Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dlxp

Cytrynówka

Rekomendowane odpowiedzi

Na sobotni wieczór to tylko cytrynówka własnej roboty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, może byś podał przepis zamiast tylko smaku narobić :):P:)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Na sobotni wieczór to tylko cytrynówka własnej roboty .

Ja delektuje się Orzechówka ... tez własnej roboty.

EDIT:

Zeby nie bylo dam przepis:

Orzechy włoskie puki łupina jest orzecha jest jeszcze miękka, najpierw myjemy ,a później tarujemy ( można tez i ciąć). Zasypujemy je nastepnie cukrem ( w zależności od uznania) i zostawiamy na około 2-3 dni. Zalewamy spirytusem ( w zależności od uznania) i tak zostawiamy w ciemnym, chodnym miejscu na parę miesięcy ja zostawiłem na 2 ( im dłużej pozostawiona tym kolor zmieni się z zielonego na bardzo ciemny brąz). Przefiltrować i spożywać po posiłku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Podwójny post ... do kasacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra daję przepis ,1 litr sprytu ,12 cytryn ,2 szklanki cukru ,cytryny obrać ze skórki i zaleć sprytem na 4 dni .Po 4 dniach dorobić z mineralną wodą i cukrem ,pozostawić na dwa tygodnie w lodówce ,i można degustować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Dobra daję przepis ,1 litr sprytu ,12 cytryn ,2 szklanki cukru ,cytryny obrać ze skórki i zaleć sprytem na 4 dni .Po 4 dniach dorobić z mineralną wodą i cukrem ,pozostawić na dwa tygodnie w lodówce ,i można degustować .

Wrzucasz cale obrane cytryny czy mogą być tez pokrojone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio piłem taką miksturę: litr spirytusu, litr soku wyciśniętego z cytryn i litr miodu. Potem tylko poczekać - a jest na co :P

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja delektuje się Orzechówka ... tez własnej roboty.

EDIT:

Zeby nie bylo dam przepis:

Orzechy włoskie puki łupina jest orzecha jest jeszcze miękka, najpierw myjemy ,a później tarujemy ( można tez i ciąć). Zasypujemy je nastepnie cukrem ( w zależności od uznania) i zostawiamy na około 2-3 dni. Zalewamy spirytusem ( w zależności od uznania) i tak zostawiamy w ciemnym, chodnym miejscu na parę miesięcy ja zostawiłem na 2 ( im dłużej pozostawiona tym kolor zmieni się z zielonego na bardzo ciemny brąz). Przefiltrować i spożywać po posiłku.

Ja mam inny przepis: orzechy zielone jeszcze pokroić na połówki, zalać 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu i odstawić na 2 miesiące, po tym czasie zlać płyn i zasypać orzechy cukrem (ja zalałem miodem i dobrze zrobiłem) jak się rozpusci (po ok miesiącu) wlać wczesniejszy płyn do głównego naczynia i odstawić na 2 tygodnie, nastęnie przefiltrować i odstawić do leżakowania (im dłużej, tym lepiej :)) po ok. 6 miesiącach mozna pić (ja zacząłem wcześniej :) i też jest świetna :).

Co do cytrynówki to mam przepis na cytynówkę po chorwacku, cytrynę pokroic na ćwiartki i zalać spirytusem 80%, odstawić na 6 miesięcy, po tym czasie można pić (cytyny zostają w butelce):)

aha, chorwaci zalewają to rakiją.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro robię po chorwacku ,tylko gdzie to schować na pół roku ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dać żonie albo teściowej żeby pilnowała :P Ja upycham na koniec szafy albo zanoszę do piwnicy w takie miejsce że nie chce mi się za często w nie zaglądać i ustawiam przypominacza w telefonie gdzie wpisuję co i gdzie schowałem B)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.