system dźwigni, na mechanizmy, na tarcze zegarowe itp. W zegarze Sambo i Topsy widoczne jest oznakowanie patentem pat MAY 10 1859. to jest patent na tarcze zegarową. To mnie trochę dziwi i bawi - na zwykłą tarczę wykonaną z papieru zatwierdzono patent.
Inna sprawa, że te papierowe tarcze (klejone do blachy) przetrwały 150 lat - no nie wszystkie a właściwie nieliczne.
W USA są dosyć popularne i w domach aukcyjnych osiągają wysokie ceny.
W mojej kolekcji - Sambo - po naprawie

IMG_0627.jpeg

IMG_0626.jpeg

IMG_0630.jpeg

IMG_0223.png

IMG_0613.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy temat. Mało u nas na rynku takich zegarów...

Mam taką podróbkę. Była używana do dyscyplinowania mojego syna w warsztacie no i do zmuszania go do jedzenia (teraz mi za to wstyd 😆😉). Mechanizm w podrobionych zegarach to chodzik na częściach chińskiego bardzo popularnego budzika z centralnym sekundnikiem (Polaris). 

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sambo czuł się osamotniony, a nawet wykluczony. Nalegał na sprowadzenie koleżanki. Więc pojawiła się TOPSY. To też postać z "Chaty wuja Toma". Na razie muszę zrekonstruować mechanizm (druciki) do poruszania oczu. Na szczęście są oryginalne oczka. Trzeba tylko wygiąć drut stalowy 0,4 mm i przykleić ślipia.

Brakuje też wskazówki minutowej - może. ktoś ma pomysł jak zdobyć taką wskazówkę - dł. ok. 30 mm

Ciekawy jestem kto pamięta o czym była książka Chata wuja Toma - obejrzałem ostatnio film (lata 60-te) i sobie przypomniałem.

IMG_0229.jpeg

IMG_0794.jpeg

IMG_0795.jpeg

IMG_0796.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi