Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

xxxyyy

PODŁĄCZENIE KINO DOMOWE, TV, DVD

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie może ktoś się dobrze orientuje w tematyce:

dostałem jedno z tańszych kin domowych (pseudo) Panasonic SC-PT70.

Mam problem z podłączeniem do pozostałego sprzętu.

I tak telewizor LCD ma większość wejść możliwych: czyli te na "czincze" LR czerwony biały, pod spodem jakiś żółty AV, do tego wejście EURO SCART oraz dwa razy HDMI.

Dekoder n-ki ten zwykły biały podpięty jest do telewizora kablem HDMI do wejścia HDMI2.

Pozostaje w telewizorze wolne jeszcze jedno podłączenie HDMI1.

Próbowałem na różne sposoby połączyc kino domowe z telewizorem, ale przez czincze się nie da bo trzeba w menu przełączyć na inną opcję niż HDMI i wtedy dekoder nie działa.

Jedynie udało mi się podpiąć kino w ten sposób że podpiąłem kablem EURO SCART z dekoderem który też miał to wejście.

Ale dźwięk z telewizji nie jest tak dobry jak gdy puszczam płytkę CD.

I dwa pytania w związku z tym:

1. czy jest inny sposób podpięcia kino-telewizor żeby po wybraniu w menu działał dekoder.

2. nie wiem zupełnie jak podpiąć kino jako zwykłe DVD do telewizora pomijając dekoder n-ki (jeśli chciałbym oglądnąć film z płytki).

Mam taki kabel na czincze końcówki czerwona i czarna z jednej i drugiej strony-podłączam do kina i telewizora (tam gdzie wejścia koloru czerwonego i białego) ale nie idzie-nie wiem jaką opcję wówczas zmienić w menu telewizora z HDMI na co innego?

Dodam że kino ma wyjścia Euro Scart, na czincze, oraz HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym podłączył dźwięk z TV do kina (Panasonic) - przez S/PDIF najlepiej (wyjście z TV), a głośnik w TV wyłączył (w ustawieniach TV).

Kino do TV przez wolne HDMI.

Jeśli z TV nie ma wyjścia S/PDIF, to Euro Scart powinno też mieć sygnał dźwięku wychodzący z TV, pytanie czy to kino może przyjąć dźwięk przez Scart.

Ja mam kino JVC i dźwięk wchodzi z TV właśnie przez Euro Scart. A z dekodera do kina bezpośrednim podłączeniem dźwięku przez S/PDIF.

Ale faktycznie nad ostateczną konfiguracją siedziałem kilka dni.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym podłączył dźwięk z TV do kina (Panasonic) - przez S/PDIF najlepiej (wyjście z TV), a głośnik w TV wyłączył (w ustawieniach TV).

Kino do TV przez wolne HDMI.

Jeśli z TV nie ma wyjścia S/PDIF, to Euro Scart powinno też mieć sygnał dźwięku wychodzący z TV, pytanie czy to kino może przyjąć dźwięk przez Scart.

Ja mam kino JVC i dźwięk wchodzi z TV właśnie przez Euro Scart. A z dekodera do kina bezpośrednim podłączeniem dźwięku przez S/PDIF.

Ale faktycznie nad ostateczną konfiguracją siedziałem kilka dni.

A co to jest to S/PDIF?

Jest mozliwość podłączenia telewizji i kina Euro Scart (oba mają wejścia), ale wówczas aby odbierało muszę przełączyć z menu telewizora z HDMI (gdzie podpięty jest dekoder n-ki do tv) na Euro-Scart i wtedy dekoder mi nie odbiera.

edit: czy jeśli zostanie połączenie EURO-SCART kino-dekoder n-ki do ogladania telewizji z dekodera, to czy przy zakupieniu kabla HDMI i połączeniu nim kina (HDMI out) z wejściem drugim HDMI w telewizorze, będę mógł oglądać filmy dvd z odtwarzacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest to S/PDIF?

S/PDIF to interfejs do przesyłania cyfrowego dźwięku (głównie wielokanałowego, ale także stereo tym też przeleci.

Jest mozliwość podłączenia telewizji i kina Euro Scart (oba mają wejścia), ale wówczas aby odbierało muszę przełączyć z menu telewizora z HDMI (gdzie podpięty jest dekoder n-ki do tv) na Euro-Scart i wtedy dekoder mi nie odbiera.

Może nie dojść jasno napisałem - chodzi mi o kierunek TV->kino , nie odwrotnie. Euro-Scart to połączenie 2-kierunkowe, zwykle używane w wysyłaniu danych do TV, ale tamtędy także TV potrafi wysłać obraz i dźwięk.

W moim pomyśle (tak jak ja to sam wykorzystuję) odbieram ten dźwięk z TV przez kino domowe. Równolegle do tego połączenia kino domowe mam też połączone z TV przez HDMI - ale to połączenie transmituje obraz/dźwięk tylko w stronę TV (obraz cyfrowo, więc to połączenie jest lepsze niż Euro-Scart).

Czyli blokowo mam tak:
     TV  >----- Euro-Scart ------> kino  (używane do przekazania dźwięku z TV do kina)
     TV  <------ HDMI1 ----------< kino  (obraz z DVD)
     TV  <------ HDMI2 ----------------------------------------< dekoder (telewizja i dźwięk)
                                   kino <---- S/PDIF ----------< dekoder (dźwięk wielokanałowy z wybranych kanałów)

edit: czy jeśli zostanie połączenie EURO-SCART kino-dekoder n-ki do ogladania telewizji z dekodera, to czy przy zakupieniu kabla HDMI i połączeniu nim kina (HDMI out) z wejściem drugim HDMI w telewizorze, będę mógł oglądać filmy dvd z odtwarzacza?

Daj sobie spokój z Euro-Scart do przesyłania obrazu do TV. Masz 2xHDMI (który jest cyfrowy) - to wykorzystaj. Na płycie DVD masz obraz cyfrowy. Z dekodera n-ki - obraz cyfrowy. Logika wskazuje, żeby do TV też wysłać ten obraz cyfrowo. To zapewni HDMI. Euro-Scart to połączenie analogowe.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S/PDIF to interfejs do przesyłania cyfrowego dźwięku (głównie wielokanałowego, ale także stereo tym też przeleci.

Może nie dojść jasno napisałem - chodzi mi o kierunek TV->kino , nie odwrotnie. Euro-Scart to połączenie 2-kierunkowe, zwykle używane w wysyłaniu danych do TV, ale tamtędy także TV potrafi wysłać obraz i dźwięk.

W moim pomyśle (tak jak ja to sam wykorzystuję) odbieram ten dźwięk z TV przez kino domowe. Równolegle do tego połączenia kino domowe mam też połączone z TV przez HDMI - ale to połączenie transmituje obraz/dźwięk tylko w stronę TV (obraz cyfrowo, więc to połączenie jest lepsze niż Euro-Scart).

Czyli blokowo mam tak:
     TV  >----- Euro-Scart ------> kino  (używane do przekazania dźwięku z TV do kina)
     TV  <------ HDMI1 ----------< kino  (obraz z DVD)
     TV  <------ HDMI2 ----------------------------------------< dekoder (telewizja i dźwięk)
                                   kino <---- S/PDIF ----------< dekoder (dźwięk wielokanałowy z wybranych kanałów)

Daj sobie spokój z Euro-Scart do przesyłania obrazu do TV. Masz 2xHDMI (który jest cyfrowy) - to wykorzystaj. Na płycie DVD masz obraz cyfrowy. Z dekodera n-ki - obraz cyfrowy. Logika wskazuje, żeby do TV też wysłać ten obraz cyfrowo. To zapewni HDMI. Euro-Scart to połączenie analogowe.

dzieki za łopatologiczne tłumaczenie choć i tak nie wiem czy dobrze rozumiem.

Czyli:

1. połaczenie HDMI dekoder n-ki---- telewizor zostawiam(dla odbioru telewizji n)

2. zrezygnować z połączenia EUROSCARTEM dekodera z kinem- w zamian połączyć tym kablem telewizor z kinem ( aby przekazywał dźwięk na głośniki kina domowego)

3. dodatkowy kabel HDMI pociągnąć od kina------do telewizora (aby przekazywał obraz z DVD na telewizor)

i teraz kwestia taka:

a) jeśli oglądam normalnie telewizję n z dekodera to zostawiam w menu telewizora na opcji HDMI? (czy wtedy łącze SCART tv-kino będzie przekazywać dźwięk do kina)

:) jeśli chcę oglądać film DVD to na jaką opcję w telewizorze przełączyć? na drugie HDMI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a) jeśli oglądam normalnie telewizję n z dekodera to zostawiam w menu telewizora na opcji HDMI? (czy wtedy łącze SCART tv-kino będzie przekazywać dźwięk do kina)

:) jeśli chcę oglądać film DVD to na jaką opcję w telewizorze przełączyć? na drugie HDMI?

a/ TV powinien przekazywać swój dźwięk na Euro-Scart niezależnie od tego, skąd ten dźwięk dostanie (kabel antenowy, czy dowolne z wejść) - aktualny dźwięk (i obraz) będzie szedł na pierwsze gniazdo Euro-Scart (ale możesz zajrzeć do instrukcji)

b/ dokładnie tak (wybierasz co TV ma aktualnie wyświetlać, z którego podłączenia)

W kinie domowym do odbioru tego dźwięku z Euro-Scart powinno być źródło "TV Sound" (albo coś w tym stylu).

Jako ciekawostka - tak można nagrywać też na VHS obraz i dźwięk - nawet z n-ki. N-ka wysyła do TV, TV przez Euro-Scart do VHSa - tutaj nagrywamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a/ TV powinien przekazywać swój dźwięk na Euro-Scart niezależnie od tego, skąd ten dźwięk dostanie (kabel antenowy, czy dowolne z wejść) - aktualny dźwięk (i obraz) będzie szedł na pierwsze gniazdo Euro-Scart (ale możesz zajrzeć do instrukcji)

b/ dokładnie tak (wybierasz co TV ma aktualnie wyświetlać, z którego podłączenia)

W kinie domowym do odbioru tego dźwięku z Euro-Scart powinno być źródło "TV Sound" (albo coś w tym stylu).

Jako ciekawostka - tak można nagrywać też na VHS obraz i dźwięk - nawet z n-ki. N-ka wysyła do TV, TV przez Euro-Scart do VHSa - tutaj nagrywamy.

dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość. Jutro będę to rozgryzał dalej jak tylko zakupię dodatkowy kabel HDMI. Jakby coś było nie tak to pozwolę się jeszcze odezwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg dzięki wielkie za podpowiedź wszystko działa jak należy po podpięciu w sposób który opisałeś... jeszcze jedno pytanie już do wszystkich- na jakich ustawieniach głosu słuchacie muzy, bądź oglądacie filmy z dvd a jakich używacie do normalnego oglądania programów z n-ki itd... wiem że każde kino to pewnie inne nazwy ale się może trochę pokrywają, ja niestety jestem laik i jakoś nie mogę znaleźć złotego środka:

Dla trybu układ 5.1:

standard- dźwięk wyprowadzany w taki sam sposób jaki był nagrany. Wyjście głośnika zmienia się w zależności od źródła

MULTI-CH- dźwięk z przednich głosników a także z głośników surround nawet przy odtwarzaniu 2 kanałowego dźwieku

MANUAL dzieli się na:

DOLBY PLII Movie- odpowiedni do oprogramowania filmowego szczególnie w trybie surround

DOLBY PLII Music- dodaje efekty 5.1 do źródeł stereo

S.SRD- dźwięk ze wszystkich głośników mających źródła stereo (dźwięki surround będą monofoniczne)

STEREO- dźwięk do przednich głośników a tylko subwoofer do jakiegokolwiek źródła

Pomóżcie bo dla mnie to zagmatwane co będzie odpowiednie dla tv, co dla dvd itd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tryb Auto-Surround, który niczego nie modyfikuje - słucham dźwięku w oryginale :)

Stereo leci jako stereo tylko z dwóch głównych głośników, dźwięk przestrzenny - ze wszystkich.

Gratuluję, że się udało wszystko podłączyć, wg mnie to optymalna konfiguracja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.