Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jash

Citizen czy Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Witam serdecznie. Z góry uprzedzam, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zegarki. Upatrzyłem sobie jednak zegarek. Chodziłem po sklepach i nic. Znalazłem na allegro.

MOD: NIE UMIESZCZAMY LINKÓW KOMERCYJNYCH

patrz regulamin. Wklej proszę samo zdjęcie z opisem. Jeżeli nie wiesz jak napisz - pomogę

W związku z tym mam pytanie, czy warto? Czy zegarki Citizen są robione w Japonii, czy to chiński chłam? Model który znalazłem jest chyba jakiś starawy bo nigdzie indzie go nie ma w sklepach. Fakt jest taki, że strasznie mi się podoba i cena nie najgorsza. Może znacie coś podobnego i lepszego. Kwota maksymalna jaką mogę zainwestować to 920zł, ale mówiąc szczerze nie wiem czy jest sens wydawać tyle na czasomierz. z góry dziękuję za pomoc i wszystkie porady.

PS na forum nic nie znalazłem o tym modelu, a wyszukiwarka działa jak działa. Znam to z autopsji bo sam ma 3 fora.

Co do zegarka Tissot to mam na myśli ten model:

patrz regulamin. Wklej proszę samo zdjęcie z opisem. Jeżeli nie wiesz jak napisz - pomogę

Różnica w cenie jest i to zdecydowana, ale pytam, bo wiem że niektóre szwajcary są po trochu składane w w kraju (powyżej 50%) a reszta w Chinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

citizen to nie chłam, porządna japońska firma, oczywiście model który cię interesuje to nie najwyższa pułka ale napewno byłbyś zadowolony, tissot marka bardziej znana i ceniona wśród

naszego społeczeństwa i co tu ukrywać bardzo dobra.

doradzać ci coś innego podobnego nie będę bo każdy ma swój gust i to tobie zegarek musi się podobać.

gdybym miał cokolwiek radzić to radziłbym żebyś odpuścił tego citizena, odpuścił tego tissota i poszukał zegarka który ci się podoba na allegro za ok. 1000 potem targuj za sprzedawcą na 920 bo (zmierzając do sedna :smile: ) zdecydowanie warto wydać 920 zł. na zegarek.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z góry uprzedzam, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zegarki

proponuję, żebyś spróbował wygospodarować kilka godzin i jednak poczytać coś na forum.

zobaczysz jak szybko można się oświecić w temacie własnych oczekiwań co do zegarka :grin:

najważniejsze to wiedzieć, czego się chce :!:

bo wydaje mi się, że poza pomysłem: "potrzebuję nowego zegarka"jeszcze niewiele wiesz :wink:

pozdrawiam,

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

lukaszrCo do chłamu miałem na myśli fakt, że Citizen produkuje części u siebie, ale już składa w Chinach i innych "tanich" krajach. Model Tissota o którym wspomniałem jest podobno całkowicie wyprodukowany w Szwajcarii, a to jednak coś znaczy. Zegarmistrzostwo w moim mniemaniu jest sztuką, ale ta sztuka w wykonaniu Chin dla mnie "ne komprende". Co do

zdecydowanie warto wydać 920 zł na zegarek.
- naprawdę uważasz, że 120zł (czy 200zł) zrobi wielką różnicę ?

Zbaczając z tematu dodam, że znalazłem jeszcze jeden ciekawy zegarek Claude Bernard (przepraszam jeśli jest błąd w pisowni), super wykonany, ładny i prosty, cena nie wygórowana (520zł), przy czym marka zupełnie mi nieznana. Mechanizm japoński, a zegarek składany w Szwajcarii.

laferty - czytam forum od dwóch dni, ale nie mam na to za dużo czasu. Prowadzę 3 największe fora Nokii w Polsce i to jest to co lubię. Zegarki są na drugim planie. Co do ostatniego zdania, grubo się mylisz.

