Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piotrek_and1

Tissot vs Atlantic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat pomiędzy dwoma klasycznymi zegarkami pierwszy z nich to

1. Atlantic Seabase http://zegarownia.pl/zegarek-meski-atlantic-seabase-60342-41-61

2. Tissot Classic Dream http://zegarownia.pl/zegarek-meski-tissot-classic-dream-t033-410-16-053-01

Oba są w moim obecnym guście odnośnie zegarka bardziej stonowanego, jednak ciężko mi się zdecydować na któryś z nich. Może ktoś byłby w stanie zachęcić lekko w kierunku jednego z nich? Za Atlanticiem przemawia minimalnie większy rozmiar 40mm (tissot 38mm) z kolei za Tissotem ciekawsze stylistyka. Myślicie że te 2 mm różnicy będzie widoczne na nadgarstku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to może najistotniejsza kwestia ale co sądzicie na temat renomy obu tych marek? Porównywalne czy może któraś bardziej doceniana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Sam posiadam zegarek tissot classic dream i spokojnie moge go polecic. Co do twojego pytania to tissot ma lepsza remone. A jesli chodzi o rozmiar to 2 mm to spora roznica, pozniej wstawie zdjecie na ktorym bedzie widac to idealnie.

(Seiko 37 mm, Tissot 38 mm i Tissot 39 mm)

post-32507-0-66485200-1350806511_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście nawet na zdjęciach widać różnice między seiko a ostatnim tissotem. Właśnie stąd moja obawa czy te 38mm będzie przyzwoicie wyglądało na ręku. Mogę więdzieć ile masz w nadgarstku i jak u Ciebie się prezentuje? (za zdjęcia będę bardzo wdzięczny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także miałem Tissota Classic Dream i szczerze polecam - dobry zegar. Natomiast co do średnicy to 38 mm przy moim 17 cm nadgarstku wyglądało ok zwłaszcza, że to typowy garniturowiec a one nie powinny być zbyt duże bo to nie divery przecież;)

Ale na grubsze nadgarstki to w moim guście już wolałbym coś o średnicy 40 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Poniżej zdjęcia zegarków, co do rozmiaru to dla mnie tissot le locle ma najlepszy rozmiar (nadgarstek 16,5 cm). Aczkolwiek Tissot classic dream ma jedną przewagę na Seiko i Le Locle, jest bardzo cienki 8 czy 9 mm i idealnie mieści się pod mankietem koszuli.

post-32507-0-16681300-1350809154_thumb.jpg

post-32507-0-52443600-1350809159_thumb.jpg

post-32507-0-68809900-1350809165_thumb.jpg

W podobnej cenie jest jest bardzo fajny garniturowiec Orient FUG1R003W6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie się prezentuje, to mu trzeba przyznać :) tylko dla formalności/jasności wiem że Tissoty są bardzo namiętnie podrabiane, dlatego allegro sobie odpuściłem i zamierzam nabyć go w timetrendzie..tam chyba spokojnie moge go kupować bez obaw o oryginalność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden świetny garniturowiec Tissota, który wyparł u mnie Le Locle`a co wydawało mi się nie możliwe a jednak.

Mowa tu o Tissocie Visodate

post-32993-0-24684400-1350810967_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Visodate jak najbardziej ok, też zwróciłem na niego uwagę. Problem jednak jest w budżecie i w tym że to automat, szukam jednak zdecydowanie zegarka kwarcowego - przewiduję, że będzie używany raczej sporadycznie (co może jednak ulec weryfikacji :) ) co wiązało by się z koniecznością nakręcania/ustawiania. W moim przypadku maksymalnie jeden automat - Orient Mako, wystarczy.

Wracając do tematu Classic Dream, czy kolega AdamB mógłby wypowiedzieć się jeszcze na temat paska? Zwróciłem uwagę że w wersji z złotymi wskazówkami (a taką też biorę pod uwagę) pasek jest trochę innego typu, i robi wrażenie lepiej dopasowanego stylistycznie do zegarka. Ten w wersji srebrnej wydaję się być przynajmniej na zdjęciach jakby brzydko mówiąc bardziej "dla dziada", jak to wyglada w rzeczywistości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Moim zdaniem nie mozna przyczepic sie do paska zarowno pod wzgledem stylistycznym jak i funkcjonalnym, zegarek ma juz ponad 2 lata i byl noszony czesto a pasek wyglada nadal dobrze. Niestety nie widzialem na zywo wersji ze zlotymi indeksami. Najlepszym rozwiazaniem bedzie pojscie do sklepu i porownie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Dodam ze mam 26 lat wiec nie jestem dziadkiem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak zrobie i to dosłownie za moment :) więc niedługo może się pochwale co udało się zdziałać. Dziadkowania na pewno nie zarzucam ;) chodzi tylko i wyłącznie o kwestia paska, który pewnie na zdjęciach sprawia inne wrażenie. Póki co dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Jeśli już będziesz przymierzać zegarki to zobacz ten zegarek Tissota T035.410.16.051.00. Rozmiar Le Locle tylko że kwarc.

