mariano 0 #1 Napisano 18 Września 2011 Witam Drogich Forumowiczów.Chciałbym podzielić się i zapytać o mój model Seiko 5.Model ma koło 20 lat a tak naprawdę jak wpisuję symbole z dekla to przeglądarka internetowa nie może znaleźć tego modelu.Proszę o informacje.Jeszcze jedno byłem u zegarmistrza wyregulować dokładność chodu bo trochę późnił około 80 sekund na 2 doby.Zegarmistrz powiedział po sprawdzeniu na maszynie że zegarek przyspiesza i późni tak cały czas ale popchnął regulację na +.Od tej pory zegarek robi jak na razie od 0 do 3 sekund odchyłki na 2 doby.Aż ja byłem pod wrażeniem.Napiszcie czy te mechanizmy chodziły niereguralnie czy ten zegarek wymaga dalszej naprawy bo z dokładnością na dzień dzisiejszy nie mam problemu tylko zmartwiła mnie wypowiedź zegarmistrza na temat chodu zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdancz 7350 #2 Napisano 18 Września 2011 Odchyłki chodu to nic nadzwyczajnego; mają związek z położeniem czasomierza. Możeszto sam sprawdzić dokonując obserwacji w czasie gdy odkładasz zegarek np. na noc, znaczenie ma to, jaką zegarek ma pozycję: na boku, na boku z koronką, na ,,plecach", czy na szkiełku. Znaczenie ma też temperatura otoczenia oraz temperatura na nadgarstku podczas używania zegarka. 0 ,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdzisrod 0 #3 Napisano 18 Września 2011 Jak z dokładnością nie ma problemu to co chcesz naprawiać. Przed chwilą przeczytałem w "Zegarki szajcarskie i niemieckie"że półroczna Omega Seamaster od nowości późni się 30sekund /dzień. To jest dopiero problem, a wnioski nasuwają się same. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariano 0 #4 Napisano 18 Września 2011 Dziękuję za odpowiedź teraz jestem uspokojony faktem regulacji.Proszę mi jeszcze powiedzieć jak w temacie jaki to jest model konkretnie czy jest jakiś link lub artykuł konkretnie o tym zegarku jakie są jego parametry.Byłbym wdzieczny za odpowiedź!Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #5 Napisano 22 Września 2011 nie wiem jak Twoj ale wspolczesna wersja....lub ten sam zegarek to SNXS77K 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariano 0 #6 Napisano 23 Września 2011 nie wiem jak Twoj ale wspolczesna wersja....lub ten sam zegarek to SNXS77K Dziękuję za zainteresowanie się moim zapytaniem.Sądząc po zdjęciu model ma się dobrze jego produkcja jest stale wznawiana.Jego starszy brat bliźniak czyli mój osobisty zegarek prezentowany na zdjęciach wyżej różni się tylko tym że dekielek jest nieprzeszklony a reszta jest niezmiennie produkowana od lat.To cieszy i rokuje że nawet po kilkunastu latach mamy dużą gwarancję że kupimy model zegarka pamiętający czasy naszych dziadków.Dziękuję Dasiek7 za wniesienie swojego postu do mojego forum.Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #7 Napisano 23 Września 2011 ciesze sie ze moglem pomoc sam teraz oczekuje na SNX115K....tez mi sie wydaje ze jak wrzuce go na pasek to bedzie taki ponadczasowy zegarek.....ktory za 20lat sie nie zestarzeje pozdrawiam Damian 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #8 Napisano 27 Września 2011 PowitołTrochę spóźniony, ale... Ważniejsze dla ciebie informacje (niż obecnie produkowany odpowiednik ) znajdują się na tarczy i na deklu koperty.7000-3040 <= pierwsze to rodzaj mechanizmu, drugie numer kodowy "budy."Często są to jedyne informacje jakie są o starych seikaczach, szczególnie o piątkach których było na przestrzeni lat zatrzęsienie. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach