Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

hispar

panerai prawdziwy vs fake

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiło się kilka tematów dotyczących Panerai-a. Ponieważ choruję na PAM-a czytałem je uważnie. Niektóre z nich odbiegały od linii tematu i dryfowały w kierunku, który kwalifikował je do kosza.

Dlatego pozwalam sobie je wyszukać w koszu, skopiować i wkleić w tym temacie.

Jakby modowi się to nie podobało to proszę o przeniesienie do innego tematu, ale nie kasowanie

Jeśli nikogo to nie zainteresuje to przynajmniej ja będę wracał tu ;)

Sprawa dotyczy rozpoznawania fake-ów Panerai-a

No to lecimy (przytaczam też nicki Szanownych kolegów - z szacunku a także może coś by dodali...):

Sql:

"Znalazlem dzisiaj tego oto "oseska":

http://www.allegro.pl/item595211001_panerai_blac_seal.html

I wszystko byloby super gdyby nie to ze to podroba.

Zajrzalem na inne aukcje sprzedajacego - wszystkie pozostle zegarki to oryginaly.

Wiec mysle sobie ze ktos czlowieka zrobil w trabe a on teraz powieli to i jeszcze napyta sobie biedy.

Wiec zadzwonilem, powiedzialem co i jak.

I co?

I nic.

Czlowiek upiera sie ze to na bank oryginal bo on sie zegarkami zajmuje 30 lat, wie wszystko a poza tym tu koronka byla poprawiana w serwisie i wszystko ok i ton ogolnie ze sie chyba z choinki urwalem ze gadam glupoty do mistrza.

Pomyslalem ze moze ktorys z klubowiczow moglby zadzwonic do czlowieka i dac mu do zrozumienia ze to jednak jest FAKE, moze po kilku telefonach zaczalby sie zastanawiac ze cos jest nie tak.

No chyba ze trzeba zrobic kup teraz a potem czlowieka pomeczyc, bo zdaje sie niereformowalny ze swoim oryginalnym BlaC Sealem....

Pozdrawiam

Maciek "

Sql:

"Kolejnym szokiem jest dla mnie zegarek wystawiony przez Pracownie Czasu:

http://www.allegro.pl/item591644229_panera...o_daylight.html

Bylem tam, moglbym przysiac ze ludzie wiedza co sprzedaja, natomiast znowu - jesli to sa autentyczne zdjecia oferowanego zegarka to mamy kolejnego fake'a.

Zgroza. "

KURNAJANEK:

" Możesz tu przytoczyć te argumenty ??

Na jakiej podstawie twierdzisz ze to FAKE ?? wiem ze dość trudno rozpoznać dobre podróbki !

Bywało ze dla żartu wklejali koledzy oryginalnego PAM'a pisząc ze kupili go na parkingu za 800 zl i nagle wszyscy zauważali jakieś niedociągnięcia czy krzywizny ?"

Sql:

"Pewnie.

Jesli chodzi o 183:

Pierwsza i najbardziej zauwazalna sprawa - ramie/ostrze regulatora:

18309.jpg

Oryginalny OP XI ma tzw "dagger swan neck" - ma ksztalt sztyletu, z pogrubieniem w mniej wiecej polowie dlugosci.

Porowajcie to z ksztaltem ramienia w aukcji.post-25857-0-74924300-1331128340.jpg

Nastepna sprawa to jakosc grawerowania napisu Officine Panerai, ponizej dla porownania oryginal:

3047867185_1738191126_o.jpg

Dodatkowo dochodzi ogolna jakosc cotes de geneve na calym mechanizmie i brak tzw "sunburst pattern" czy jak kto woli "promieniowania" na kolkach od naciagu.

Patrzac na front widzimy natomiast za krotki trzpien od wskazowek, w oryginale ten trzpien z ang. cannon pinion jest na rownej wysokosci z wskazowka minutowa. Srodek nie jest zaglebiony mowiac prosciej smile.gif

Jesli ktos jest drobiazgowy to zauwazy tez poziome poprzeczki liter A w Panerai napisie na tarczy - w oryginale sa wyzej.

Jesli chodzi o 188 z Pracowni Czasu to wystarczy spojrzec na okienko daty. Oryginal ma ETA 7753 - ten tutaj ma modyfikowane 7750 - przez modyfikacje layoutu z 6,9, 12 na 3, 6, 9 mamy dodatkowe kolka tu i tam przez co kolko daty jest zaglebione.

Hmm to chyba juz po moim zakladzie smile.gif smile.gif

Pozdrawiam! "

CYTAT(zagato @ 28.3.2009 - 00:07) *

Po pierwsze chciałem zauważyc że porównujesz dwa różne modele black seal 00183 z aukcji z luminorem którego zdjecie umieścileś na pewno napisy zgadzaly się nie będą :-)

Nastepnie w 00183 wyjsciowy to ETA 6497/2 wprowadzona w 2002.

Szlif Genewski jak najbardziej w normie, zdjęcia sa kiepskie ale przy powiekszeniu widoczne sa prażki na kolach naciągowych.

Ja bym się tam nie zakladał.

Sql:

"Po pierwsze chcialbym zauwazyc ze to czy to luminor czy radiomir nie ma zadnego znaczenia bo oba maja ten sam mechanizm. Na szybko zlapalem pierwsze lepsze zdjecia pokazujace OP XI.

Po drugie - owszem wiem ze "wyjsciowy to ETA 6497/2" - ale co to ma do rzeczy?

Zaskakuje mnie ton wypowiedzi niektorych osob ktore zdaja sie bronic teorii ze to oryginal.

