Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

malowankatarczy002.jpg

Do tych wskazówek i tak wyciętego logo skombinować tarcze z onyxu i będzie mniazga! plus alternatywna wersja z jakimiś delikatnymi indeksami i będzie hit :]

Nie mój klimat ale to dzieło sztuki.

Miałbym ewentualnie dwie uwagi.

Pierwsza - musiałbym mieć go w rekach, żeby powiedziec jakie robi wrażenie. Chodzi o to, że na zdjęciu, gdy widzimy detale - mamy inny obraz niż gdy trzymamy w dłoni. Wtedy kolory, które są nie - kontrastowe mogą się zlewać.

Sugerowałbym np. spróbowanie grafiki - czarna delikatna kreska na śneiznobiałej tarczy.

Druga - jak rozumiem jest to wersja robocza, detale malowania wyglądają jak dla mnie zbyt surowo. Ale po położeniu lakieru wwszystko powinno byc OK.

Po trzecie gratulacje - praktycznie większość prezentowanych zegarków dla mnie "ma w sobie to coś" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w porozumieniu z autorem tematu, chcieliśmy podzielić się ze wszystkimi klubowiczami koncepcją kolejnego zegarka ChronoArt. Zegarka który będzie minimalistyczny, prosty, w którym to detale będą stanowiły jego wysoką jakość wykonania.

Z premedytacją elementy tarczy zostały ograniczone do minimum. Pojawia się na niej pełen cykl 24h, gdzie w miejscu 24 znalazło się logo firmy. [...]

Dodajemy wizualizację poniżej, aby usłyszeć wasze opinie, spostrzeżenia oraz aby porozmawiać wspólnie o tym projekcie mając przed sobą te grafiki.

chronoartwatch11.jpg

Nie jestem znawcą zegarków, bardziej jestem estetą i albo coś mi się podoba albo nie.

Chyba w przeciwieństwie do większości wypowiadających się w wątku - ten projekt robi na mnie bardzo dobre wrażenie. Jest zbliżony do klasyki, która uwielbiam, to jak zamknięcie myśli albo w jednym zdaniu albo w całej książce. Dla mnei tan projekt ma konkretne przesłanie, które do mnie trafia.

Nie zgodze się też (zaznaczam nie jestem fachowcem) z koniecznością zmiany tarczy na 12 godzinną, to walka użytkowości ze sztuką (słowa użyłem rozmyślnie). I mimo, że zegarek ma określoną funkcję użytkową, to dzieło sztuki już nie musi, nie obowiązują go ograniczenia użytkowe.

Zupełnie inną sprawą jest czy na codzień takie rozwiązanie by się sprawdziło, ale ... być może tak. Jesteśmy przyzwyczajeni do 12 godzinnej skali - tak jak do jazdy po prawej stronie ulicy, ale tuż za miedzą są tacy, którzy jeżdżą po lewej stronie. Kwestia przyzwyczajenia, a dla doświadczonego kierowcy przestawienie się zajmuje ok dwa dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie inną sprawą jest czy na codzień takie rozwiązanie by się sprawdziło, ale ... być może tak. Jesteśmy przyzwyczajeni do 12 godzinnej skali - tak jak do jazdy po prawej stronie ulicy, ale tuż za miedzą są tacy, którzy jeżdżą po lewej stronie. Kwestia przyzwyczajenia, a dla doświadczonego kierowcy przestawienie się zajmuje ok dwa dni.

Chodzi o to, że skala 24 jest po prostu "gęsta", i przy braku cyfr nawet "doświadczony kierowca" może mieć czasem trudność żeby, rzucając krótkie spojrzenie, odróżnić np godzinę 9 od 10-tej, co zmusi go do "odliczania kresek". Dlatego praktycznie wszystkie zegarki 24-godz są dokładnie "ocyfrowane".

Nie wykluczam że jacyś poszczególni ludzie mogliby się do tego przyzwyczaić, ale dla 99% populacji będzie to zegarek bardzo niewygodny w użytkowaniu. No chyba że właśnie na przekór, o to chodzi ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o 24 godzinnego to mam wrażenie - nie wiem czy słuszne - że był zaprojektowany przez osobę nie mającą o tym większego pojęcia, według mnie nie tędy droga. Awangardę mogę zaakceptować ale tylko w przypadku gdy jest przemyślana, rezygnowanie z klasycznych uszu potrafię zrozumieć, ale solidne uszy to rozwiązanie całkowicie niepraktyczne a przy tym wątpliwe estetycznie - szczególnie że po zamocowaniu paska będą wyglądać jak tradycyjne. Tak samo kwestia tarczy, obłe kształty na tak małych powierzchniach mogą powodować wrażenie niedorobienia. Sama tarcza jest niestety bez wyrazu, zbyt dużo pustki.

