Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość entwistle100

Zenith Defy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość entwistle100

Witam, moje pytanie i prośba za razem dotyczy zegarka Zenith Defy, którego szczęśliwym właścicielem jestem od wczoraj. Trochę już poszperałem w sieci ale znalazłem tylko zdawkowe informację i prawie identyczne modele które różniły się tylko konwencjonalnym umiejscowieniem koronki. Jednak takiego jak mój nie udało mi się odszukać. Zegarek ma bardzo oryginalny kształt koperty (37 na 44 mm), nie rozkręcałem go więc nie wiem co siedzi w środku ale na pewno jest to mechanizm z bliźniaczych modeli (zdj. poniżej). Nie chciałem pokiereszować pięknego dekla który jest w super stanie i bez śladów chałupniczego rozkręcania. Interesuje mnie czy zegarki z tej serii miały dużą wodoszczelność na co moim zdaniem wskazuje dosyć spora i zakręcana koronka . Stan zegarka na początku wydawał się nieciekawy, był brudny lecz po kilku zabiegach przejrzał. Jak na swój wiek i lata użytkowania jest zaskakująco dobrze zachowany. Jedynym mankamentem jest trochę dotknięta zębem czasu tarcza i porysowane lub raczej lekko zmatowiałe szkiełko mineralne. Nie jestem zwolennikiem przemalowywania tarcz bo prawie zawsze wygląda to gorzej i zegarek sporo traci. Tarczę zachowam w takim stanie w jakim jest natomiast szkło postaram się wypolerować. Zegarek z każdą chwilą bardziej mi się podoba. Dodatkowym plusem jest świetnie zachowana oryginalna bransoleta z pięknym zapięciem. Uprzejmie proszę o jakieś informacje i sugestie co dalej Waszym zdaniem robić z zegarkiem i jak go odnawiać żeby go nie popsuć.

Serdecznie pozdrawiam

Michał

318c8b283768693emed.jpgf97e4c136b5d367cmed.jpg

fe60aa94f8daf40amed.jpgf611b7ea8b278376med.jpg

350824606736b94cmed.jpg Już sprawdziłem mechanizm, jest taki sam jak na zdjęciu obok :D

Mechanizm Zenith 2552 PC

Znalazłem identyczny model już po renowacji w serwisie Zenitha w Szwajcarii, facet napisał że dostał nową tarczę, szkiełko i elementy mechanizmu. Cena jaką podał była moim zdaniem mało prawdopodobna więc jej nie przytoczę. Efekt renowacji jest rewelacyjny i chciałbym się do niego choćby zbliżyć.

d48dd82873339cccmed.jpg697548dd4f2457bbmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100

Ze względu na nikłe zainteresowanie, bądź małą wiedzę na temat tego modelu przeformułowałem pytanie ;). A tak na serio chodzi mi głównie o wodoszczelność w tych modelach, może ktoś wie ile wynosiła ;)

Serdecznie pozdrawiam

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na zdjęciach poniżej (po renowacji) wygląda fajnie, ale (pomijając kształt koperty) dość nowocześnie. Nie mam pojęcia, jakie to są lata produkcji, ale gdyby się okazało, że ma 30 lub więcej lat, to postępowałbym z wyczuciem. Może lepiej, żeby wyglądał na swój wiek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz mail z zapytaniem do Zenitha. Możliwe, że uzyskasz jeszcze inne informacje na temat tego zegarka.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100
Napisz mail z zapytaniem do Zenitha. Możliwe, że uzyskasz jeszcze inne informacje na temat tego zegarka.

Dzięki za odzew, zegarek na zdjęciach poniżej pojechał na renowację właśnie do Zenitha, według właściciela cena wynosiła równowartość 1200$. Czyli astronomiczna. W cenie była nowa tarcza,wskazówki, elementy mechanizmu i bransoleta. Coś mi się nie chce wierzyć. Dostałem się już do środka mojego zegarka, mechanizm wygląda idealnie i chodzi zaskakująco dokładnie chociaż wieki nikt do niego nie zaglądał na co wskazywała spora ilość brudu i innego paskudztwa. W zasadzie chodzi mi tylko o szkiełko. Przeczytałem już chyba wszystkie posty o pastach diamentowych ale boje się sam to zrobić. Zaniosę go chyba tylko do konserwacji czyszczenia.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za odzew, zegarek na zdjęciach poniżej pojechał na renowację właśnie do Zenitha, według właściciela cena wynosiła równowartość 1200$. Czyli astronomiczna. W cenie była nowa tarcza,wskazówki, elementy mechanizmu i bransoleta. Coś mi się nie chce wierzyć. Dostałem się już do środka mojego zegarka, mechanizm wygląda idealnie i chodzi zaskakująco dokładnie chociaż wieki nikt do niego nie zaglądał na co wskazywała spora ilość brudu i innego paskudztwa. W zasadzie chodzi mi tylko o szkiełko. Przeczytałem już chyba wszystkie posty o pastach diamentowych ale boje się sam to zrobić. Zaniosę go chyba tylko do konserwacji czyszczenia.

Michał

Kłaniam,

Z pierwszego postu wynikało, że cena jest zaskakująco niska (przynajmniej ja tak to odebrałem), a tu proszę :). Miałem nadzieję, że firma podejdzie do takich usług marketingowo - przecież to jest chodząca reklama: "patrzcie 30 latek na karku i jak pięknie wygląda" no nic, naiwny jestem. Napisz maila do Zenita powinni udzielić Ci wyczerpujących informacji.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, cena restauracji znacznie przekroczyla (3 krotnie) wartosc zegarka - bardzo fajny zenith ale na tych werkach tzn 2552pc etc. byly ich tysiace - w stanie przecietnym wart okolo 300 usd, w stanie idealnym z 400-500, werki dosc niezzwodne i dosc dokladne, nie znam klasy wodoszczelnosci ale raczej nie jest powalajaca.

Ale fajny zegarek aby zatrzymac.

Koszty serwisu sa czesto problemem przy zegarkach vintage - firmy celowo nie udostepniaja czesci zegarmistrzom aby samemu kasowac za serwis, czasem ceny sa fair ale czasem sa z kosmosu (przykrym przykladem jest jlc i rozmowy typu mamy czesc ale nie sprzedamy)

pozdrawiam i gartuluje ladnego zenitha

R

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100

Znalazłem starą reklamę tej linii, niestety ze standardowym umiejscowieniem koronki. Wodoszczelność do 30 atmosfer, czyli jednak nurek ;)

2d0eeeb83d942577med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.