Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Tasaq

Zegarek z prostokątną kopertą 500 - 800PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tasaq

Na początku chciałbym wszystkich użytkowników forum gorąco powitać, gdyż jest to mój pierwszy post. Jako, że ekspertem w dziedzinie zegarków nie jestem, a wybór jest duży to postanowiłem się poradzić osób bardziej doświadczonych i obeznanych z tematem. Do rzeczy... Tak jak w temacie interesują mnie zegarki w tym przedziale cenowym. Przeczytałem wszystkie tematu dotyczące w/w przedziału cenowego i poszczególnych preferencji osób i po części znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Co do moich wymagań:

- zegarek ma być elegancki, ale użyteczny i na każdą okazję, pasujący zarówno do garnituru jak również do koszuli itp.

- zegarek z kwadratową kopertą, na czarnym pasku, czarny kolor tarczy. Co do mechanizmu to skłaniam się ku automatycznemu zamiast kwarcowego (wiem, że trudno o to w tym przedziale cenowym)

- Co do szkiełka to niestety są plusy i minusy każdego z nich - mówię o minerale jak i szafirze dlatego prosiłbym o pomoc w tym temacie.

- Przedział cenowy j.w.

Po przejrzeniu różnych tematów, zapoznaniu się z różnymi firmami ( o których istnieniu nie miałem pojęcia:)) i ich modelami, do kandydatów zaliczam:

- Vostok Europe Red Square 2432-6105120

post-0-0-74950600-1331253959.jpg

- Vostok Europe Red Square 2432-6105056

post-0-0-34778300-1331253961.jpg

Zegarki te teoretycznie niczym się nie róznią, jednak w praktyce pierwszy ma mechanizm automatic / 2432 ( czy ktoś może mi wytłumaczyć czym on się różni od automatic'a z drugiego zegarka?)

Przeglądałem również inne modele rosyjskich firm, jednak Aviator nie posiada zegarków z kwadratową kopertą a Buran to już niestety nie na półka cenowa.

Prosiłbym zatem o ocenę mojego wyboru oraz o ewentualne sugestie i porady odnośnie modeli innych marek w tym przedziale cenowym. Wiem, że jest to n-ty już temat dotyczący zegarków, ale uwierzcie, że im ich więcej tym łatwiej jest poszczególnym zainteresowanym odszukać to co ich interesuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to bardzo przyzwoita firma a co do modelu to ten pierwszy mi bardziej się podoba.

-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki te teoretycznie niczym się nie róznią, jednak w praktyce pierwszy ma mechanizm automatic / 2432 ( czy ktoś może mi wytłumaczyć czym on się różni od automatic'a z drugiego zegarka?)

Wszystkie te redskłery mają ten sam mechanizm. Te dwa chyba tylko się różnią tarczą. Na pierwszym są trochę inne kształty indeksów i powierzchnia tarczy jest gładka. Na drugim jest gliszowana, taka jakby kratka. Czerwony/biały wskaźnik zmienia się co 12 godzin, więc na pierwszym jest dzisiąta rano, a na drugim wieczorem. Poza tym chyba żadnej różnicy nie ma.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tasaq

Pytam właśnie o te mechanizmy ponieważ na stronie e-zegarki przy porównaniu tych dwóch modeli firmy Vostok były właśnie różnice odnośnie mechanizmu. A co do samego mechanizmu to czy możesz coś o nim powiedzieć porównać. Niestety nie wiem jakimi opiniami cieszą się rosyjskie mechanizmy. Jakieś inne propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam właśnie o te mechanizmy ponieważ na stronie e-zegarki przy porównaniu tych dwóch modeli firmy Vostok były właśnie różnice odnośnie mechanizmu.

To raczej jakas pomyłka na stronie, bo mechanizm 2432 jest tylko jeden

http://www.vostok-watches.com/movements-russian-watches.html

Co najwyżej różnić mogłaby się tylko ta tarczka wskaźnika day/night. Np zamiast wskaźnika czerwony/biały to jakieś inne kolory lub rysunek księżyc/słoneczko, ale to w żadnym przypadku nie wpływa na jakość.

A co do samego mechanizmu to czy możesz coś o nim powiedzieć porównać.

O mechanizmach Vostoka generalnie mówi się bardzo dobrze. Nawet z wyglądu są ładne.

Ale ja się nie chcę jakoś szczegółowo wypowiadać, bo nie mam doświadczeń z VE.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tasaq

Dziękuję bardzo za pomoc. Jak widać jeszcze się nie zdecydowałem co wybrać;) Coraz więcej czytam na forum, przeglądam oferty sklepów i pojawiają się kolejni potencjalni kandydaci. Muszę się zastanowić jeszcze co do kwadratowej koperty, ponieważ poniższe pomimo okrągłej koperty również się dobrze przezentują.

post-0-0-89805000-1331255779.jpg

post-0-0-89552800-1331255780.jpg

Pierwszy z nich posiada w swojej kolekcji jeden z forumowiczów, drugi chyba póki co nieprzedstawiony na forum. I na którego się tutaj zdecydować. Mam jeszcze pytanie o zakupy. Czy w Poznaniu jedynym miejscem gdzie można się rozglądać za Vostokami jest CH Plaza? Wiem, że podano kilka adresów pod którymi można kupić dobre i markowe zegarki, ale nie wiem niestety czy akurat te. Czy posiadacie jakies zaufane sklepy internetowe? (teren PL) e-zegarki.pl itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.