Reasumując szukam prostego i dobrego zegarka. Co do ceny maks 930zł. Koniecznie pasek skórzany, bo bransolety mi się nie podobają. Wydaja mi się, że Tissot spełnia moje oczekiwania w kwestii gustu, z resztą Citizen też. Chciałem jedynie zasięgnąć opinii specjalistów co do jakości i wytrzymałości tych produktów. Oczywiście na inne propozycje jestem otwarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nawet produkuje część w chinach nie znaczy to że produkuje chłam, marka ma swój prestiż i nie pozwoli sobie na jakieś buble co nie oznacza, że nie może szukać tańszych metod produkcji, zakładanie z góry że chińczyk pracuje gożej niż szwajcar jest trochę niefajne.

masz rację, żę zegarmistrzostwo to sztuka, nie oszukujmy się jednak, sztuka zagarmistrzowska zaczyna się od nieco wyższych kwot, ten pozion to masowa produkcja i praca na akord ;) nie mająca wiele wspólnego ze sztuką.

pisząc, że warto wydać 920 zł. miałem na myśli, że warto wydać maksymalną kotę jaką możesz przeznaczyć. zegarek kupujesz na wiele lat ( o ile nie zechcesz wcześniej go zmienić) więc myślę, że ten wydatek nie jest wygórowany a widząc twoje zainteresowanie w ciemno strzelam, że na telefony wydałeś pewnie już dużo więcej i wiesz chyba lepiej ode mnie ,że wydając na telefon powiedzmy 2000 użytkujesz go, no maksymalnie z 5-6 lat, wydając na zegarek 2000 może posłużyć ci do końca życia i u jego schyłku wcale nie będzie to chłam.

wcześniej pisałem o allegro, najlepiej jednak (cenowo) poszperać na ebay-u, tam za ok. 930 zł. można wybrać coś fajnego. poniżej kilka przykładów.

pozdrawiam

lukaszr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. skoro masz konkretne wymagania odnośnie poszukiwanego czasomierza, to napisz coś więcej o nich, bo właśnie o to mi chodziło. mam na myśli:

ubiór do jakiego chcesz go zakładać,

tarczę - tu zauważyłem, że myślisz raczej o zegarku z chronografem,

kopertę - czy szukasz czegoś okrągłego czy kwadrat też wchodzi w grę,

no i IMHO najważniejsze - mechanizm. szukając zegarka do 920 pln spokojnie możesz się już rozglądać za jakimś przyjemnym automatem, chyba, że świadomie wolisz kwarc.

mam nadzieję, że przeczytałeś TO

ja się naprawdę Ciebie nie czepiam, ale w kwocie jaką podałeś jest xxx zegarków, które można by polecić, dlatego im więcej swoich oczekiwań zdradzisz, tym prawdopodobnie trafniejsze będą sugestie kolegów.

I jeszcze jedno: warto wydać na nowy zegarek tak dużo, jak tylko pozwala Ci na to Twój budżet. Na pewno nie będziesz tego żałował :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tak poza tematem:

lukaszr - faktycznie na telefony wydaję kwoty w okolicach wspomnianej przez Ciebie, ale nie użytkuje aż tak długo. Średnio zmieniam co 2 lub 3 miesiące.

Co do upodobań. Wiecie wszystko zaczęło się bardzo prosto od prostokątnego zegarka Lorusa za 159zł. Bardzo mi się podoba, ale jak zobaczyłem na żywo jego rozmiar to zrezygnowałem.

Kształt generalnie bez znaczenia, podobają mi się prostokątne, są teraz modne, ale albo są małe albo tak wielkie, że śmiesznie wyglądają na mojej dłoni. Okrągłe są też super i są klasyczne i ponadczasowe. Co do paska - tylko skórzany i tylko czarny. Co do właściwości samego zegarka. Nie musi to być chronograf. Wystarczą mi 3 wskazówki i ewentualnie data. Co do wyboru między kwarcem a automatem. Podobają mi się te drugie, ale nie są na mój portfel, to znaczy może i są ale takiej korby aż nie mam. Spoko dopiero zaczynam. Chodzę już 2 tydzień po sklepach i powoli dostaję świra. Co do wyboru pomiędzy tymi 2 modelami o których napisałem temat, chodziło mi o Wasze wypowiedzi jako speców, który po prostu jest lepszy i tyle.