T0354101605100A_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie już się przymierzyłem. Co do Classic Dream miałem do wyboru tylko wersje ze złotymi indeksami, była w porządku jednak na ręce te 38mm wyglądało nadto skromnie. Do tego zegarek na żywo jednak bardziej klasyczny - garniturowy niż się spodziewałem. Przy Tissocie jednak zostałem aczkolwiek przed sobą miałem do wyboru również coś z serii Atlanticów. Stanęło na PR 100, co prawda również 38mm bez koronki ale na ręce wygląda jak by solidniej. Koperta nieco inaczej ukształtowana niż w Classic Dream co sprawie wrażenie już minimalnie mniej poważnego zegarka, indeksy rzymskie jednak zostają więc komponuję się to w całość której właśnie szukałem. Morał z tego taki że niema co sugerować się zdjęciami, zawsze wizyta w salonie, przymiarka, oraz szczegółowe oględziny weryfikują wybór - szczegóły jednak robią swoje a w przypadku niektórych modeli nawet sprzedawczyni się dziwiła że jest coś inaczej zrobione niż w modelu różniącym się tylko jedną cyferką w symbolu. Po pierwszych paru minutach stwierdzam zakup jak najbardziej udany.

Serdecznie dziękuje za pomoc, jeżeli kogoś by to interesowało mogę pokusić się o małą recenzje w podziękowaniu za cenne rady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot zaproponowany przez kolega AdamB T035.410.16.051.00 jest super i też wydaję mi się był prezentowany w gablotce, na pewno wziął bym go pod uwagę gdyby nie to że założyłem sobie by nie przekraczać 600zł chociaż pokusa była na prawdę silna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden świetny garniturowiec Tissota, który wyparł u mnie Le Locle`a co wydawało mi się nie możliwe a jednak.

Mowa tu o Tissocie Visodate

Na żywo jak dla mnie sporo stracił Visodate - tylko że ja szukam zegarka z białą tarczą. Le Locle ładniejszy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjeciu visodate wyglada bardzo okazale w pozytywnym tego slowa znaczeniu, te wypukle szklo bo chyba takowe posiada sprawia pewnie ze juz nie wszystkim sie moze podobac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście każdy ma swoje upodobania. Dla mnie zarówno Le Locle (którego miałem najpierw) jak i Visodate są wręcz perfekcyjnymi garniturowcami. Jak się tak zastanowię to są praktycznie na równi w swej atrakcyjności. Sęk w tym że każdy jest w innym stylu, a czasem mam ochotę założyć garniturowca w stylu vintage a czasem w stylistyce z rzymskimi cyframi. Najlepiej mieć obydwa ale budżet na to nie pozwala i teraz złapało mnie na Visodate, ale jak znam życie to kiedyś wrócę do Le Locle`a i to tylko w wersji z białą tarczą;)

Gratuluje kolego piotrek zakupu !!! Niech zegar cieszy oko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Jedyne co mnie w tym modelu zastanawia to ukierunkowanie indeksów 5 - 8 do góry nogami. Po za tym zegarek jak najbardziej na plus jak za te pieniądze.

Zaczyna mi się jednak niebezpiecznie podobać Le Locle. Czas pokaże..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak a propo, to Tissot Le Locle jest jeszcze w regularnej produkcji?

Zegarek jest/był na cześć 150-lecia firmy, a to już przecież jeszcze chwila, moment i zaraz będzie 160 lat B)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po spędzonym wieczorze z PR100 coś mi w nim jednak nie pasowało...Rzymskie indeksy były nie proporcjonalnie duże do rozmiaru tarczy co sprawiało wrażenie jakby za bardzo upchniętych. Do tego zegarek wyjątkowo głośno tykał, w ciszy można było spokojnie usłyszeć tykanie z odległości nawet ok 30 cm co było trochę niepokojące. Po zastanowieniu się zegarek został wymieniony w dniu dzisiejszym na model zaproponowany przez kolegę AdamB Tissota couturiera T035.410.16.051.00, budżet co prawda został znacznie przekroczony, ale nie żałuje ani złotówki. Sprawia na prawdę niesamowite wrażenie, rozmiar jest słuszniejszy (wraz z koronką 42mm), duży wyraźny datownik, oraz solidne i bardzo praktyczne zapięcie od razu cieszą oko.

Miałem małe obawy czy w Timetrendzie zechcą go wymienić, jednak miła pani nie robiła najmniejszych problemów - podejrzewam że może nawet zwrot by wchodził w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegi Tactic - sprzedawczyni twierdziła że Le Locle jest w dalszym ciągu w produkcji. Nie wiem czy można się tym sugerować, gdyż sprawiała wrażenie nie do końca zorientowanej aczkolwiek takie było Jej zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

piotrek_and1 wstaw fotki tego Tissota couturiera T035.410.16.051.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fymiw7.jpg

29zo1ht.jpg

Na uwagę szczególnie zasługuję wręcz perfekcyjne wykonanie zapięcia jeden z niewielu zegarków, który na prawdę idealnie się układa i zapięcie jest umiejscowione dokładnie tam gdzie być powinno.

einivk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny Tissocik nie ma co B)

Ja mam podobną radochę jak nosze swojego Vissodate klasa sama w sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.