Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

33wnyk33

IWC - auntentyk vs replika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym forumowiczem

Mam zamiar zakupić w najbliższym czasie zegarek w granicach 5000 - 7000 zł w którym mógłbym chodzić częściej niż od święta

Na super okazję mam Schaffhausena z lat 30 po Dziadku

Zaglądając na to forum i szperając po ofertach znalazłem takie strony

Oryginał :

http://www.iwc.com/collection/portuguese/IW3714/

Replika :

http://www.amatorystore.net/4434/iwc-shaffhausen-silver-case-silver-dial-for-men.html

Widzę, że są różnice, ale ciekawi mnie czy replika jest, aż takim "złomem" ?

Różnica w cenie gigantyczna. Przypominam, że replika jest także made in Swiss

Pewnie zaraz mnie tu ochrzanicie :lol:

Zastanawiam się po prostu, czy nie kupić repliki aby latać na co dzień, a poczekać i za jakiś czas kupić coś dużo lepszego jak sądziłem

Dziękuję i pozdrawiam

Wnyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm replika to już nie to. Moim zdaniem jak stać Cię i myślisz na poważnie nad IWC to go kup.

Jeśli Cię nie stać to kup coś za mniejsze pieniążki, ale orginał. Uwierz mi replikę znawcy poznają, mi osobiście byłoby głupio.

Sam mam Bisseta niby szwajcarski zegarek a tu na forum się dowiedziałem że to jest made in China... źle się z tym czuję.

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się po prostu, czy nie kupić repliki aby latać na co dzień, a poczekać i za jakiś czas kupić coś dużo lepszego jak sądziłem

:lol:

Myślę, że jak poczytasz jeszcze trochę to Forum, to nie będziesz miał takich dylematów... :lol:

I nie replika, tylko PODRÓBA, między tymi pojęciami istnieje kolosalna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ 33wnyk33, zamierzasz wydać 496$ plus wszystkie koszty podatkowo-celno-transportowe za podróbę i żyć ze świadomością, że za tyle pieniędzy masz na ręku fake? Przepraszam, dla mnie to kompletnie nielogiczne. Za te pieniądze kupisz oryginalny, szwajcarski lub niemiecki, automatyczny lub mechaniczny zegarek wielu znanych i uznanych firm. Nigdy bym nie zrobił takiego interesu, o którym piszesz.

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziękuję, za szybkie odpowiedzi

Wiem, że oryginał to oryginał

Może, źle się wyraziłem

Ten konkretny model bardzo mi się podoba

cena oryginału kosmiczna

replika ( podróba ) już nie

Na co dzień chadzam w Dieslach i Fossilach, a od święta ubieram "starego" IWC

Zegarki noszone co dziennie niestety przy moim trybie życia bardzo szybko nabywają cech używanych czasomierzy ( rysy, zadrapania )

Do marynarki już nie pasują zanadto. Dlatego taka replika ( chodzi o cenę oraz ten model ) mogłaby mi wystarczyć na obijanie w ciągu dnia.

A pytanie odnośnie repliki brzmiało, czy mechanizm i jakość materiałów, aż tak bardzo odstaje od oryginału ? Ten zegarek także jest Made in Swiss a nie z Chin

Na zakup oryginału przewidywałem jakieś 5000-7000 zł

W sytuacji zakupu repliki na latanie do pracy mógłbym poczekać jeszcze z rok i dorzucić troszkę do kupki na zakup zegarka, który byłby zamiennikiem do starego IWC

Pozdrawiam

Wnyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Cię powiedz , że żartujesz ? :/ . Posiadasz prawdziwego IWC (jak piszesz) , myślałem , że masz również jakies pojęcie na temat samej marki , jej mechanizmów, modeli . Zadajesz pytanie:

"A pytanie odnośnie repliki brzmiało, czy mechanizm i jakość materiałów, aż tak bardzo odstaje od oryginału ? Ten zegarek także jest Made in Swiss a nie z Chin "

??????????????????

Ręce opadają :lol: . Odwiedź stronę IWC , obejrzyj dokładnie model będący Twoim marzeniem i zastanów się jeszcze raz nad tym co tutaj napisałeś.