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że skala 24 jest po prostu "gęsta", i przy braku cyfr nawet "doświadczony kierowca" może mieć czasem trudność żeby, rzucając krótkie spojrzenie, odróżnić np godzinę 9 od 10-tej, co zmusi go do "odliczania kresek". Dlatego praktycznie wszystkie zegarki 24-godz są dokładnie "ocyfrowane".

Nie wykluczam że jacyś poszczególni ludzie mogliby się do tego przyzwyczaić, ale dla 99% populacji będzie to zegarek bardzo niewygodny w użytkowaniu. No chyba że właśnie na przekór, o to chodzi ;)

Aha, to już rozumiem, jednak ucierpiałaby użytkowość. Natomiast dodanie cyfr myślę,że (jak dla mnie) popsułoby efekt. Nie wiem dlaczego design kojarzy mi się z bauhausem, jak dla mnie ma to coś, tę "nowoczesność sprzed prawie 100 lat".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_4887.jpg

DSC_4881.jpg

DSC_4886.jpg

DSC_4896.jpg

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to też mój ulubiony. Klasyczny i bez upiększeń :)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Santino proszę napisz recenzję. Zegarek dobrze prezentuje się na zdjęciach. Jak jest w realu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Santino: masz fotę dekielka?, i o nardgarstkową bym prosił. Tarcza jest ceramiczna?

Podoba mi się..

pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Santino: masz fotę dekielka?, i o nardgarstkową bym prosił. Tarcza jest ceramiczna?

Podoba mi się..

Dekiel możebyć pełny lub przeszklony ;-) Według życzenia.

Postaram się wkrótce zrobić jakąś nadgarstkową.

A tarcza jest z porcelany.

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może palnę jak kulą w płot, ale gdzie można obejrzeć te zegarki? Gdzie kupić? Jest w internecie jakaś oferta? Googluję i nic sensownego wygooglać nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może palnę jak kulą w płot, ale gdzie można obejrzeć te zegarki? Gdzie kupić? Jest w internecie jakaś oferta? Googluję i nic sensownego wygooglać nie mogę.

Nie googlaj , pisz na priv do Pawła .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Na stronie 2 został pokazany prototyp tarczy regulatora.

Czy jest już wersja produkcyjna tego zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Wspaniały model. Zawsze warto czerpać z najlepszych wzorców.

Domyślam się, że gotowy regulator niekoniecznie będzie w złocie lub platynie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będzie robił takie wrażenie jak te na zdjęciu , to nie mogę się doczekać .Szczególnie przypadła mi do gustu faktura tarczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20120726_105302.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek śledzę praktycznie od samego początku, choć zdaje się że jeszcze się nie wypowiadałem o zegarkach tu prezentowanych. Co mi się podoba najbardziej to przede wszystkim inicjatywa i samozaparcie przy tworzeniu projektów i wykonywaniu samych zegarków, uważam jednak że są rzeczy które można poprawić niewielkim nakładem pracy - szczególnie chodzi o indeksy na tarczy.

Sądzę że można byłoby pokusić się o płytki laserowy grawer a powstałe wgłębienia wypełnić czarną emalią - dokładność będzie znacznie większa a kontury ostrzejsze, dodatkowo da to ciekawy efekt wizualny. Druga rzecz to wskazówki - sprawiają wrażenie płaskich, wyciętych z kawałka blachy i poddanych jedynie barwieniu termicznemu, uważam że można byłoby je złamać w połowie lub chociaż wyoblić

Proszę nie traktować tego jako ofensywy :) Zegarki z giloszowanymi tarczami podobają mi się bardzo - jakbym to określił - retro-industrialny styl

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porcelanie laser nie zdaje egzaminu była robiona próba i niestety nic z tego nie wyszło

Co do wskazówek to niestety też nic z tego mi nie wyszło łatwo powiedzieć ale trudniej wykonać .Przekracza to moje możliwości :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł - wskazówki są super!

Nie ma co tego ruszać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porcelanie laser nie zdaje egzaminu była robiona próba i niestety nic z tego nie wyszło

Co do wskazówek to niestety też nic z tego mi nie wyszło łatwo powiedzieć ale trudniej wykonać .Przekracza to moje możliwości :(

Oj tam ,oj tam , jak patrzę na to co robisz , to nie wierzę , że coś przekracza Twoje możliwości , to po prostu przejściowe trudności :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł z tą "metką" od wewnątrz :) jeśli odpowiednio dobierzesz wskazówki to wyjdzie niesamowity zegar, choć moim zdaniem z piaskowanym tytanem świetnie kontrastowałyby polerowane elementy - koperta, wskazówki, indeksy i wspomniana metka.

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.