PS - co sądzicie o marce Claude Bernard ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc wracając do tematu postu, bo czasami faktycznie wydaje mi się że my miłośnicy tylko komplikujemy temat zamiast jasno odpowiedzieć na pytanie, ale takie zboczenie więc wybaczcie. citizen czy tissot, żeby odpowiedzieć który lepszy trzeba je po prostu porównać, więc materiał - ten sam, mechanizm - nie wiem ale nie sądzę żeby bardzo się różniły, raczej podobne, marka, prestiż - tu plus dla tissota, cena - tuwygrywa citizen.

wniosek dla mnie - jeżeli jesteś w stanie zapłacić więcej tylko za markę bierz tissota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Powiem tak jeśli warto to jestem gotów. Tylko pojawił się kolejny problem. Nadal pomęczę Was tym pytaniem o Claude Bernard. No i następna marka, która mi się podoba to niemiecki MZI - ale wiem tylko tyle, że ma mechanizmy Citizena oraz zegarek Bisset.

PS

Coś mi się zdaje, że nie prędko kupię czasomierz :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bisseta oraz MZI sobie totalnie odpuść - to shity.

Claude Bernard ja osobiście też bym nie kupił. Nie trafia do mnie ta marka zupełnie. Zamiast Claude Bernard z napisem Swiss Made na tarczy już 100 razy bardziej wolałbym kupić w podobnej cenie Seiko lub Citizena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do Claude Bernard się nie wypowiem, ponoć niezła firma ale zupełnie nie mój typ, nigdy nie miałem styczności z tymi zegarkami.

co do reszty zgadzam się z laferty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Summa summarum zastanawiam się już w zasadzie tylko na Tissotem i Citizenem.

Tissot droższy, ale 24 miechy gwarancji kupiony w sklepie i w moim mieście. Citizen z allegro, inne miasto i gwarancja sprzedawcy 12 miesięcy. Tak poza tym to zaczynam mieć wątpliwości co do wartości tego zegarka. Kolo chce 425zł, ok. Ale znalazłem to:

http://cgi.ebay.com.sg/NEW-CITIZEN-MULTIHANDS-CALENDAR-LEATHER-100M-MENS-WATCH_W0QQitemZ260228280005QQihZ016QQcategoryZ111652QQcmdZViewItem

Cena jest w dolcach. Jakie by to dolary nie były to cena z ebay jest duuuuużo niższa niż na allegro. Próbowałem negocjować ze sprzedawcą. Zgodził się na 400zł paczka kurierem, ale poza allegro. Więc jak coś nie mam 10 dni na zwrot. Co Wy na to ? Bo jak dla mnie to cenna llekko przegięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciało by się powiedzieć, nic nowego, normalka, tak się właśnie sprzedaje na allegro, kupujesz na ebay-u i gonisz u nas, nie dziw się, taka karma.

co do ceny, różnica wydaje się faktycznie spora ale weź pod uwagę wszystkie aspekty.

powiedzmy że ten sprzedawca na allegro kupuje właśnie u tego na ebay-u ( lub innego, ceny podobne) z przesyłką do polski kosztuje go to już ok. 200zł. jeżeli sprzedaje legalnie to dochodzi vat 22% i cło 3% plus 25 zł. za przesyłkę krajowa kurierem z urzędu do adresata 25 (do tej pory tego nie rozumiem) wychodzi jakieś 275 zł. wystawienie i prowizja od sprzedaży i mamy koło 290, zakładając dodatkowo że zegarek ten kupił powiedzmy trzy miesiące temu doszło by kilkanaście zł. w przód, jeszcze tylko podatek dochodowy od sprzedaży i wychodzi nam że zarabia ok 100 zł. dużo? być może

chyba że ciągnie i sprzedaje nielegalnie wtedy ma niezłą przebitkę.

i znowu się rozpisałem

reasumując, bierz tissota :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Biorę i dziękuję za pomoc.

Kurcze poddaję się; już byłem pewien na 100% kiedy zobaczyłem ten artykuł:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....asc&start=0

a w nim modele:

- ADRIATICA 8203 Auto ALL STAINLESS STEEL

oraz zegarek z ostatniego postu na pierwszej stronie (nie mogę doczytać modelu).

Ale mało tego znalazłem jeszcze jedną stronkę, a tam:

-http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/pr...amp;language=pl

Z "rusków" najbardziej podoba mi się ten pierwszy i ostatni, ale nie wiem jak jest z jakością tych wyrobów. Czytałem trochę i jedni są na tak inny trochę narzekają. Co do zegarków Adriatica - jakość powinna być dobra.

Proszę o poradę ostatni raz i się zamykam :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.