Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michalop

Dornbly2nźth & Sohn

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ mój poprzedni post o tej firmie wylądował w koszu,dziś pojawiły się do niego ptyania , a ja nie mam ochoty w "hasioku" siedzieć :wink: :twisted: , pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku o tej zacnej niemieckiej manufakturze.

piotrek

P.S.

link do starego postu

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=351

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a na samym końcu pytanie z usuniętego wątku

Niesamowicie mi sie podobają - szczególnie 99.0

Szczerze mówiąc zauważyłem, że jesteś zwolennikiem "imienia bądź nazwiska w nazwie" (rozumiesz chyba o czym mówie ;)) oraz marek dosyć mało znanych.

Otóż zawsze chciałem mieć zegarek tego typu - jak najmniej znany - niepowtarzalny (w dzisiejszych czasach to raczej prawie niemożliwe no ale ... :D) ... a Ty wydajesz mi się pasjonatem, który tego typu firmy zna.

Mógłbyś polecić coś taniego (wiem... to niepowtarzalność i mało znana marka są dzisiaj w cenie) a jednoczesnie spełniającego powyższe warunki ? Niestety przedział cenowy jest poniżej 4000zł ...

Osobiście - jak już wspominałem - zakochałem się wręcz w Dornbly2nźth & Son ref. 99.0 (1).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a teraz spróbuję odpowiedzieć

4000 pln to bardzo dużo pieniędzy. niestety, większość firm spełniających wymienione przez Ciebie warunki usadowiła sie cieplutko i spokojnie w niszy AHCI. ceny odzwierciedlają ich niszowy i ekskluzywny wizerunek.

niewielu producentów wybiera trudniejszą drogę:

bezkompromisową jakość przy niewyobrażalnym wprost wkładzie własnej ręcznej pracy - i dzięki temu niższe koszty.

można tu wymienić np. właśnie Dornbluetha, Joerga Schauera (właściciela Stowy- ale to jego druga marka), austriackiego i Habringa.

... i te zegarki nie są tanie , a dodatkowo nierzedko trzeba czekać na nie nawet rok. jednak, (jak w przypadku D&S) roczna produkcja wynikająca mocy przerobowych firmy, jest znacznie niższa niż ilość zegarków w niejednej limitowanej serii jakiejś znanej i szacownej manufaktury.

właściwie pozostają producenci tacy jak stowa czy Sinn gdzie za masową produkcją stoją silni właściciele "trzymający rękę na pulsie" i nie pozwalający, by poprzez niedociągnięcia wykonawców, wypracowane przez nich przez lata, dobre imię firmy poszło na marne

piotrek

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Widać tutaj związki firmy ze sławnym poprzednikiem Lange & Sohne a konkretnie zegarkami obserwacyjnymi tej firmy. Stara solidna niemiecka robota.

post-0-0-01583200-1330478621.jpg

deckwatchlange205222097mj.th.jpg

mvc013s3zk.th.jpg

PS. 4000 PLN to nie jest dużo za taki zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niewielu producentów wybiera trudniejszą drogę:

bezkompromisową jakość przy niewyobrażalnym wprost wkładzie własnej ręcznej pracy - i dzięki temu niższe koszty.

można tu wymienić np. właśnie Dornbluetha, Joerga Schauera (właściciela Stowy- ale to jego druga marka), austriackiego i Habringa.

... i te zegarki nie są tanie , a dodatkowo nierzedko trzeba czekać na nie nawet rok. jednak, (jak w przypadku D&S) roczna produkcja wynikająca mocy przerobowych firmy, jest znacznie niższa niż ilość zegarków w niejednej limitowanej serii jakiejś znanej i szacownej manufaktury.

piotrek

Czy ta bezkompromisowa jakość przekłada się na niezawodność?

Bo rozumiem, ze w razie jakichkolwiek problemów - serwis jedynie u producenta.

A swoją drogą to te D&S z obrazków mają coś w sobie.

Mówisz, ze trzeba rok czekać? Cyzli spokojnie moge zarabiać.

J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy tak bezkompromisowa jakość przekłada się na niezawodność?

Bo rozumiem, ze w razie jakichkolwiek problemów - serwis jedynie u producenta

serwis (naprawa) droższych zegarków i tak zazwyczaj u producenta.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek,

A jak się wyroby D&S mają do znanych manufaktur czy producentów masowych takich jak ML, Rolex?

I bardziej bluźniercze pytanie. Jak się mają do marek z naszej czarnej listy?

W końcu chińczycy tez mają małe manufakturki przydomowe.

Nie ukrywam, że dla mnie mają (D&S) to coś, a fakt nieduzej produkcji zwiększa ich atrakcyjnośc. Kupić np. Roleksa czy Omege to żadna sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak się wyroby D&S mają do znanych manufaktur czy producentów masowych takich jak ML, Rolex?

- płytki mechanizmów wykonują sami (syn z ojcem)

- chatons (te przykręcane na 3 śrubki oprawy kamieni) toczone są własnoręcznie przez dirka ze złotego drutu.

- ręcznie zdobione i grawerowane ,

- praktycznie wszystko robione jest przez nich ręcznie

- itd itp.

...tego o chinach pozwól że nie będę produkował :twisted:

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość monk

Kontynuując wątek niszowych nieco marek... (choć tutaj owa niszowość ma nieco inny niż u wcześniej wspomnianych producentów charakter)

http://www.christopherward.co.uk/automaticface.aspx

post-0-0-20216400-1330478879.jpg

post-0-0-52231600-1330478880.jpg

post-0-0-79973600-1330478881.jpg

post-0-0-24651300-1330478883.jpg

Zakochałem się i Certinę kwarcową chyba odłożę jeśli idzie o najbliższy zakup. Chce automata, zawsze chciałem - a ten tutaj mi niesamowicie się spodobał (cenowo w tej chwili mam dołek finansowy więc tym bardziej interesuje mnie ten aspekt)

Michalop - masz może coś w zanadrzu z tego typu firm ?

Podobają mi się strasznie zegarki których nie doświadczymy u innych i nie są znane jak pamietasz. Pomijamy tutaj nieco inną "niszowość" wyżej wspomnianej firmy do np Dornblutha etc. Podoba mi się sam fakt, że firma produkuje tak jak tutaj np. 2 modele męskie. I nikt prawie jej nie zna.

Kwarca również chcę - owszem ale do noszenia na codzien lub np wspomnianą Certinę która urzekła mnie sportowo-eleganckim (można się spierać ;-)) stylem. Ale mechanik to mechanik cholera.

Odbiegłem od tematu...chyba zakupie powyższy automat. Spełnia prawie wszystkie moje warunki (no może oprocz swego rodzaju lubowania cyfr arabskich nad rzymskimi) i ...jest mało znany. I ta cena ! Może nawet przed końcem roku mógłbym sobie na coś takiego pozwolić ...

Masz gdzieś tam w kajetanie kilka podobnych marek ?

Cenowo na razie nie mogę sobie pozwolić na takiego np. Dornblutha więc trzeba jakoś nadrabiać (wiesz jak jest ;-)).

Mechanizm wydaje się być OK. Kolorystycznie etc mi odpowiada... jedyne zatrzeżenia mogę mieć do jakości wykonania (z tego co wyczytałem - trochę tam śmierdzi chinami ...ale nie przeszkadza mi to jakoś samo w sobie) no ale to ocenimy jak się zdecyduje. Tym bardziej, że gwarancja jest 60/60 a to plus.

edit: wpadłem na małą recenzję zegarka i tym bardziej podoba mi sie

http://www.equationoftime.com/forums/Pilot...frames;read=449

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.