Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Bartas ELLO21

LA ROI A PARIS?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłosników wspaniałych urządzeń jakimi sa zegary i zegarki. Jestem tu nowy, i chciałbym zasięgnąć informacji o zegarze jaki posiadam. Jest to wiszący zegar scienny w drewnianej obudowie z nazwą na tarczy Le Roi a Paris. Na mechaniźmie posiada sygnaturę WERNER DEPONIRT. Wstyd mi ze oprócz tego nie wiem o tym zegarze kompletnie nic...Proszę o pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich miłosników wspaniałych urządzeń jakimi sa zegary i zegarki. Jestem tu nowy, i chciałbym zasięgnąć informacji o zegarze jaki posiadam. Jest to wiszący zegar scienny w drewnianej obudowie z nazwą na tarczy Le Roi a Paris. Na mechaniźmie posiada sygnaturę WERNER DEPONIRT. Wstyd mi ze oprócz tego nie wiem o tym zegarze kompletnie nic...Proszę o pomoc:)

Prosimy o zdjecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto zdjęcia:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1398.snc4/165092_149219748463440_100001262461455_277981_5900648_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1218.snc4/157035_149219788463436_100001262461455_277982_4570421_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs098.snc4/36238_149219695130112_100001262461455_277980_6014362_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1373.snc4/164571_149223808463034_100001262461455_277986_856695_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1368.snc4/164087_149223851796363_100001262461455_277987_2462403_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280#sucheMarker

Podaje ze firma dzialala w Villingen, Niemcy i zalozona 1870 foku. Carl Werner.

Mysle ze zegar pochodzi z ok 1910 +- 10 lat.

Fajna korona -bogato rzezbiona - ale wydaje sie ze nie pochodzi od tego zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawą sprawą jest ów "Le Roi a Paris" na tarczy. Czy był to dystrybutor zegarów w Paryżu ? Na pewno spotyka się także Junghansy z taką tarczą. Nazwa siłą rzeczy kojarzy się z jednym z najlepszych nazwisk w zegarmistrzostwie francuskim XVIII i XIX wieku - rodziną Le Roy. Czy to przypadek, czy też zabieg w rodzaju współczesnych nazw Panascanik czy Aldidas ? Nie wiem.

Carl Werner (1832 - 1890) zaczął od składania zegarów szwarcwaldzkich w roku 1861. W roku 1884 manufaktura miała już maszynę parową o mocy 6 koni mechanicznych. W roku 1894 uruchomiła montownię zegarów we francuskim Badevel (może właśnie tych Le Roi-ów), zaś przez pewien czas miała także filie w Veronie, Innsbrucku i...w Warszawie. Zatrudniała wówczas (szczyt w 1908 roku - 850 osób ) więcej pracowników niż Mauthe czy Kienzle. Firmę w roku 1913 wykupił ten ostatni....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy "Król Paryża" to nie był jakiś ówczesny sklep jubilerski czy też dom handlowy? Moja matka ma takiego Junghansa z około XIX/XX w.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Le Roi a Paris" to nie jest "Król Paryża" ale "(Pan)Król z Paryża".

"Król Paryża" to "Le Roi de Paris".

Rodzina słynnych francuskich zegarmistrzów nazywała się Le Roy (stara pisownia) i takie sygnatury umieszczała.

Podejrzewam, że Le Roi (nowa pisownia) była używana przez wiele firm na zasadzie "ładnie brzmi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. czy mógłby mi ktoś napisać coś więcej o zegarze, który jest na zdjęciach ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. czy mógłby mi ktoś napisać coś więcej o zegarze, który jest na zdjęciach ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ściślej, na jakich zdjęciach, gdzie ?? :wacko:

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% mechanizm jest starszy i był pierwotnie w innej skrzyni. Tyle widać.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieść zdjęcia mechanizmu i wieszaka, to może coś więcej da się napisać.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tylko zrobię je następnym razem jak będę w starym domu w którym mieszkali dziadkowie, bardzo dziękuję za pomoc, zegar ten tam wisi już kilkadziesiąt lat, chciałem się o nim czegoś dowiedzieć, pamiętam, że jak byłem mały to ciągle budził mnie w nocy wybijając godzinę, Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, załączam zdjęcia w/w zegara

Jak widać, a raczej nie widać, załączałeś ale nie załączyłeś...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zmniejszyć, hosting forum przyjmuje pliki do 500 kb.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar to składak na 99% Mechanizm nie od tej skrzyni raczej bardziej będzie pasował do skrzyni eklektycznej. Pokaż mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakoś mi się udało dzisiaj załączyć te zdjęcia.

No ale te to już widzieliśmy. Zbliżenia nic nowego nie wnoszą. Mechanizm i wieszak miały być.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie to. Odkręć te dwie śrubki i wysuń mechanizm. Zrób zdjęcia tyłu mechanizmu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niestety nie znam się w ogóle na tym, być może bym tego nie złożył nawet. Dziękuję za to co i tak się dowiedziałem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.