To replika. "

Mój post (niestety w natłoku innych postów bez odpowiedzi kolego Sql nie zniechęcja się !!):

Sql:

"Kolejnym szokiem jest dla mnie zegarek wystawiony przez Pracownie Czasu:

http://www.allegro.pl/item591644229_panera...o_daylight.html

Bylem tam, moglbym przysiac ze ludzie wiedza co sprzedaja, natomiast znowu - jesli to sa autentyczne zdjecia oferowanego zegarka to mamy kolejnego fake'a.

Zgroza. "

Pytanie całkiem serio: Co świadczy, że ten zegarek to fake oprócz opisu daty kolegi Sql?

Obecnie jest licytowany: LEGENDARNY PANERAI RADIOMIR 1938 - 2006 EDITION

http://www.allegro.pl/item598076369_legend...06_edition.html

który nie mi osądzać ( jeszcze za "cienki" jestem ale obstawiam fake-a) ale np taki jak ja od kolegów mógłby się wiele nauczyć, prosze nie bierzcie sie do osądów ludzi w tym temacie , którzy wystawiają fake-i są inne tematy tylko pomóżcie takim jak ja je rozpoznawać.

Szacun dla kolegi Sql za bagnet wskazujący sam bym na to nie zwrócił uwagi

Licząc na rozwój tego tematu

podsumowując:

http://www.allegro.pl/item595211001_panerai_blac_seal.html

za fake'm bagnet, dekiel (grawerowanie napisu) ogolna jakosc cotes de geneve na calym mechanizmie i brak tzw "sunburst pattern" czy jak kto woli "promieniowania" na kolkach od naciagu.

Patrzac na front widzimy natomiast za krotki trzpien od wskazowek, w oryginale ten trzpien z ang. cannon pinion jest na rownej wysokosci z wskazowka minutowa. Srodek nie jest zaglebiony mowiac prosciej smile.gif

Jesli ktos jest drobiazgowy to zauwazy tez poziome poprzeczki liter A w Panerai napisie na tarczy - w oryginale sa wyzej.

http://www.allegro.pl/item591644229_panerai_luminor_chrono_daylight.html

za fake-m: okienko daty. Oryginal ma ETA 7753 - ten tutaj ma modyfikowane 7750 - przez modyfikacje layoutu z 6,9, 12 na 3, 6, 9 mamy dodatkowe kolka tu i tam przez co kolko daty jest zaglebione.

http://www.allegro.pl/item598076369_legendarny_panerai_radiomir_1938_2006_edition.html

wg mnie w wersji limitowanej nie ma na pewno nr seryjnych ale co jeszcze?

ostatni temat został urwany

Osobiście naprawdę poczytałbym temat jak rozpoznać podróbę Panerai-a dlatego rozpoczynam ten temat i licze na wyrozumiałość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

wbrew pozorom podstawowe rady sa bardzo proste ;) nie wolno kupowac Panerai'a bez oryginalnego kompletu papierow/pudelek, druga sprawa to nalezy wystrzegac sie okazji cenowych bo te sie praktycznie nie zdarzaja przy tych zegarkach (bardzo dobrze trzymaja cene), trzecia sprawa to trzeba zweryfikowac sprzedawce (jezeli to osoba prywatna to najlepiej w klubie lub na forum Paneristi, jak firma to niech to bedzie istniejacy i znany sklep)

przy trzymaniu sie tych 3 prostych zasad ryzyko wpadki jest bardzo niewielkie- dla bezpieczenstwo warto zawsze wkleic zdjecia na forum z prosba o weryfikacje (pamietajac ze czasami nieuczciwy sprzedawca wysyla zdjecia oryginalu... a sprzedaje podrobe!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w wersji limitowanej nie ma na pewno nr seryjnych

W wersji limitowanej na pewno nr seryjne.

pozdrowienia,

Z24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wersji limitowanej SĄ na pewno nr seryjne.

pozdrowienia,

Z24

Swoje zdanie opierałem na panerai.com :

http://www.panerai.com/s_special_editions...._categoria=5824

można obejrzeć zegarek od strony dekla i tam nie ma nabitego numeru seryjnego, ale może to tylko zdjęcie przykładowe, nie widziałem Radiomira z serii limitowanej na żywo. Więc jeżeli się mylę, to kolega Z24 mnie poprawił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wbrew pozorom podstawowe rady sa bardzo proste ;) nie wolno kupowac Panerai'a bez oryginalnego kompletu papierow/pudelek, druga sprawa to nalezy wystrzegac sie okazji cenowych bo te sie praktycznie nie zdarzaja przy tych zegarkach (bardzo dobrze trzymaja cene), trzecia sprawa to trzeba zweryfikowac sprzedawce (jezeli to osoba prywatna to najlepiej w klubie lub na forum Paneristi, jak firma to niech to bedzie istniejacy i znany sklep)

przy trzymaniu sie tych 3 prostych zasad ryzyko wpadki jest bardzo niewielkie- dla bezpieczenstwo warto zawsze wkleic zdjecia na forum z prosba o weryfikacje (pamietajac ze czasami nieuczciwy sprzedawca wysyla zdjecia oryginalu... a sprzedaje podrobe!)

też jestem tego samego zdania, ale rozróżnianie oryginałów od podróbek daje jeszcze możliwość spojrzenia jeszcze z większym szacunkiem na Pam-a - ciągle mam ten wskaźnik przed oczami, który jest bo jest ale jak sobie uświadomiłem ile ktoś pracy włożył w wykonanie go to PAM nabiera wartości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.