Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

justyś

Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

dostałam od Dziadka zegarek Delbana.

Podobno ma ok. 50 lat; chodzi do tej pory bez żadnej naprawy ;)

17 jewels

Incabloc

Waterproof

Antimagnetic

Ponieważ zegarek ma dla mnie wartość przede wszystkim sentymantalną, chciałam się spytać, czy sądzicie, że warto zaiwestować w jego odnowienie i ewentualnie, czy zgłosić się z tym do zwykłego zegarmistrza (ile może to kosztować)?

Ogólnie nie mam pojęcia o zegarkach, więc, czy jest to dobry zegarek?

Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje :)

Dziękuję i pozdrawiam.

Poniżej zdjecia.

post-35155-0-96985300-1296323455_thumb.jpg

post-35155-0-31605200-1296323471_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest w stanie bardzo dobrym, wskazówki ok, koperta do renowacji (brak powłoki chromowej na spodzie, koszt 40-100 PLN,w zależności od miejsca). Nie wiem co siedzi w środku, mogę typować Felsę jako typowy mechanizm Delban, przydałoby się zdjęcie mechanizmu.

Stan mechanizmu musi ocenić zegarmistrz. Czyszczenie i konserwacja mechanizmu to średnio kilkadziesiąt złotych.

A sam zegarek, cóż, nic specjalnego aczkolwiek wiele osób darzy stare Delbany sentymentem.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/53766-delbana-jak-postrzegana-jest-marka/page__p__591220__fromsearch__1#entry591220

Jedno jest pewne, działa wiele lat, zadbany posłuży drugie tyle.

PS. Warto. Zwłaszcza jeżeli to pamiątka.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny zegareczek, zwłaszcze, że od Dziadka.

Ja bym tylko dodał, że wymieniłbym pasek, bo widzę że ten ma spory luz między uszami koperty. Teleskop może wypaść i zgubisz zegarek!

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ponieważ zegarek ma dla mnie wartość przede wszystkim sentymantalną, chciałam się spytać, czy sądzicie, że warto zaiwestować w jego odnowienie i ewentualnie, czy zgłosić się z tym do zwykłego zegarmistrza (ile może to kosztować)?

Ogólnie nie mam pojęcia o zegarkach, więc, czy jest to dobry zegarek?

Ja mam w tej chwili 2 podobne Delbanki, w tym tzw. murzynek, czyli z czarnym kółeczkiem na cyferblacie. Mam do tych zegarków rownież duży sentyment, jeden z nich to rodzinna pamiątka. Ja oba zegareczki wysyłałem do renowacji (Warszawa ul. Złota 62, firma Głowaccy). Po renowacji zegareczki wyglądają bardzo ładnie,odnawiane zostałe koperty jak i tarcze oraz wskazówki. Radzę Ci wysłać tam swoją, bo koperta jest rzeczywiście sfatygowana. Na pewno warto, skoro ma ona dla Ciebie szczególną wartość. Z tego co wiem od zegarmistrza, to mechanizmy w tych Delbanach są praktycznie nie do zajechania - o ile się oczywiście racjonalnie użytkuje zegarek i nie niszczy nieświadomie lub przez lekkomyślność. Te zegarki mają już 55-60 lat i nadal są sprawne. Na pewno potrzebny jest przegląd, ewentualne czyszczenie i konserwacja samego mechanizmu. Zadzwoń do Warszawy i popytaj, ewentualnie sam mechanizm oddaj doprzeglądu do dobrego zegarmistrza w Twojej miejscowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.