Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
raven17a

Regulacja chodu Pagani Design PD-YS025 mechanizm E3251

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam zegarek jak w temacie. Posiadam go około miesiąca. No i z tego co zaobserwowałem to spóźnia się około 20s/dobę. Chciałbym go spróbować podregulować razem z aplikacją na telefon. Ale brak jest na nim opisu w którą stronę kręcić żeby to zniwelować. Poza tym dźwigienki regulacji są od strony tarczy - czyli muszę wyjąć cały mechanizm? Czy może da się go jakoś zatrzymać żeby od tyłu przesunąć dżwigienke? Pytanie jeszcze którą? Beat error jest na poziomie 0.2 ms więc wolałbym dobrą przesunąć. A jak bym musiał wyjąć mechanizm to jak tu wyciągnąć koronkę? Takie głupie pytania laika który pewnie i tak nie ruszy tego.

IMG_20260201_091302.jpg

IMG_20260201_091213.jpg

IMG_20260201_091155.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbując "od tyłu" go wyregulować musiałbyś wykręcić płytę, bo wątpię czy jest w ogóle możliwość swobodnego wciśnięcia tam czegokolwiek by przesunąć regulator. Raczej nie próbowałbym robić tego sam. Możesz uszkodzić (pogiąć) delikatny włos, a o wyciąganiu koperty nie wspomnę. Ja bym dał zegarkowi trochę czasu. Zegarek jest względnie nowy, więc potrzebuje trochę czasu by się ułożyć. Jeśli nie będzie poprawy po kilku tygodniach, a chód pozostanie bez zmian, próbowałbym do zegarmistrza podejść w sprawie regulacji chodu zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, miałem nadzieję że może jest jakiś "hack" na zatrzymanie tego serca i da radę od tyłu przesunąć, bo te dźwigienki widać od tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

Żeby wyjąć wałek z koronką zapewne wciskasz to: image.png.2d9922dca7f0b20cba92a25778cdf3a8.png

Natomiast 20 sekund na dobę w tanim werku to jest dobry wynik. Jak nigdy nie regulowałeś chodu, nie wyjmowałeś werku, to tego nie rób. Zepsujesz sobie świeżą zabawkę najpewniej.

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To to właśnie.

Wg mnie nie jesteś w stanie jednorazowo dobrze go ustawić.

Ja regulując "pod siebie" poświęcam na to kilka dni a czasem tygodni, zegarek otwieram kilkakrotnie dodając/ujmując nastawę w razie potrzeby.

Dużo pomaga nauczenie się życia z zegarkiem.

Sprawdź sobie w jakiej pozycji odłożony przyspiesza; odkładaj tak idąc spać (albo nawet za każdym razem gdy zdejmujesz zegarek) a mechanizm nadrobi trochę opóźnienia. 

W Twoim mechanizmie regulacja wymaga większych manewrów , więc może warto się wstrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi