Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

k25

Sekundnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, otóż nastawiając nowy zegarek (Maurice Lacroix Pontos PT-6197-SS001-331) nie działa wskazówka sekund. Zastanawiam się czy to mój błąd przy nakręcaniu czy coś jest uszkodzone. Wskazówki minut i godzin działają bez zarzutu, wskazówka sekund stoi w miejscu. W intrukcji osługi nie o tym ma słowa. Zegarek został nakręcony tradycyjną metodą - wyciągnięcie głównego mechanizmu i ustawienie godziny - wciśnięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zwykły mechanizm Valjoux.chodzi Ci o wskazówkę sekund stopera czy po prostu o sekundnik - bo to dwie różne rzeczy.

Jeśli nie działa sekundnik - mała tarcza na godz. 9 to masz problem. Jeśli zegarek chodzi to być może sekundnik się obluzował.

Jeśli chodzi o wskazowke sekundową modułu chronografu - nakręcanie nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli wskazówki na tarczach minut i godzin przeskakują prawidłowo - zatrzymaj stoper (górny guzik) i zresetuj (dolny guzik) a następnie włącz stoper (znów górny guzik). czasem stoper po prostu nie chce ruszyć - nie wiem, czy to kwestia smarowania czy czegoś innego, Raz mi się tak zdarzyło, po kilku resetach stopera wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje, po kilku restartach ruszył! Chodziło o wskazówkę sekund na głównej tarczy, ta mała na 9 zadzialała od razu. Jeszcze raz dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi o to że po wyciągnięciu koronki zatrzymuje się wskazówka sekundnika (a po wciśnięciu znów rusza) to nie masz się o co martwić. no normalna funkcja Valjoux 7750 ułatwiająca precyzyjne ustawianie czasu.

szukaj "sekundenstopp" lub "hack seconds"

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.