Gerard 0 #1 Napisano 17 Września 2012 WitajcieJakiś czas temu kupiłem na All. zegar Junghansa oznaczony B07, zaciekawił mnie gdyż jego mechanizm (mimo iż ażurowy) jest dla mnie nietypowy. W zasadzie jeszcze takiego nie widziałem,a staram się przeglądać aukcje dość regularnie. Skrzynka typowa, bez fajerwerków, ogólnie zegar nie jest wysokich lotów, raczej zwyczajny, tylko ten mechanizm z dużym kołem odpowiedzialnym za ilość bić.W związku z tym moje pytanie: w jakich latach były produkowane takie mechanizmy i czy były popularne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 20 Września 2012 Dość niezwykły. Takie koło liczące widziałem w werkach szwarcwaldzkich i... francuskich z połowy XIX wieku. Jak na ten rok produkcji rozwiązanie jest zdecydowanie anachroniczne. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gerard 0 #3 Napisano 20 Września 2012 No właśnie - tak myślałem ,jak dotąd nie spotkałem się z takim rozwiązaniem w Junghansie. Tym milej jest mieć coś takiego w swoich zbiorach :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach