Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

baszek

sekundnik przeskakuje co 5 sekund - Tissot PR50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zegarek Tissot PR50. Gdzieś dwa lata po zakupie zatrzymał się całkiem i miał wymieniany cały środek na gwarancji. Teraz użytkuję go już z 8 lat i dzisiaj pojawił się taki problem, że sekundnik nie przeskakuje co sekundę, tylko zatrzymuje się, a później od razu szybko przeskakuję o około 5 sekund. Problem ten zauważyłem jakieś 3 dni temu - ale po jakiś 5 minutach od zauważenia wszystko wróciło do normy- niestety teraz działa tak cały czas.

Gdzieś na waszym forum wyczytałem, że trzeba rozebrać, wyczyścić i naoliwić ? Jeśli tak to czy zegarek powierzyć jakiemuś zegarmistrzowi czy odwiedzić sklep, w którym zakupiłem zegarek (pewnie wyślą do serwisu Tissota i będzie dużo drożej)?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

proponuję zacząć od wymiany baterii - według mnie tak działa moduł z systemem EOL (En of Life) sygnalizujący jej wyczerpanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

proponuję zacząć od wymiany baterii - według mnie tak działa moduł z systemem EOL (En of Life) sygnalizujący jej wyczerpanie.

Hmm - może masz rację -- z baterią to do zegarmistrza się wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateryjkę mu trzeba nową temu Tissotu ;)

Tak działa właśnie EOL

Pozdrawiam

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z EOL cykającym raz na dwie sekundy. Czyżby system wielostopniowego EOL?

Bez komercyjnych www :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z EOL cykającym raz na dwie sekundy. Czyżby system wielostopniowego EOL?

Są też takie co skaczą co 4 sek. Nie jakieś wielostopniowe, tylko jak napięcie spadnie poniżej ~1.3V, to od razu zaczyna skakać co 4sek.

Po pierwsze, pokazuje właścicielowi, że trzeba baterie wymienić.

Po drugie, silniczek krokowy od razu zaczyna pobierać znacznie mniej mocy.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 lat na tej samej baterii - niezle

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.