Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość watchmaker

Watchmaker(ona)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość watchmaker

To że jakaś firma ma praktyki i wieloletni starz,to nie oznacza że jeszcze wszystko wie i robi dobrze,znam dobrych bardzo dobrych zegarmistrzów którzy nie jednego mogli by zagić z firmy BLU jezeli zegarmistrz pracuje w zawodzie od bardzo dawna,to miał do czynienia z niejednym zegarkiem wysokiej klasy zdarza się tak że my jako Rzemieslnicy tego wymierajacego zawodu trzymalismy lub naprawialismy zegarki gdzie nawet osobą z firmy nie śniło się o naprawie takich zegarków bo jeden nosi a drudzy naprawiają,a ci co noszą to niech się nie wypowiadaja na ten temat bo nie mają zielonego pojęcia jak jest faktycznie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Witam,

..czy wielką niedyskrecją będzie pytanie: o co chodzi w poście powyżej? :shock:

(pomijając oczywiście jego literalne brzmienie)..

Przepraszam, ale jestem nowy na tym forum i usiłuję się troszkę połapać..

..i korzystając z okazji, że akurat trafiłem szczęśliwie na zegarmistrza chciałbym poprosić o pomoc w roszyfrowaniu paru niejasnych dla mnie zwrotów na które natknąłem się przeglądając katalogi (nie jestem bowiem zegarmistrzem, nie posiadam równierz książek o.Bartnika :cry: ) ..a mianowicie co oznacza, że zegarek ma własny wahnik (czyli każdy inny ma cudzy :shock: )? (np. M.Glashutte M1-10-25-2LB) i kolejna rzecz: pieczęć genewska? ..z czym to się je? i kolejna: funkcja flyback? (czy to powracająca wskazówka na 12 do synchronizacji zegarków???)

z góry dziękuję :wink:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Widzę, że jeszcze nikt się z tobą nie podzielił swoją wiedzą więc może ja spróbuję zrobić to w dużym skrócie korzystając z własnej skromnej wiedzy (brzmi to chyba jednak nieskromnie, ale trudno):

1. "Własny wahnik" - szczerze mówiąc nie słyszałem takiego złożenia tych dwóch zwrotów. Dlaczego "własny wahnik" a nie po prostu "wahnik"? Wahnik to metalowy (często robiony z metali szlachetnych - cięższych a przez to mogą być mniejsze) półksiężyc wykorzystywany do napędu w zegarkach automatycznych. Jak się przejdziesz do jakiegoś salonu i poprosisz o pokazanie jakiegoś automatu to możesz podziwiać jego mechanizm bo z reguły taki zegarek ma przezroczysty dekiel.

2. "Pieczęć genewska" to z tego co pamiętam, największe wyróżnienie dla zegarka oznaczające wyrób najwyższej klasy. Mogę jednak się mylić, ale nie wiem gdzie coś mam na ten temat. Jakby co zapytaj amroziuka - ten będzie wiedział na pewno :)

3. "Flyback" oznacza wskazówkę powracającą czyli taką, która po osiągnięciu maksymalnego wychylenia (np. 31-szy dzień miesiąca) powraca do pozycji wyjścowej (np. do 1-szego dnia miesiąca). Zawsze zastanawiałem się jak to działa i aż się zdziwiłem przeglądając katalog Masterpiece Collection marki Maurice Lacroix (Władek, jeszcze raz dzięki za katalog). Taka wskazówka jest wykorzystywana we wskazaniach, które automatycznie muszą powracać do pozycji początkowej po osiągnięciu maksymalnego wychylenia czyli np. dni miesiąca, dni tygodnia. Choć sposób pokazywania jest podobny to nie należy mylić takiego mechanizmu z mechanizmem "power reserve" (rezerwa napędu) czyli wskazówki pokazującej stan naprężenia sprężyny napędowej. Tutaj wskazówka niestety sama nie powróci dopóki sami nie naciągniemy napędu.

To chyba na tyle. Hmm, już niedziela a jak zaczynałem pisać była sobota :)

"Pierwszy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Witam,

Dzięki Wojtku za wyczerpujące odpowiedzi :wink:

..choć przyznam szczerze, że nieszczęsny własny wahnik dalej nie daje mi spokoju :) ..właśnie przez ten własny oczywiście.

Przecież oczywistym jest, że w automacie występuje wahnik (chyba że są inne rozwiązania) i zrozumiałym podkreślenie jeśli ów wahnik ma cechy jakieś wyjątkowe, wyróżniające. Ale własny???

To tak jakby zaznaczyć, że zegarek ma własną sprężynę daleko nie szukając a nie sprężynę z zegarka mojego ojca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ponieważ ten termin znalazłem w katalogu Chronos 2004 po namyśle zaczynam utwierdzać się w teorii, że ta niedokładność wynika z błędnego tłumaczenia materiałów reklamowych dostarczonych przez poszczególne firmy na poptrzeby tego katalogu. Jest tam sporo kwiatków typu mechanizm mechaniczny (nie kwestionuję - chodzi o samo brzmienie tej sensacji w opisie dodatkowym :wink: ).

Dlatego jeśli się mylę i istnieje jednak własny wahnik to proszę o sprostowanie!

I jeszcze jeden termin, którego nie rozumiem: repetycja minutowa (np. 5min)? Proszę o szczegóły i ...z góry dziękuję :wink:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jendri

witam,

co to jest repetycja? no to dotknales powaznej sprawy. wedlug mnie to najciekawsze komplikacje jakie mozna znalezc w zegarku. niestety- rowniez najdrozsze :) (nie liczac moze tourbillon). najtanszy repetier (czyli zegarek z repetycja) to w tym momencie kwadransowy keleka, ktory w najlepszym razie idzie z 5000USD (zobacz na www.skw.net tam jest tanio a maja ten model).

generalnie w komplikacji chodzi o to, ze naciskajac odpowiedni guzik zegarek wybija aktualny czas. to jest wybija godziny, a nastepnie, jesli jest repetierem kwadransowym, to wybija kwadranse, a jesli pieciominutowym to interwaly 5minutowe. Czyli o 10.17 kwadransowy wybija 10 razy godzine i raz kwadrans, a 5minutowy 10 razy godzine i 3 razy na 5minutowki. Wiecej o repetierach (nawet mozna posluchac Keleka 5 minutowego) na stronie www.ozdoba.net tyle, ze po angielsku.

pozdrawiam

jendri

ps repetiery mi sie snia, ale chyba niepredko sobie jakiegos sprawie... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Może chodziło w wahnik własnej konstrukcji ?

Mechanizm mechaniczny - brzmi ciekawie :-)

Skoro jednak używa się określenia mechanizm kwarcowy to przy odrobinie zmęczenia można napisać "mechanizm - mechaniczny" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Wahnik własnej konstrukcji?..to chyba najbardziej logiczne wytłumaczenie tego tłumaczenia..kupuję to :wink:

..no i dzięki panowie za pomoc z tymi repetycjami i innymi flybackami :wink:

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.