Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piotrek_and1

ORIENT AUTOMAT 100M CER00007 SAPPHIR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zasięgnąć opinii kolegów z forum na temat zegarka orient http://allegro.pl/zegarek-meski-orient-automat-100m-cer00007-sapphir-i2596219729.html Jeśli, ktoś miał z nim do czynienia lub jest w stanie powiedzieć słów kilka o tym zegarku to będę wdzięczny. Głównie interesuje mnie ogólna jakość wykonania zegarka i czy warto za tą kwotę nabyć ten model. Interesuję mnie również kwestia mechanizmu (to będzie ewentualnie mój pierwszy automat) oraz bransolety - w którymś z wątków na forum dowiedziałem się, że w niektórych modelach orienta bransoleta jest jakby "pusta", ogólnie marnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego przemyśl z Orienta Big Mako http://www.orientuhren.de/orient-automatik-deep-cem75002dv-p-179.html?osCsid=drpclf8qvuc42uh3numhuoiee3

Generalnie Orient w swojej klasie cenowej sa bardzo dobrze wykonane . Co do dokładności tez nie ma zastrzeżeń , mechanizmy sa bardzo dobre . Jezeli jest pełna branzoleta jest ona również dobrej jakości ( co mi np.pasuje jest szersza niż w np w Seiko Sumo ).Zegarki warte polecenia.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Orienta Big Mako też intensywnie rozpatrywałem, jednak dużo bardziej stylistycznie podoba mi się ten przeze mnie zaproponowany. Kolego mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić zasadę działania tego mechanizmu? (Chyba że to już nie w tym temacie) Czy zegarek ten po odłożeniu po dwudziestu-paru godzinach musi być założony na rękę żeby znów chodził, czy może jest możliwość nakręcenia go i dalszego odłożenia? Tak jak mówiłem nie miałem jeszcze zegarka automatycznego i nie wiem do końca na jakiej zasadzie one działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie wyjasnienie o co chodzi w poszczególnych mechanizmach zegarkowych : http://www.apart.pl/pl/ekspert,Mechanizmy

W Orient Big Mako masz mechanizm automatyczny.

Model wybrany przez Ciebie jest krótko mówić typem divera stylizowanym na Rolexa. Jednym to odpowiada innym nie .

Generalnie Orient marka warta polecenia.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym, że jednak zdecydowałem się na CER-a i niestety nie posłuchałem kolegów z forum opowiem Wam moją historię :) ku przestrodze wszystkim, którzy będą mieli podobny dylemat do mojego. CER00007 przyszedł do mnie już następnego dnia po zamówieniu, po otworzeniu pudełka wszystko wyglądało na pierwszy rzut oka prawie że dobrze, pomijając rozmiar zegarka (spodziewałem się, że mimo wszystko będzie trochę większy). Po dokładniejszych oględzinach szybko dało się dostrzec jakość wykonania bransolety. Myślę, że można tu spokojnie zaryzykować stwierdzenie, że była ona wykonana tragicznie. 20 cm przy uszach zwężało się do 16cm przy zapięciu - niestety dobrze to to nie wyglądało...zapięcie delikatnie mówiąc również nie najlepszej jakości - do tego stopnia, że chcąc zapiąć dodatkowym zabezpieczeniem bransolete trzeba było je delikatnie przesunąć na teleskopie by wcelować się w samo zapięcie. Tyle odnośnie bransolety - jednym słowem szału nima. Druga sprawa to obrotowy bezel. W moim egzemplarzy był wyjątkowo luźny jak się później okazało nie tylko w moim. Bezel nie dość, że obracał się dość swobodnie to dodatkowo można było go przesuwać na boki oczywiście z charakterystycznym kliknięciem tak jak przy obracaniu - ciekawe. Po kontakcie ze sprzedawcą okazało się że w pozostałych sztukach które miał na stanie również sprawa wygląda podobnie. Sprzedawca jednak okazał się bardzo w porządku, bez najmniejszych problemów wymienił mi CER00007 na Mako - używam go od jednego dnia i jak na razie nie znalazłem ani jednej rzeczy do której mógłbym się przyczepić, zegarek na prawdę godny polecenia. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę podać namiary na sprzedającego.

Na koniec mały morał: słuchajcie się bardziej doświadczonych kolegów z forum!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze małe pytanie - już odnośnie Mako :) chcąc zmnienić godzinę koronkę należy odkręcać do momentu minimalnego odskoczenia (kliknięcia) koronki czy do momentu by właśnie tego uniknąć? Tak jak wspominałem to pierwszy automat, który posiadam i pierwsza zakręcana koronka także nie do końca wiem jak się z tym obchodzić a jeżdżenie za każdym razem do zegarmistrza jest już męczące więc jeśli ktoś jest w stanie mi to nieco rozjaśnić to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego kupiłeś Mako czy Big Mako ?

Koronkę trzeba całkowicie odkręcić aby zmienić czas i date.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego powinieneś miec wszystko w instrukcji obslugi.

W Mako:dzień miesiąca ustawiasz po odkręceniu i wyciągnięciu koronki a dzień tygodnia przyciskiem. Czas po wyciagnieciu koronki.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozumiem. Chodzi tylko o to do jakiego momentu odkręcać koronkę. Czy wystarczy jeden obrót i wyciągać, czy odkręcać do momentu aż sama delikatnie-minimalnie odskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do momentu gdy sama odskoczy. Inaczej zerwiesz ją z gwintu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam,że się wtrącę ale nie mogłem znaleźć takie informacji, mianowicie co ile trzeba "kręcić" mechanizm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezerwa chodu w tym zegarku to 40 godzin - czyli tyle powinien chodzic po odłozeniu go np. na półke :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.