Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MC_NEO

Ball czy Seiko ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Proszę Was o opinie i poradę.

Mam zamiar kupić nowy zegarek, maksymalnie do 10.000,00 zł.

Długo szukałem odpowiedniego zegarka według poniższych kryteriów:

Ciemna tarcza + cyferblat rzymski (koniecznie wszystkie cyfry).
Szafirowe szkło.
Bransoleta.
Podwójny kalendarz (nazwa i numer dnia).
Podświetlenie w nocy (najlepiej wskazówki i wszystkie godziny).

Według tych kryteriów znalazłem tylko jeden model zegarka:

NM1058D-S4J-GY_web-e1517306187739.jpg

Niestety nie za wiele wiem o tej firmie, poza tym ma też małe wady według mnie:

to jest automat, więc nie będzie tak bardzo punktualny jak np. SEIKO SSJ029 (a brak punktualności zegarka zaczyna mnie powoli drażnić).

SEIKO SSJ029
SSJ029J1.png?mh=1200&mw=1200

Który z kolei ma tylko indeksy na tarczy co także mnie w 100% nie zadowala i nie ma podwójnego kalendarza.
Będzie za to prawdopodobnie super punktualny.
Prawdopodobnie BALL to lepsza firma niż SEIKO, ale czy na pewno ?
Do Seiko mam sentyment, Ball to dla mnie nowość.
Możecie mi pomóc w wyborze ?
Ewentualnie może znacie jakieś inne zegarki spełniające powyższe wytyczne, będę wdzięczny za opinie i inne propozycje.
P.S. Zegarek który obecnie posiadam to:

jpg

Dziękuję i pozdrawiam...

Andrzej S.
Edytowane przez MC_NEO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Andrzej.

Jeśli tak wyśrubowałeś kryteria, że spośród 189 175 882 437 zegarków dostępnych na rynku pozostał Ci jeden, to znaczy, że powinieneś rozważyć pewne kompromisy ;)

To tylko moje zdanie, ale na Twoim miejscu nie chciałbym być "skazany" tylko na 1 markę i model. Ball to bardzo dobry brand z długą tradycją i wieloma innowacjami, ale czasem warto dłużej poszukać i mieć jakiś wybór.

Możesz na przykład rozważyć zegarki z drugiej ręki, ale nienoszone albo w bardzo dobrym stanie. Poszukaj na Chrono24.pl (strona niemiecka, ale ma też oferty z Polski). Znajdziesz tam np. taki Longines, ref. L2.910.4.51.7 z linii Master Collection – raczej już niedostępny w polskich salonach:

image.thumb.png.62b00644cb7345947edf1b7f0c3d5847.png

image.thumb.png.1a5325164b4a0a4bf6779c2977a120ac.png

Nie jest na bransolecie, ale nawet jeśli, to można zawsze z czasem dokupić od innego modelu. Dzisiejsze automaty sprawdzonych brandów są bardzo punktualne, często w granicach kilku sekund na dobę, czego na co dzień nawet nie zauważysz. Natomiast zwykły kwarcowy mechanizm (czyli np. taki bez termokompensacji) też potrafi "gubić" sekundy, a do tego kwarce mają bardzo często paskudną wadę: wskazówka sekundowa nie trafia w indeksy – nawet w drogich i markowych zegarkach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam,

Dzięki za odpowiedź rads.

Ciekawy model, gdyby był nowy i z bransoletą to może bym go kupił, nie musi być tylko z polskiej edycji, ale używanych rzeczy z zasady nie kupuję.

Poza tym na pewno nie chcę zegarka na pasku.

Cytat

Dzisiejsze automaty sprawdzonych brandów są bardzo punktualne, często w granicach kilku sekund na dobę, czego na co dzień nawet nie zauważysz. 

Uwierz mi zauważę te kilka sekund i będzie mnie to drażnić.

Cytat

Natomiast zwykły kwarcowy mechanizm (czyli np. taki bez termokompensacji) też potrafi "gubić" sekundy, a do tego kwarce mają bardzo często paskudną wadę: wskazówka sekundowa nie trafia w indeksy – nawet w drogich i markowych zegarkach. 

Gdzie szukać tych informacji o termokompensacji ?

Czy SEIKO SSJ029 ją posiada ?
Czy jej nie potrzebuje bo to GPS ?

Pozdrawiam...

Andrzej S.

Edytowane przez MC_NEO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosząc się do prezentowanego przez ciebie wyżej zegarka marki Ball;

Polecałbym Ci Ball'a. Pewnie dla tego że bardzo lubię tą markę i ostro za nią ostaje. Bardzo dobry stosunek jakość do ceny. Dość serio dobrze wykonane i wyceniane. Jeśli chodzi o precyzję chodu nie szufladkuj mechanizmubw ten sposób że nie będą punktalne. Pewnie jeśli nic z tym fantem nie zrobisz czas będzie gubił s porównaniu do konkurenta. Lecz pamiętaj że wszystko jest kwestią ustawienia mechanizmu. Jeśli oddasz zegar w dobre ręce to Ci tak ustawi że będzie punktualny bez problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi