Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SLAWEK2007

TYTANOWE ZEGARKI - prawda i mit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukiwania zegarka wciąż trwają, a że będzie musiał starczyć na na dłuższy czas - nie wiadomo kiedy uda się kupić kolejny, zakup musi

być wyważony. Myślałem o Eternie Kontiki XXL, ale zwrócono mi uwagę na mechanizm, który faktycznie jest nie modyfikowaną Etą, więc cena

jest też trochę za wysoka za niego (Apart). Myślę obecnie też nad Orisem, a konkretnie Oris Divers Titan Date (Reference: 01 733 7541

7154-07 4 24 34TEB ). Cena 4.300zł w sklepie netowym, sprzedającym też ...cygara:-). I wszystko byłoby oky, gdyby nie pewien szczegół:

"Case: Multi-piece titanium case, minutes scale top ring". Czytałem dużo mało pochlebnych opinii o tytanowych kopertach i bransoletach, i

stąd moje pytanie, jak to jest? Czy tytan rzeczywiści "dziadzieje", a zwłaszcza w orisach, tytan wykorzystują (nie często) ale najlepsze

manufaktury, oczywiście w nurkach: IWC, Jeager... Więc szanowni koledzy, jaka jest prawd?

Na marginesie dodam, że mam starego (18 lat) citizena (10bar) na stalowej bransolecie, i dziś wygląda praktycznie jak nowy, nie

zauważalnych rys itp. Nie chciałbym kupić zegarek, za kupe kasy, który po roku lub dwóch wyglądałby jak z bazaru (stan koperty).

pozdrawiam i czekam na opinie, zwłaszcza praktyków i osób które miały takie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tytanowy chronograg IWC. Z tytanem nic sie zlego nie dzialo, za to zupelnie nie lezal mi jego kolor. Teraz zamowilem tytanowego Paneraia, i troche sie boje, bo demonstracyjny egzemplarz byl mocno porysowany. Mam nadzieje ze to tylko przez brutalne obchodzenie sie z nim.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowy tytan tj. szary rzeczywiście jak już się zarysuje to rysa jest czarna i widoczna , nie wiem jak inne marki ale Citizen robi modele w "białym tytanie" , który wyglądem przypomina stal. Jednak nie wiem jak wygląda sytuacja gdy się on porysuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na skali Vickers'a Tytan ma większy "rozrzut"... Może być mniej i bardziej "twardy" niż stal. Myślę, że w przypadku dobrych i bardzo dobrych producentów będzie porównywalny (co najmniej) ze stalą. Tyle jeśli chodzi o ryski... Co do "dziadzienia" - to jest to subiektywna ocena - wiele osób tak uważa... Ja ostatnio widziałem 10. letniego Citka w tytanie i nie wyglądał dziadowsko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nimue

Bo tytan tytanowi nie równy. Stal ma rozrzut, a tytan jak napisane wyżej jeszcze większy. Np. Adriatica po nawet roku wygląda jakby przeżyła armageddon, a Citek jak nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.