Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sergius

Mechanizm z tarczą Tavannes

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi razem z innymi zegarkami taki oto mechanizm z tarczą . Myślę że to od zegarka kieszonkowego ale chciałbym mieć pewność więc pytam szanownych kolegów .Średnica mechanizmu to 35mm.

20250907_083441.jpg

20250907_083327.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tutaj wałek/koronkę na godzinie trzeciej, więc to albo zegarek naręczny, albo kieszonka tylu Savonette/Hunter, czyli "kryta" z przednią klapką otwieraną przyciskiem.

35mm to dość nietypowy rozmiar, jakieś 15,5 linii, spodziewałbym się raczej 36mm, czyli typowych 16 linii - to jest rozmiar radzieckiej Mołni, czy szwajcarskich Cortebertów 616/618/620, używanych również w zegarkach naręcznych.

Werk wygląda na coś z połowy lat 30, ale biorąc pod uwagę tarczę i wskazówki sądzę, że zegarek był z 10 lat późniejszy.

Znalazłem takich pacjentów jak poniżej - to są gigantyczne zegarki naręczne biorąc pod uwagę modę lat 40, kiedy ceniono miniaturyzację.

Werk był przeznaczony do kieszonek, ale jeśli producent uznał, że można go sprzedać w inny sposób... to były pieniądze do zrobienia w czasie, kiedy kieszonki wyszły z mody.

pozdrawiam

Narfas

obraz.png.d000cb2de78e73fe96c1fc9df506c814.pngobraz.png.c54b90a43e140adf4df684a0ccdb1e51.png

obraz.png.514e7504c6a1548e88e5c82660155734.png

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogu z 1936 r. znalazłem to co na obrazkach powyżej jako Cal. 15''' - 6.T. Ref. 564-566 Sav. (co oznacza rozmiar w okolicach 34mm).

Tavannes robił też podobne, ale nieco inaczej wyglądające werki w rozmiarach 15,5''' oraz 16''' oraz w zasadzie identyczne werki jak na Twoim zdjęciu w rozmaitych rozmiarach.

pozdrawiam

Narafs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi