Ramzes 0 #1 Napisano 25 Maja 2011 Dręczy (za duzo powiedziane) mnie taki problem- w instrukcji obsługi CASIO EQW -M 1000 - moduł 5051 jest napisane że sygnał kalibracji czasu jest odbierany 6 razy w godz 0.00 do 5 rano ,z tym ze jeżeli zostanie odebrany pierwszy sygnał to następne nie bedą pobierane.Wobec tego jak przestawi sie zegarek na czas zimowy jeżeli sygnał zostanie odebrany dajmy nato o 1.00 a zmiana czasu następuje o 3.00??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #2 Napisano 25 Maja 2011 Przygrzało ci od tego lata? Po co zakładasz drugi wątek? Wykasuj jeden wpis i poproś o kosz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz 0 #3 Napisano 25 Maja 2011 Ustawia się 6 razy niezależnie od tego czy pierwszy załapie. Ale może nie załapać wcale i wtedy latasz z czasem nie tym co powinieneś. Wiem bo dawno temu miałem takie cudo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #4 Napisano 25 Maja 2011 Dręczy (za duzo powiedziane) mnie taki problem- w instrukcji obsługi CASIO EQW -M 1000 - moduł 5051 jest napisane że sygnał kalibracji czasu jest odbierany 6 razy w godz 0.00 do 5 rano ,z tym ze jeżeli zostanie odebrany pierwszy sygnał to następne nie bedą pobierane.Wobec tego jak przestawi sie zegarek na czas zimowy jeżeli sygnał zostanie odebrany dajmy nato o 1.00 a zmiana czasu następuje o 3.00??? Raz do roku uruchomisz sobie extra ręcznie rano, po tej magicznej nocy I tak masz łatwiej, niż osoby, które będą wskazówki przestawiać 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #5 Napisano 14 Sierpnia 2011 dokładnie, raz w roku ustawiasz dodatkowo na ręczną synchro i po kłopocie ale u mnie nigdy się nie zdarzyło żeby z letniego na zimowy i odwrotnie, się nie zsynchronizowały G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 #6 Napisano 14 Sierpnia 2011 dokładnie, raz w roku ustawiasz dodatkowo na ręczną synchro i po kłopocie ale u mnie nigdy się nie zdarzyło żeby z letniego na zimowy i odwrotnie, się nie zsynchronizowały G Spokojnie, to tylko takie spostrzeżenie dam sobie radę ))chciałem tylko zwrócic uwagę na nieścisłośc instrukcji- do tej pory też mi się nie zdarzyło żeby waweceptory nie zmieniały czasu letniego/zimowego- a druga nieścisłośc, we wszelakich opisach i nie tylko tego zegarka- ze posiada wskaźnik naładowania akumulatora.Nie ma on podobnie jak i 1100 wskażnika- brak energii sygnalizowany jest ruchem wskazówki sekundowej co 2 sekundy- wydaje mi się ze to troszeczke za późno i trudno to nazwac wskaźnikiem.Ale poza tym zegarek super, ostatnio 3 tygodnie byłem poza zasięgiem radiowym-dokładność tak jakby łączył się codziennie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerstwiak 0 #7 Napisano 23 Października 2011 Zegarek przestawi się Tobie na czas letni lub zimowy bez problemu. W moim modelu Casio Oceanus OCW-650TDE cykl synchronizacji zegarka w czasie letnim rozpoczyna się kolejno 3:00, 4:, 5:00, jeżeli nie złapie sygnału to kończy cykl o 0:00, 01:00, 02:00. Czyli jeżeli zegarek ustawi się o zerowej, pierwszej lub drugiej, to mimo wszystko będzie się też ustawiał o trzeciej, bo rozpoczyna nowy cykl. Tak więc zegarek przestawi czas na zimowy, z wyjątkiem gdy nie złapie sygnału nocą. Nie trzeba go przestawiać ręcznie, Casio wszystko przemyślało :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 #8 Napisano 23 Października 2011 Zegarek przestawi się Tobie na czas letni lub zimowy bez problemu. W moim modelu Casio Oceanus OCW-650TDE cykl synchronizacji zegarka w czasie letnim rozpoczyna się kolejno 3:00, 4:, 5:00, jeżeli nie złapie sygnału to kończy cykl o 0:00, 01:00, 02:00. Czyli jeżeli zegarek ustawi się o zerowej, pierwszej lub drugiej, to mimo wszystko będzie się też ustawiał o trzeciej, bo rozpoczyna nowy cykl. Tak więc zegarek przestawi czas na zimowy, z wyjątkiem gdy nie złapie sygnału nocą. Nie trzeba go przestawiać ręcznie, Casio wszystko przemyślało :-)Dzięki, dzięki nie wiedziałem że taki jest algorytm...całe życie