Kiedyś był taki fajny plakat ( kampania przeciw podróbom), nie chce mi się szukać , ale brzmiało to tak :

"Fake watches are for fake people"

Acha i proszę nie obraź się bo nie jest to atak w Twoim kierunku , to jest takie motto naszego forum. Nie tolerujemy podróbek :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki kono , o to mi chodziło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarkach, aż tak dobrze się nie znam. Dlatego właśnie na tym forum zadałem takie "obciachowe" pytanie.

Gdybym miał 12000 na zegarek w którym mógłbym latać gdziekolwiek i nosić go non stop nie zwracając uwagi na obicia i zarysowania, gdyż w każdej chwili mógłbym sobie kupić następny to bym tu nie zadał mojego pytania.

Jak kupiłbym ten zegarek w wersji oryginalnej to zapewne ponownie byłby ubierany od święta jak stary IWC

Potrzebuję zegarka na co dzień, nie zwracając zbytniej uwagi na każdą rysę.

Wiem, że nie pochwalacie takich zakupów ( ja osobiście także staram się nie kupować takich rzeczy )

Dobranoc

Wnyk

Ps. Następny temat nie będzie już tak kontrowersyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie pisania mojej odpowiedzi umieściliście grafikę :lol:

Widzę, że ruszyłem zakazany temat

Zatem lepiej go zakończmy bo ciśnienie zaraz nas tu rozsadzi

Pozdrawiam

Wnyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie ma żadnego ciśnienia :lol: . Wszystko na spokojnie. Jeżeli potrzebujesz zegarka na co dzień o który nie będziesz musiał się martwić to może warto pomyśleć o jakimś Seiko , Casio , Orient , Tissot , Certina i wiele innych. Wybór masz spory :lol: .

Aaaa od siebie polecam i to bardzo Oceanusy ( mowa to Twoich 400-500 dolarach:) ) , na "co dzień" zegarek idealny , bardzo ładny , jakość wykonana z najwyższej półki (jeżeli chodzi o kwarce). Nie jest łatwo je dostać , ale jak już go posiądziesz to nie będziesz chciał oddać. Polecam wątek

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/40851-oceanusy-laczcie-sie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wszystkie te zegarki to podróby z chin nie są one na żadnych szwajcarskich mechanizmach tylko na asiawaliux czy jakos tak.

są to zegarki które rozlecą się po kilku miesiącach i nikt ci tego nie naprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33wnyk33 żadnego ciśnienia nie ma każdy mówi na spokojnie :lol:

Jedyne co mogę dodać,że koledzy mają rację, lepiej kupić coś półkę niżej a fajnego a za rok kupić coś z górnej półki, tak jak stwierdziłeś.

Co do mechanizmu, hmm dokładnie się nie znam, ale moim zdaniem półki nie otworzysz tamtego zegarka na "żywo" nie nie masz pewności czy tam nie siedzi jakiś "chinczyk"...

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady

Wiadomość, że siedzi tam prawdopodobnie chińczyk, który zawiesi się w najbliższym czasie do mnie przemawia

Oglądnąłem tutaj parę propozycji i chyba faktycznie zdecyduje się na używany sprzęt do 1000-1500 a zacznę zbierać fundusze na coś lepszego

Zatem zamykam ten temat

Wnyk

ps. Ostatnie pytanie, gdzie można oddać w dobre ręce do przeglądnięcia mojego "starego" IWC celem odświeżenia, sprawdzenia i prawdopodobnie wymiany szkiełka ? Mieszkam w Krakowie, także interesuje mnie małopolska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno dobry jest Strojny ul Sławkowska 2

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie ma żadnego ciśnienia B) . Wszystko na spokojnie. Jeżeli potrzebujesz zegarka na co dzień o który nie będziesz musiał się martwić to może warto pomyśleć o jakimś Seiko , Casio , Orient , Tissot , Certina i wiele innych. Wybór masz spory B) .

Aaaa od siebie polecam i to bardzo Oceanusy ( mowa to Twoich 400-500 dolarach:) ) , na "co dzień" zegarek idealny , bardzo ładny , jakość wykonana z najwyższej półki (jeżeli chodzi o kwarce). Nie jest łatwo je dostać , ale jak już go posiądziesz to nie będziesz chciał oddać. Polecam wątek

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/40851-oceanusy-laczcie-sie/

nie znałem Oceanusa.. myślałem, że Casio to.. Casio, a tu Oceanus.. no proszę, jako nurek jestem zainteresowany:) mam nadzieję, że w USA go znajdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.