Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Corvax

Swap wskazówek z innego modelu Citizen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wracam na forum po bardzo wielu latach. Kiedyś dołączyłem jako ekstremista noszący wyłącznie szwajcarskie modele mechaniczne a od paru tygodni na moim ręku jest ... elektroniczny, japoński... Citizen :) A konkretnie Blue Angels AT8020-54L.

Uwielbiam w tym zegarku wszystko oprócz wskazówek, które moim zdaniem są źle zaprojektowane do tej konkretnej tarczy. Cienkie wskazówki, grubości zbliżonej do indeksów na tarczy z tak wieloma elementami - po prostu giną. I jest to dość irytujące, że nie wystarcza rzut oka na tarczę, żeby wiedzieć, która jest godzina, tylko trzeba chwilę pomóżdzyć, żeby zlokalizować wskazówki na tarczy. Luminofor też pozostawia trochę do życzenia.

Chciałbym wymienić te wskazówki na bardziej "lotnicze", grubsze i zdecydowanie wyróżniające się spośród innych elementów tarczy. Dobrze gdyby też miały lepszy luminofor ale pewnie już sam fakt, że byłoby go więcej mocno by pomógł.

Wizualnie pasowałyby mi wskazówki takie jakie są w Citizen Sky Pilot AT8300-58E. Oba modele działają na mechaniźmie H800 i mają zbliżoną średnicę koperty, stąd liczę, że taki swap byłby wykonalny.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy w ogóle taka wymiana jest realna, a jeśli tak to gdzie i orientacyjnie za ile mógłbym coś takiego zrobić?

Z góry wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Blue Angels.jpg

Sky Pilot.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie tylko ja bym zrobił zmianę w CB5034-82L na wskazówki z CB5000-50L ale pewnie prędzej wymienię całą sztuke na cb50007168566fd445a38b7972fac48092b497.jpg720599a548836ad30211aefaf260fc37.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, miło wiedzieć, że nie tylko j mam z tym problem. Odzew jednak niewielki. Podejrzewam, że najlepiej byłoby podejść z zegarkiem do zegarmistrza specjalizującego się z japońskich zegarkach. Czy ktoś może zna takiego w Warszawie lub Lublinie? Prawdę mówiąc gdzie indziej też może być. Byłbym gotowy się przejechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi