Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tapir

Przycinanie paska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeszukałem forum pod kątem przycinania pasków i znalazłem jeden temat w podforum o zegarkach rosyjskich: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/31326-przycinanie-paska/page__hl__docinanie jednak nie rozwiewa on moich wątpliwości. Myślę, że najlepsze miejsce do zadania kilku pytań jest tutaj.

Sprawiłem sobie właśnie zegarek Aviator, średnica koperty ok 42mm, zegarek ma pasek firmowy 20mm ale bardzo wyraźnie zwężany pod koniec i moim zdaniem nie do końca wizualnie pasuje do zegarka, poza tym jakoś lepiej na ręku leżą mi szersze paski. Chciałbym kupić inny pasek, szerszy i potem go przyciąć, wciskanie paska mnie nie interesuje bo raz wygląda lepiej, raz gorzej, próbowałem z paskiem 22, który mam od innego zegarka i skóra się marszczy. Teraz kilka pytań co do samego dopasowania (prawdopodobnie z szerokości 22 lub 24 na 20mm):

- Czy najlepiej udać się do kaletnika czy zwykły zegarmistrz czy szewc też powinien posiadać sprzęt i umiejętności do zmodyfikowania paska? Czym powinno być zabezpieczone miejsce cięcia żeby skóra się nie strzępiła?

- O ile minimalnie można przyciąć pasek? Czy zmiana z 22 na 20 (czyli tylko po 1mm na stronę) jest możliwa?

- Czy np. na takim pasku: http://allegro.pl/militarny-mocny-pasek-do-zegarka-pilot-20-22-24mm-i2108222980.html nie będą przeszkadzały te ćwieki jeśli będę zdecydowany go dociąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie przytnij. Żyletka albo skalpelek, w ostateczności nożyk tapicerski za 3 złote i jedziesz :)

Łatwiej będzie 24 dociąć do 20, ważne jest też żebyś wiedział ile głęboko wcinać się w pasek, bo szerokość to nie wszystko. No i czy aby na pewno pasek 24 docięty do 20 będzie dobrze wyglądał?

Może warto poszukać paska 20mm ale niezwężanego?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie wyszło twoje przycinanie. Czy zabezpieczałeś dodatkowo krawędzie i jeśli tak to czym?

Postaram się popróbować na jakimś starym pasku, zobaczę jak wyjdzie ale nie liczę na cuda, moje zdolności manualne są delikatnie mówiąc bardzo przeciętne ;)

Przymierzałem paski 20 niezwężane i nadal jest to trochę za wąsko, po prostu lubię szerokie paski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poćwiczyłem na starym pasku i chyba dam radę ;) Ponieważ chcę się wziąć za docelowy pasek 24mm ponawiam pytanie o ewentualne zabezpieczenie brzegów. Widziałem kilka przyciętych pasków i niestety były mniej lub bardziej postrzępione, chciałbym tego uniknąć. Czy jeśli przejadę brzegi cięcia cienką warstwą kleju do skóry to ten klej nie wytrze się za szybko? Nie wykluczam poprawienia tego zabezpieczenia np. po 2-3 miesiącach w razie potrzeby ale jeśli ma potrzymać tydzień i zejść to chyba trzeba pomyśleć o czymś innym. Z drugiej strony może po prostu przyciąć pasek i skleić zakładkę samemu i po skończonej pracy iść do szewca\kaletnika żeby zabezpieczył to jakimś specyfikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile po przycięciu odsłonisz surową skórkę, to klej powinien się wchłonąć i utwardzić. Możesz zastosować farbkę do krawędzi tylko dla takiej pierdołki kupować setkę musisz chyba, bo mniejszych nie widziałem. Kaletnik czy szewc, moim skromnym zdaniem zrobią Ci to właśnie klejem, albo np. Renoskórem czyli farą do skóry. Tyle że te farby wychodzą fajnie jak położysz kilka warstw, szlifując je po wyschnięciu i przed ponownym nałożeniem.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tyle że te farby wychodzą fajnie jak położysz kilka warstw, szlifując je po wyschnięciu i przed ponownym nałożeniem.
To szlifowanie to już byłaby chyba wyższa szkoła jazdy przy moich umiejętnościach. Myślałem nad klejem bo bardziej chodzi mi o trwałość tej przyciętej krawędzi niż o wygląd - krawędź i tak schowa się w uszach a te 2 mm z każdej strony będzie przecież zakładki z paska. Położyłbym 2 lub 3 warstwy (w zależności od tego ile się wchłonie) i mam nadzieję, że będzie się trzymać. Zrobię próbne zabezpieczenie klejem na starym ciętym pasku i zobaczę jak się wchłania (chociaż ten do testów jest nieco bardziej miękki niż ten docelowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlifowanie nie jest trudne, yle że wku!@#$% bo na małej powierzchni cięzko.

Spróbuj klejem, tak jak piszesz, na starym pasku. Ja często robiąc pasek, smaruje klejem miejsce gdzie wychodzi ścienienie pod teleskop na skórze.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Ja nie przycinałem ale prasowałem, zwykłym żelazkiem. Tylko, że do pasek był troszkę subtelniejszy no i chciałem ukraść 1mm. Efekt jest taki, że nie widać najmniejszej ingerencji w pasek, udało mi się to zrobić tak, że absolutnie nic nie było widać i metoda wydaje się jak najbardziej skuteczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.