Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fuel111

Odnawiany czy do odnowienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę kupić Atlantica lub Delbanę. Dysponuję nie za wielkim funduszem i tu rodzi się moje pytanie. Czy lepiej kupić podniszczony i oddać go do renowacji czy już kupić odrestaurowany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to znaczy niewielki fundusz?

i czy tylko opcja odnowionego albo do odnowienia wchodzi w grę?

Atlantic i Delbana, to tanie zegarki, za 300-500zł kupisz ładny egzemplarz nieodnawiany i niewymagający odnowienia

a musi być Atlantic albo Delbana? zobacz co jest na naszym ryneczku, znajdziesz za 200zł naprawdę fajne zegarki w dobrym stanie, chociażby 2 Enicary, które mi chodzą po głowie

Edit. a pytając o odnowienie chciałem naprowadzić na to, że zegarek po takim zabiegu traci na oryginalności i wg. mnie na wartości.

nawet zegarek oddany do renowacji w moim przekonaniu powinien pozostać ze zniszczoną oryginalną tarczą, a nie malowanką i renowacja powinna ograniczyć się do wymiany szkiełka ew. renowacji koperty (polerka, co najwyżej chromowanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na oku Atlantica i tarcza jest ładna tylko koperta poogryzana - no coś z tym wypadało by zrobić

A co innego polecasz tak do 1000 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

załóż sobie, że finalnie zegarek powinien Cię wynieść powiedzmy 500zł (to już dużo za atlantica w świetnym stanie) (edit. - tak jak za doxę, certinę, tissota i inne podobne zegarki vintage)

jesli tarcza jest ok, to zostaje:

- pasek (?) - 20-100zł

- szkiełko (?) - kilkadziesiąt zł

- czyszczenie, smarowanie, regulacja - 50-100zł

- chromowanie koperty - chyba około 100zł

jak odejmiesz to wszystko od ostatecznej ceny, to powinna Ci wyjść max. cena za taki zegarek do kupienia

uwierz mi, że na naszym bazarku zdarzają się Atlantici w świetnym stanie... fakt, że znikają szybko, ale ich cena to właśnie 300-500zł, czasem jest więcej, ale wtedy zegarek leży i czeka

Edit2. 1000zł, to już naprawdę sporo, za tyle, jak wyczekasz, to trafisz ładnego i oryginalnego longinesa, omegę stalową, może nawet zenitha, albo coś z podobnej "półki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, nie mam za wielkiego doświadczenia, ale uparłem się na stary mechaniczny zegarek i taki chcę kupić. Będę pozbywał się praktycznie nieużywanego w pudełku i rachunkiem i Seiko Kinetic. Wolę mieć coś z duszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież ja Ci pisze o starym, mechanicznym zegarku!!!

zobacz to moja doxa z roku 1978 - nie odnawiana i nie do odnowienia;

wartość zegarka wg. mnie 1500-2000zł przez to, że to czyste złoto (nie pozłotka), natomiast gdyby nie złoto, to góra 500zł:

DSCF0584.JPG

tu masz odnośnik do Doxy, która chyba za 800zł zeszła:

http://zegarkiclub.p...__1#entry759102

zobacz co masz tu i w jakich cenach!

http://zegarkiclub.p...tina-ds-zolwik/ edit - a tego enicara, to chyba sam jutro wezmę

albo tu

http://zegarkiclub.p...-dwa-szwajcary/

a i uwierz mi, że Atlantic nie jest jakoś szczególnie ceniony,... to klasyka gatunku i zegarek rozpoznawalny (i podobno obowiązkowy w kolekcji), ale tylko dlatego, że to była za komuny najbardziej powszechna w Polsce szwajcarska marka; są ciekawsze zegarki za takie pieniądze (oczywiście vintage z lat 50-80) i za 1000zł możesz znaleźć perełkę, która DOSŁOWNIE przeleżała 40lat z metką w szufladzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Oba te co Stary wystawił na bazarku są super :P W zakładanym budżecie możesz nawet zabrac oba i jeszcze zostanie Ci na ładne paski i wyczyszczenie i przegląd + regulację u zegarmistrza (bo odnawiać nie ma sensu).

A jeśli wolisz poszukać, to z tą kwota naprawdę mozesz wyczekać coś baaardzo fajnego.

Ostatnio na Alle poszła fajna Doxa wojskowa z lat 40' w niezłym stanie na full chodzie (za niecałe 350zł). A teraz też jak poszukasz to na pewno coś znajdziesz w ładnym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,pilnie będę śledził Bazarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.