Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dragonos

Ustawienie odpowiedniej daty (Edifice EF-525D).

Rekomendowane odpowiedzi

Nakręciłem się trochę przy zmienianiu daty, ale jest już dobra - problem w tym, że to inny miesiąc, bo zamiast soboty mam czwartek. Nie wiem jak to ustawić, jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy, to kilkaset razy przekręcić kółeczkiem, żeby dojść do marca... Jeżeli jest inny sposób to bardzo proszę o pomoc.

Druga sprawa - mam w zegarku tachometer, ale nie bardzo wiem jak go użyć - prosiłbym o krótkie wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam odpowiedź tylko na 2 pyt. Na 1 poszukaj instrukcji w internecie, z reguły pomagają :) Tachometr to miernik średniej prędkości. Np. jedziesz sobie samochodem lub autobusem jako pasażer. Przy drodze ustawione są kamyki odmierzające 1km. Wciskasz przycisk chrono, gdy zauważasz jeden. Gdy miniesz drugi zatrzymujesz chrono i odczytujesz średnią prędkość.

Ulubione marki: 1.IWC 2.Breitling 3. Omega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no to taki "dodatkowy bajer" bo żeby znaleźć te kamienie (o których rzekomo pierwszy raz słyszę, może efekt mojej ciemnoty w tym temacie heh), trzeba wiedzieć gdzie są. Ale może kiedyś wypróbuję :). Nie wiem tylko, który to przycisk tachometru, bo mam ich tylko dwa. Oba są odpowiedzialne za funkcję stopera, a trzecie jeżeli można je nazwać przyciskiem to pokrętło.

To proszę jeszcze informacje o tym przycisku i najważniejsze - o dacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Po pierwsze: czy masz instrukcję( wato ją przeczytać)

Po drugie: koronka(pokrętło) ma dwa położenia- 1-zmiana daty, 2-ustawienie czasu. Jak wyciągniesz koronkę połowę mniej niż do ustawiania czasu(1) to będziesz mógł swobodnie ustawić datę i dzień: kręcąc koronką w prawo- data , kręcąc w lewo- dzień , jak wyciągniesz koronkę całkowicie (2)to ustawiasz godzinę.

Po trzecie: górny przycisk-start i zatrzymanie stopera , dolny przycisk do zerowania stopera.

Po czwarte: nie kamienie a słupki z odległością przy drodze (start stopera przy słupku a po przejechaniu 1 kilometra zatrzymanie stopera i wtedy sekundnik stopera pokazuje średnią prędkość z jaką przejechałeś ten 1 kilometr) lepiej popatrzyć na licznik samochodu ten dokładniej zlicza przebytą drogę .

Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Panu dziękuję ;) Wszystko ustawiłem bez problemu, także odpowiedź bardzo się przydała. Co do gwarancji - w sklepie nie było wtedy kierownika i nie mieli gwarancji do tego zegarka, mieli dosłać e-mailem, ale widocznie zapomnieli, także przy następnej wizycie w Opolu wpadnę też do tego sklepu i dowiem się czy mi to w końcu dostarczą.

Jeszcze jedno pytanie - dzisiaj rano był 01.04 - było ok, ale dzień tygodnia nadal był wczorajszy (czyt. czwartek) - zmieniłem to sam, ale okazało się, że dzień zmienił się znowu jakoś w południe (może faktycznie o 12, bo nie przyuważyłem) - to oznacza, że np. patrząc na zegarek o 8 rano będę miał wczorajszy dzień, aż do tego południa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne aby odpowiednio ustawić rytm dobowy zegarka tak aby zmiana daty i dnia następowała od 23-ciej do 2-giej to ważne w zegarkach z datownikiem(tak jest w zegarku który posiadasz najpierw data w godz. 23-24 potem dzień w godz. 1-2 w nocy) . Wyciągnij koronkę do poz. ustawiania godziny i przekręcaj w miarę wolno wskazówki aż zaobserwujesz zmianę daty i dnia -to będzie noc. Potem jak ustawisz sobie godzinę na właściwą porę dnia dopiero ustaw datę. Nigdy nie ustawiaj daty ani dnia wieczorem tak od 22-giej do 3-ciej, bo wtedy można popsuć zegarek. Proszę przejrzy forum wiele razy takie problemy były opisane.Jak nie masz do niego instrukcji to daj znać -mam CASIO EF-507D. Ewentualnie odczytaj numer modułu z dekla i tu na forum ją znajdziesz jest odpowiedni wątek http://zegarkiclub.pl/forum/topic/44534-instrukcje-obslugi-w-jezyku-polskim/ .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok bardzo Panu dziękuję - póki co jest ok prócz tych przedziałów czasowych, także w niedzielę nad tym usiądę i postaram się to skalibrować. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.