Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maphis

Tissot Couturier Chronograph Valjoux Ref: T035.614.16.051.00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakup zegarka "chodził za mną" dosyć długo. W końcu się "złamałem" i nabyłem drogą zakupu (:lol: hehe, zawsze mnie ten zwrot prawniczy bawił) zegarek Tissot Couturier Chronograph Valjoux Ref: T035.614.16.051.00. Zaznaczam, że "na żywo" wygląda o 300% lepiej niż na poniższym obrazku.

T035.614.16.051.00.jpg

Jest super. Masywny, mocny i nadaje się do garniturka jak i ujdzie przy zwykłej koszuli. Super. Mechanizm ETA 7750 Valjoux, też (z tego co czytałem na niniejszym forum) porządny.

Jednakże podziwiając go zauważyłem, że wskazówka która po uruchomieniu stopera wskazuje upływ sekund, nie znajduje się idealnie na "12" tylko jakby obok o około 1 sekundę. To normalne? Czy niestety czeka mnie reklamowanie zegarka? (Na powyższej fotce sekundnik jest idealnie na środeczku)

Nadmienię, że jeśli np. uruchomię stoper i zatrzymam go po 60s. to wskazówka jest już idealnie na środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję zakupu.

Około 10 dni temu "popełniłem" podobnego Tissota w automacie, w wersji bez chronografu.

Co do wskazówki,niestety nie wiem jak to wygląda w Tissocie, lecz w Seiko wskazówka też była przesunięta lekko w lewo.

Grumpy old man...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Hmm... moja jest przesunięta w prawo :) Tak jakby o 0,5s

Twoje Seiko ma ten sam werk?

Może to normalne i popadam w paranoje? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj do instrukcji, powinna być tam informacja jak przestawić wskazówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam w takim razie.

Instrukcja jest maluśka. Jak jest to znajdę. A jak nie ma? Liczę na dalsze podpowiedzi. :)

Acha, pytanie mam. Wybaczcie proszę, jestem począkujący i może wydać się śmieszne. Czy jeżeli stoper będzie włączony cały czas (ot tak żeby chodził i ładnie wyglądał), to spowoduje to znacznie większe zużycie werka, lub inne efekty uboczne?

edit:

No to poszukałem, popróbowałem i nie potrafię... Jest, równiez i na tym forum, opis jak wyrównać wskazówki stopera przy Tissotach ale kwarcowych. O automatach nie ma słowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odciągniesz koronkę to po naciśnięciu przycisków powinna się przestawić wskazówka sekundnika.

Jeśli chrono będzie pracowało cały czas to na pewno nastąpi większe zużycie, ale nie aż tak wielkie by tego nie robić. Na pewno zmniejszy się rezerwa chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ odciąganie koronki, ani naciskanie przycisków nic nie dało (zresztą się bałem że coś spsuję i nie bawiłem się zbytnio), zadzwoniłem do serwisu i otrzymałem info, że takie "zerowanie" wskazówek jest mozliwe tylko w kwarcach a nie automatach. Mam zanieść "...my precious"

gollum-ring.jpg

do kogoś kto się zna, czyli serwisu właśnie :)

CDN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wrócił z serwisu i już wszystko w porządku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.