Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DooMinick

Atlantic Worldmaster 21 Jewels, 3304315

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakies 3-4 lata temu stalem sie posiadaczem zegarka Atlantic. Dostalem go od dziadka, byl w niezlym stanie oprocz szybki, ktora zostala wymieniona na (niestety) plexi. Jednak po jakims czasie zegarek przestal chodzic. Oddalem do zegarmistrza, jak oddawal powiedzial, ze brudny i ze musial wyczyscic. Chodzil bardzo dobrze, po kilku miesiacach to samo. Nastepny zegarmistrz i nastepne 2 miesiace pochodzil. Dowiedzialem sie tyle, ze uszczelki pod szybke nie ma, bo podobno szybka z plexi wystarczajaco sie uszczelnia, a uszczelki pod pokretlo do nakrecania nie ma, bo stra sparciala a nowa oryginal to podobno 200zl. Kazdy zegarmistrz mowi, ze zebralo sie w nim kupe brudu, jakby nie byl latami czyszczony. A odstepy byly w miesiacach. Jako mlody chlopak uzywalem zegarka wszedzie, na rowerze, czasem w deszczu. Kilka razy zdarzylo sie, ze para skroplila sie na szybce od wewnatrz i musial polezec na polce jakis czas, zeby odparowala (czasem nie po deszczu, ale po jezdzie na rowerze, chyba z potu).

Moje pierwsze pytanie brzmi, co moze byc przyczyna ciaglego zatrzymywania sie zegarka i czy jakos da sie temu zapobiec. Nastepnie, czy ktos zna dobrego specjaliste od tych zegarkow w Krakowie. I na koncu, z jakich lat moze pochodzic ten model. Wszystko co o nim wiem to napisy, na tarczy: (logo "a"), Atlantic, Worldmaster, 21 Jewels, Original, Waterproof, Incabloc, Antimagnetic, Swiss Made (prawie cale przykryte rantem szkielka) a na spodzie Waterproof, Antimagnetic, Incabloc, Unbreakable Mainspring, Stainless Steel Back Swiss 3304315.

W tej chwili nie mam za bardzo pieniedzy na naprawe, ale za zadne skarby nie mam zamiaru sie go pozbywac, wiec czekam na lepsze czasy. Oswiadczam, ze przeszukalem forum pod katem podobnego zegarka (po napisach na tarczy) i nie znalazlem dokladnie takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To model z "czerwonym" mechanizmem Unitas 6300 najprawdopodobniej z lat 70 (lub 60).

Aby zegarek nie był zbyt podatny na wilgoć i zabrudzenia można uszczelnić dodatkowo szkło silikonem a także wymienić koronkę na oryginalną (jeśli nie jest) - cena nie powinna przekroczyć 30-50 zl (~ 50 zl jeśli trzeba bedzie wymienić jeszcze wałek).

Czyszczenie - choć prostsze niż w rosyjskich mechanikach zazwyczaj droższe i wynosi ok 50 zl - chyba, że zna się zegrmistrza z jakiegoś pomniejszego miasta wtedy ok 30 zl. Zawsze można jeśli ma się wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednie narzędzia samemu wyczyścić zegarek - opisy znajdują się na forum.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zawsze można jeśli ma się wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednie narzędzia samemu wyczyścić zegarek - opisy znajdują się na forum.

Czyszczenie czyszczeniu nie równe.

A co z oliwieniem ?

Atlantic to za ładny zegarek żeby na nim się uczyć czyszczenia.

Nawet uczeń który uczy się zawodu zegarmistrza i ma mistrza obok siebie nie zaczyna od zegarków tylko czyści budziki :D

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nawet uczeń który uczy się zawodu zegarmistrza i ma mistrza obok siebie nie zaczyna od zegarków tylko czyści budziki ;)

Problem w tym, ze nie zawsze ma się na tyle szczęścia żeby taką osobę znaleźć - Poza tym zegarmistrzowie nie za bardzo chcą zdradzać "tajemnice fachu". Sam spotkałem się z tym. Mimo, że nie stanowię nawet potencjalnej konkurencji (bo związany jestem z inną dziedziną techniki) to nie uzyskałem zbyt wiele praktycznych informacji od zegarmistrzów których znam - nawet jeśli wielokrotnie dałem im zarobić. Kupiłem więc książki i sam pogłębiam tajemnice w ramach odprężenia (lub pytam na forum) ;)

Ale zgadzam się - nie zaryzykowałem rozpoczynania nauki od atlantica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.