Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wwojtas77

Casio wave ceptor wvq-560

Rekomendowane odpowiedzi

witam od niedawna jestem posiadaczem zegarka , lecz zauważyłem że wskazówka sekundnika przestawia się samoistnie w tył , nawet po nastawieniu wskazówek w trybie "HS" problem powraca po parunastu godzinach. Proszę o pomoc. http://www.swiatzega...ge.php?pID=1585[/img]

Co Twoim zdaniem w tym zegarku jest sekundnikiem i konkretnie która to wskazówka się Tobie przestawia?

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka sekundnika przestawia się o 2 do 5 sekund do tyłu lecz wskazówka minutowa działa ok. duża wskazówka pokazująca sekundy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duża wskazówka pokazująca sekundy

A zerknij w instrukcję - nie jest to czasem wskazówka stopera, a nie sekundnik? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka sekundnika przestawia się o 2 do 5 sekund do tyłu lecz wskazówka minutowa działa ok. duża wskazówka pokazująca sekundy

O rety...Czegoś tu nie rozumiem. Duża wskazówka pokazująca sekundy, to jest wskazówka stopera, można ją zatrzymać i cofać tak jak w każdym stoperze, sekundnik w tym zegarku to najprawdopodobniej ta mała tarczka po lewej stronie. A cofanie sekundnika to czasem objaw wyczerpania się baterii. Masz jakąś instrukcje obsługi?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o stoper lecz o synchronizację wskazówki sekundowej ze wskazówką minutową. Jedna minuta podzielona jest na 3 partie po 20 sekund.Duża wskazówka minutowa przesuwa się co dwadzieścia sekund ( 20,40,00) chodzi o to że wskazówka sekundnika gdy jest cofnięta i pokazuje się godz. np; 11;20 i piętnaście sekund- wtedy przestawia się wskazówka minutowa a powinna się przestawić gdy wskazówka jest na 20- ej sekundzie.Także wtedy gdy sprawdzę czy czas zsynchronizował się zamiast pokazywać literkę Y pokazuje kilka sekund wcześniej np; 10s, również po załączeniu stopera główna wskazówka sekundnika ta największą nie pokazuje dokładnie godz 12 lecz o kilka sekund wcześniej. Ciekawe jest to iż po ustawieniu wskazówek do położenia bazowego chwila jest dobrze a po kilku godzinach czy po dniu problem powtarza się. Czy to może być wina słabej baterii?? Instrukcje posiadam lecz nie pisze nic o tym problemie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o stoper lecz o synchronizację wskazówki sekundowej ze wskazówką minutową. Jedna minuta podzielona jest na 3 partie po 20 sekund.Duża wskazówka minutowa przesuwa się co dwadzieścia sekund ( 20,40,00) chodzi o to że wskazówka sekundnika gdy jest cofnięta pokazuje np; 11;20 i piętnaście sekund- wtedy przestawia się wskazówka minutowa a powinna się przestawić gdy wskazówka jest na 20- ej sekundzie.Także wtedy gdy sprawdzę czy czas zsynchronizował się zamiast pokazywać literkę Y pokazuje kilka sekund wcześniej np; 10s, również po załączeniu stopera główna wskazówka sekundnika ta największą nie pokazuje dokładnie godz 12 lecz o kilka sekund wcześniej. Ciekawe jest to iż po ustawieniu wskazówek do położenia bazowego chwila jest dobrze a po kilku godzinach czy po dniu problem powtarza się. Czy to może być wina słabej baterii?? Instrukcje posiadam lecz nie pisze nic o tym problemie.

Pozdrawiam

Jedno jest pewne, że duża wskazówka pokazująca minuty, nie ma tu nic wspólnego z dużą wskazówką pokazującą sekundy, bo ta pierwsza to wskazówka zegarka, a druga to wskazówka stopera, ale z Twojego opisu nie mam możliwości się domyślić o które w końcu wskazówki Tobie chodzi, tak żeś je poplątał... :lol: Ogólnie podobne objawy są w takich zegarkach objawem wyczerpania się baterii, ale nie koniecznie to wynika z Twojego opisu.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne, że duża wskazówka pokazująca minuty, nie ma tu nic wspólnego z dużą wskazówką pokazującą sekundy, bo ta pierwsza to wskazówka zegarka, a druga to wskazówka stopera, ale z Twojego opisu nie mam możliwości się domyślić o które w końcu wskazówki Tobie chodzi, tak żeś je poplątał... :lol: Ogólnie podobne objawy są w takich zegarkach objawem wyczerpania się baterii, ale nie koniecznie to wynika z Twojego opisu.

Dokładnie chodzi mi o wskazówkę pokazującą sekundy , znajdującą się na osi wskazówek minuty i godziny. O tą wskazówkę mi chodzi :lol: Ale dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie chodzi mi o wskazówkę pokazującą sekundy , znajdującą się na osi wskazówek minuty i godziny. O tą wskazówkę mi chodzi :lol: Ale dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

No to tak jak napisałem:

Ta duża wskazówka pokazująca sekundy, będąca na osi wskazówek minuty i godziny, nie ma najprawdopodobniej z tymi wskazówkami nic wspólnego, bo to jest wskazówka stopera, a nie zegarka.

Ale polecam dokładne przeczytanie instrukcji obsługi, bo Polacy słyną w świecie z tego, że najpierw psuja urządzenie, a dopiero potem czytają instrukcję jego użytkowania.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak jak napisałem:

Ta duża wskazówka pokazująca sekundy, będąca na osi wskazówek minuty i godziny, nie ma najprawdopodobniej z tymi wskazówkami nic wspólnego, bo to jest wskazówka stopera, a nie zegarka.

Ale polecam dokładne przeczytanie instrukcji obsługi, bo Polacy słyną w świecie z tego, że najpierw psuja urządzenie, a dopiero potem czytają instrukcję jego użytkowania.

Być może to być powodem słabej baterii ale dlaczego gdy przełączę zegarek w tryb stoper to wskazówka zamiast ustawić się na godz 12 ustawia się na np;11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to być powodem słabej baterii ale dlaczego gdy przełączę zegarek w tryb stoper to wskazówka zamiast ustawić się na godz 12 ustawia się na np;11?

To jest na 99% wina wyczerpanej baterii.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest na 99% wina wyczerpanej baterii.

Dziękuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest to iż zegarek posiadam od miesiąca i czy to możliwe że bateria?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest to iż zegarek posiadam od miesiąca i czy to możliwe że bateria?

Na odległość to są tylko przypuszczenia, bo praktycznie baterie działają w zegarku nawet kilka lat, ale "zleżałe" baterie w nowych zegarkach też się zdarzają. Tak czy owak wizyta u zegarmistrza Ciebie nie ominie, chociażby dla wymiany baterii...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sądzisz wymienić baterię w serwisie Casio czy u normalnego zegarmistrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sądzisz wymienić baterię w serwisie Casio czy u normalnego zegarmistrza?

Decyzja należy do Ciebie, ale ja bym wymienił najpierw u zwykłego zegarmistrza, bo to zazwyczaj nie jest trudne (nie znam tego modelu Casio, więc tylko przypuszczam) i dość tanie, a jakby się okazało, że nie wystarczy to zaniósł bym do serwisu.

Ale ale... mamy na forum też miłośników Casio,

http://zegarkiclub.pl/forum/forum/135-casio/

spytaj się tam, może ktoś będzie lepiej znał ten model.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.