zcc 0 #1 Napisano 7 Stycznia Dzieńdobrywieczór, witam Wszystkich serdecznie to mój pierwszy post tutaj Zwracam się z prośbą o identyfikację takiego oto egzemplarza (okres, producent mechanizmu). Szukam, szukam i znaleźć nie mogę Dzięki z góry za informacje, pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3729 #2 Napisano 7 Stycznia Tak, jak napisał sprzedający ( ) to jest pasówka. Czyli mechanizm z zegarka kieszonkowego osadzony w nowszej (trochę lat to ona też ma) kopercie. Natomiast który producent używał marki Favor? Prawdopodobnie jakiś niemiecki. PS. Tarcza stylistycznie wygląda na lata 40, mechanizm na sporo starszy. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zcc 0 #3 Napisano 7 Stycznia To że pasówka to wiadomo Szukam głównie informacji o mechanizmie, niestety nie znalazłem informacji kto lub dla kogo mógł to produkować (no i kiedy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3729 #4 Napisano 7 Stycznia Jakiś niesygnowany/naśladownictwo FHF z przełomu wieków najpewniej. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zcc 0 #5 Napisano 8 Stycznia Przy okazji mam pytanie, dźwigienka do przesuwania wskazówek to norma w tego typu mechanizmach ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3729 #6 Napisano 8 Stycznia Norma może nie, ale ustawianie dźwigienką (lever set) lub przyciskiem (pin/nail set) wygasło dopiero w latach 20 XX wieku, jako znaczny już anachronizm. Ustawianie wskazówek przez odciągnięcie koronki wprowadził Adrien Philippe (wkrótce potem został wspólnikiem Patka) w roku 1844. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach