mcezario 0 #1 Napisano 2 Lutego 2012 Witam Jestem tutaj nowy jestem laikiem w temacie zegarów, potrzebuje pomocy w sprawie bardzo starego zegara.Dostałem ten zegar od swojego dziadka, dziadek jeszcze jak żył opowiadał mi że ten zegar miała jego matka.Wisi teraz u mnie już kilkanaście lat.Teraz mam pytanie do szanownych forumowiczów czy jest możliwe stwierdzenie co to za zegar. Z tego co widzę to nie ma na nim żadnych oznaczeń lub nie wiem gdzie ich szukać.Dołączam fotki i z góry dziękuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #2 Napisano 2 Lutego 2012 Mechanizm szwardzwaldzki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 2 Lutego 2012 Witam Jestem tutaj nowy jestem laikiem w temacie zegarów, potrzebuje pomocy w sprawie bardzo starego zegara.Dostałem ten zegar od swojego dziadka, dziadek jeszcze jak żył opowiadał mi że ten zegar miała jego matka.Wisi teraz u mnie już kilkanaście lat.Teraz mam pytanie do szanownych forumowiczów czy jest możliwe stwierdzenie co to za zegar. Z tego co widzę to nie ma na nim żadnych oznaczeń lub nie wiem gdzie ich szukać. Jak już Kolega napisał, ogólna nazwa dla tych zegarów, wiążąca się z regionem produkcji to Szwarcwald. Ten konkretnie to tzw Rahmenuhr, w stylu wyraźnie nawiązującym do wiedeńskich wysoko urodzonych kuzynów. W dużym przybliżeniu można datować go na pierwsze 2 dziesięciolecia drugiej połowy XIX wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #4 Napisano 3 Lutego 2012 Jak już Kolega napisał, ogólna nazwa dla tych zegarów, wiążąca się z regionem produkcji to Szwarcwald. Ten konkretnie to tzw Rahmenuhr, w stylu wyraźnie nawiązującym do wiedeńskich wysoko urodzonych kuzynów. W dużym przybliżeniu można datować go na pierwsze 2 dziesięciolecia drugiej połowy XIX wieku. Spółka "Phillip Haas & Söhne" tu http://forum.watch.ru/showthread.php...light=haas # 14: Możesz powiedzieć, co następuje:Oficjalnie firma zdobyła w PHS w 1867 roku, choć ich własne reklamy w tych latach podkreśla, że "Gegrundet 1831". Fakt, że trwało raport od początku założyciela, z Philip Haas.W 1920 roku w czasie Wielkiego Kryzysu w Niemczech, firma zbankrutowała, a następnie, w 1927 roku, po reorganizacji, zdobył się i funkcjonował do 1935 roku, gdy całkowicie zamknięta.Pierwszą marką, że są oficjalnie zarejestrowane - miał eksportu "Tuetonia Clock Manufaktury" w 1876 roku, na mocy której ogromna liczba godzin jest eksportowane do Stanów Zjednoczonych i Europy. Overseas przedstawicielstwo otworzyła w Londynie w 1871 roku.Uważa się, że logo z królika została wykorzystana przez nich od samego początku istnienia firmy. Początkowo było bunny-uchwyt kotwica oś podłącza Black mechanizmów lesie, jest już obecny w godzinach, które sięgają do 1870-mi.Pierwsza rejestracja logo z królika nastąpiło w 1883 roku, to wtedy jest więcej niż zna zając działa na lewym PHS listy poniżej.W 1895 roku pojawiła się nowa rejestracja logo, zając się tylko nieznacznie zmienione.Tu na sprzedaż luksusowy książki na temat historii firmy z bandą PHS Zdjęcia: http://cgi.ebay.ch/Buch-Geschichte-U...-/250679201850~~HEAD=pobj. Kto nie chciałby go kupić, nawet zobacz zdjęcia))) 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 3 Lutego 2012 Witaj. Masz sokole oko ! Ja nie dostrzegłem tego królika na mostku wychwytu. A to był w szwarcwaldach dość często spotykany sposób umieszczania logo lub podpisu producenta. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach