Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

marbyt

ADRIATICA czy ATLANTIC pytanie do znawców i profesional

Rekomendowane odpowiedzi

Coz wole raczej uczuciami darzyc najblizszych mi ludzi niz przedmioty... Fakt zegarek dla mnie jest przedmiotem, ktory ma doskonale spelniac swoja role, czyli pokazywac czas, podobnie jak telefon ma sluzyc do rozmow, aparat fotograficzny do robienia zdjec, komputer do programowania a konsola do gier. Nie uznaje laczenia w jednym urzadzeniu wielu cech i juz... W koncu w wannie sie kapiemy a w kiblu s.... a nie na odwrot... A kolega nowoczesny chcialby zeby jeden przedmiot spelnial mu wszystkie funkcje

Złodziejem jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.... zegarek dla mnie jest przedmiotem, ktory ma doskonale spelniac swoja role, czyli pokazywac czas, podobnie jak telefon ma sluzyc do rozmow, aparat fotograficzny do robienia zdjec, komputer do programowania a konsola do gier. ... W koncu w wannie sie kapiemy a w kiblu s.... a nie na odwrot...

No cóż, chyba jesteś inny niż większośc ludzi tu na forum :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1wojtek

OK.

Czyli powiedzmy sobie jasno. Chce kupić zegarek w cenie 500-600 zł Mechaniczny. Co mogę kupić w tej cenie poza Adriaticą 12402. Moze dla odmiany ktoś wykaże sie wiedzą, zamiast krytyką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

Vostok-Europe, Vostok, Poljot, Buran(?), Seiko, Adriatica, Tissot, Atlantic, Doxa, Certina, Kienzle (niektóre z firm tylko używane - kilkunasto/kilkudziesięcio letnie, słowem - okazje).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moze dla odmiany ktoś wykaże sie wiedzą, zamiast krytyką...

sugerujesz że do tej pory nikt nie wykazał się tu wiedzą?

Na temat mechaników z tej grupy cenowej jet już ze sto wątków na forum

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan
komputer do programowania a konsola do gier.

Jak nie grasz na kompie tylko na konsoli, to muszę przyznać, że wiele tracisz.

A odnośnie Twoich niektórych krytycznych uwag, mogę powiedzieć tylko tyle, że musisz jeszcze wiele przeczytać na temat zegarków i poczekać aż Twój zegarkowy gust się nieco ustabilizuje, poparty niezbędną wiedzą oczywiście. I gwarantuję Ci, że za jakiś dłuższy czas, gdy przeczytasz swoje pierwsze posty, dojdziesz do wniosku, że bardzo mało wiedziałeś i, że prawdziwym nietaktem były te polemiki ze zgromadzonymi tutaj znawcami, którzy naprawdę wiedzą co mówią (nauczeni doświadczeniem). No i na samym końcu nauki, tak jak większość będziesz zadawał sobie pytanie: czemu wszystkie zegarki nie mają wodoszczelności na poziomie co najmniej 100/200M? Przecież to takie życiowe jest :wink:.

A odnośnie Twojej Adriatici, to zastanawia mnie co powiesz o niej po np. 6 miesiącach intensywnego użytkowania.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1wojtek
OK.

Czyli powiedzmy sobie jasno. Chce kupić zegarek w cenie 500-600 zł Mechaniczny. Co mogę kupić w tej cenie poza Adriaticą 12402. Moze dla odmiany ktoś wykaże sie wiedzą, zamiast krytyką...

No i się niczego nie dowiedziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lusina

Temat był skierowany do "znawców i profesjonalistów"

Więc pozwolę sobie zabrać głos, jako znawca i profesjonalista.

NIE od zegarków :wink:

Od praw autorskich, jako że codziennie mam do czynienia w pracy z własną twórczością projektową.

Gdybym spotkała tego, kto zaprojektował, niektóre kolekcje Adriatiki, kop z półobrotu i krzyżyk na drogę.

Nic więcej się nie należy temu, kto kradnie design. Taka jest moja opinia na temat tych zegarków. NIESMACZNIE WTÓRNE=BADZIEWNE. Cokolwiek mają w środku. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1wojtek

No i to juz jest jakas odpowiedź na temat. Jeszcze tylko dowiedzmy sie co do ich jakości i wszystko bedzie wiadomo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK.

Na allegro masz za 749 zl Adriatice z czarnym cyferblatem, militarny kroj, cyferki duze bardzo swieca w nocy, 100 metrow WR na pasku. Wewnatrz Unitas 6497.1 Mechanizm stosowany w duzo droszych zegarkach. Szerokosc 42mm bez koronki. Szklany dekiel. Szklo mineralne utwardzane. Stalowa koperta. Moj egzemplarz chodzi bardzo ladnie bez regulacji. Na razie sie "wygrzewa". Nie znajdziesz tanszego, lepszego i trwalszego zegarka w tej cenie ( oczywiscie mowa o nowym z gwarancja). Pokazywalem go na forum.

Osobiscie nie widze powodu wchodzic w rosyjskie zegarki. Nie ta klasa wykonania, nie ten mechanizm.

Oczywiscie pisze o tanich zegarkach, do 1 tys. zl.

Czesc.Ch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK.

byłem w podobnej sytuacji i kupiłem sobie poljota. Ładny zegarek, naprawde. Niestety pierwszy egzemplarz po trzech naprawach został wymieniony na nowy. Drugi egzemplarz po roku wygląda na lekko sfatygowany a jego dokładność pozostawia dużo do życzenia (chodzi idealnie a od czasu do czasu potrafi zrobic 2-4 minuty na dobę. losowo. nie wiem dlaczego i nikt nie wie).

Gdybym teraz miał taką sytuację to poczekałbym aż uzbieram jakieś 1200 zł. znaczy dwa razy tyle. przy takiej sumie pieniędzy to miałbym już naprawde spory wybór: hamilton, stowa, zeno, accutron, oris - naprawde dużo zegarków mało spotykanych w polsce, oryginalnych i fajnych. Jeśli w dodatku znasz kogoś w usa to możesz mieć te zegarki naprawe tanio bo bez VAT-haraczu .

wiem, ze nie tego oczekujesz ale piszę to bo sam zrobiłem głupstwo: kupiłem zegarek który całkiem sporo kosztował i nie do końca jestem z niego zadowolony.

"nie stac mnie na kupowanie tanich rzeczy" jak to ktoś powiedział :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 1wojtek
OK.

byłem w podobnej sytuacji i kupiłem sobie poljota. Ładny zegarek, naprawde. Niestety pierwszy egzemplarz po trzech naprawach został wymieniony na nowy. Drugi egzemplarz po roku wygląda na lekko sfatygowany a jego dokładność pozostawia dużo do życzenia (chodzi idealnie a od czasu do czasu potrafi zrobic 2-4 minuty na dobę. losowo. nie wiem dlaczego i nikt nie wie).

Gdybym teraz miał taką sytuację to poczekałbym aż uzbieram jakieś 1200 zł. znaczy dwa razy tyle. przy takiej sumie pieniędzy to miałbym już naprawde spory wybór: hamilton, stowa, zeno, accutron, oris - naprawde dużo zegarków mało spotykanych w polsce, oryginalnych i fajnych. Jeśli w dodatku znasz kogoś w usa to możesz mieć te zegarki naprawe tanio bo bez VAT-haraczu .

wiem, ze nie tego oczekujesz ale piszę to bo sam zrobiłem głupstwo: kupiłem zegarek który całkiem sporo kosztował i nie do końca jestem z niego zadowolony.

"nie stac mnie na kupowanie tanich rzeczy" jak to ktoś powiedział :-)

I to jest odpowiedź która mnie satysfakcjonuje. Rzeczowo, konkretnie i bez wyśmiewania. Jeśli ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia, bardzo prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.