człowiek sie uczy pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #9 Napisano 23 Października 2011 krotko piszac sa modele ktore synchronizuja sie 6 razy w nocy pomimo ze np synchronizowaly sie juz za pierwszym razem - i i te modele zmiena czas z zimowego na letni i odwrotnieale sa tez modele takie ktore gdy raz sie synchronizuja to juz nie podejmuja proby - i te modele nie zmienia czasu,trzeba zrobic to rano po przebudzeniu..trzeba zaznaczyc ze gdy nie synchronizuja sie do 3 z jakis tam technicznych przyczyn i nagle synchronizuja sie o 5 rano to bedziesz miał zmieniony czas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 #10 Napisano 30 Października 2011 Zegarek przestawi się Tobie na czas letni lub zimowy bez problemu. W moim modelu Casio Oceanus OCW-650TDE cykl synchronizacji zegarka w czasie letnim rozpoczyna się kolejno 3:00, 4:, 5:00, jeżeli nie złapie sygnału to kończy cykl o 0:00, 01:00, 02:00. Czyli jeżeli zegarek ustawi się o zerowej, pierwszej lub drugiej, to mimo wszystko będzie się też ustawiał o trzeciej, bo rozpoczyna nowy cykl. Tak więc zegarek przestawi czas na zimowy, z wyjątkiem gdy nie złapie sygnału nocą. Nie trzeba go przestawiać ręcznie, Casio wszystko przemyślało :-)Dokładnie tak zadziałał- pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnThRaX 0 #11 Napisano 6 Listopada 2011 WitamTo ja się podłączę do tematu. Mam pytanie odnośnie zmiany czasu z letniego na zimowy ale w innych strefach czasowych np Nowy York.Posiadam GW-2000D (model 5060). W zeszłym tygodniu w nocy zegarek zsynchronizował się automatycznie dla polskiej strefy czasowej co spowodowało przesunięcie czasu o jedną godzinę oraz małej wskazówki z DST na STD. Sprawdziłem czas dla strefy czasowej Londynu i tam również zostało wykonane przesunięcie czasu oraz małej wskazówki na STD. Stany Zjednoczone przesuwały czas dopiero tej nocy, a więc sprawdziłem czas dla Nowego Yorku, a tu niespodzianka, zegarek dalej pokazuje czas letni. Czy zegarek przesunie tylko czas z letniego na zimowy ( i odwtornie) tylko w tym miejscu gdzie jest w zasięgu sygnału z nadajnika, a dla reszty stref czasowych muszę ręcznie przestawiać wskazówkę z DST na STD ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #12 Napisano 6 Listopada 2011 WitamTo ja się podłączę do tematu. Mam pytanie odnośnie zmiany czasu z letniego na zimowy ale w innych strefach czasowych np Nowy York.Posiadam GW-2000D (model 5060). W zeszłym tygodniu w nocy zegarek zsynchronizował się automatycznie dla polskiej strefy czasowej co spowodowało przesunięcie czasu o jedną godzinę oraz małej wskazówki z DST na STD. Sprawdziłem czas dla strefy czasowej Londynu i tam również zostało wykonane przesunięcie czasu oraz małej wskazówki na STD. Stany Zjednoczone przesuwały czas dopiero tej nocy, a więc sprawdziłem czas dla Nowego Yorku, a tu niespodzianka, zegarek dalej pokazuje czas letni. Czy zegarek przesunie tylko czas z letniego na zimowy ( i odwtornie) tylko w tym miejscu gdzie jest w zasięgu sygnału z nadajnika, a dla reszty stref czasowych muszę ręcznie przestawiać wskazówkę z DST na STD ? Dokładnie tak, jak piszesz - z sygnału jest ustawiana tylko właściwa strefa czasowa, drugi czas (WT) przestawiasz ręcznie. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnThRaX 0 #13 Napisano 6 Listopada 2011 Dokładnie tak, jak piszesz - z sygnału jest ustawiana tylko właściwa strefa czasowa, drugi czas (WT) przestawiasz ręcznie.Dzięki odpowiedź.Męczy mnie jeszcze tylko jedna rzecz, dlaczego dostępna jest funkcja przełączania z STD na DST w strefach, które nie przesuwają czasu z zimowego na letni ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #14 Napisano 6 Listopada 2011 Dzięki odpowiedź.Męczy mnie jeszcze tylko jedna rzecz, dlaczego dostępna jest funkcja przełączania z STD na DST w strefach, które nie przesuwają czasu z zimowego na letni ? Tak to po prostu zrobili. Pewnie było prościej. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach