Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

starymajor

Rodos Vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Ku mojemu zdziwieniu, znalazłem go gdzies w szufladzie, prosze o opinie, szczegolnie co za werk w nim moze siedziec, (nie rozkrecalem gdyz nie chce porysowac), czy koronka jest złota, koszty renowacji tarczy, i jak widac brak szkielka( ile ono moze kosztowac). Na deklu napis " Stainless steel back forte injectee 4590B".

Ogolnie ciekawi mnie wszystko co mozecie o nim powiedziec.

Dziekuje i pozdrawiam.

Padly mi baterie w aparacie, wiec tylko te zdjecia, jesli bd trzeba zrobie wiecej.

http://imageshack.us...4/dscn8369j.jpg

http://imageshack.us...90/dscn8370.jpg

http://imageshack.us...2/dscn8371k.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl w moim posiadaniu zegarek tej firmy-pieknie zachowany garniturowiec z "litego zlota"-w srodku byla felsa-Twoj raczej jest pozlacany[przetarcia na uszach...]koronka na pewno nie jest zlota.

Co do marki-jedna z wielu nie wyrozniajacych sie ktore zniknely z rynku w latach 60-70.......

Co do renowacji,w zaleznosci od zakladu-tarcza 80-150,szkiełko 10-30

No i musisz koniecznie pokazac zdjecia werku-bez tego to wrozenie z fusow......[jak zakrecany przy pomocy suwmiarki,jak wciskany ,lekko podważ nozykiem}

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środku popularna FELSA 465N - werk znany z wielu zegarków, chetnie stosowany m.in. przez Delbanę.

Produkcja - lata 50-te i nie sądzę, żeby dało się precyzyjnie ustalić.

Rodos to marka Rodanii

http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Rodos&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker

Co do koronki to trudno powiedzieć. Jest mocno zużyta, więc swoje lata ma. Stylistycznie się nie gryzie. Może i była od początku z zegarkiem, a może została wymieniona i ta nowa tez zdążyła się zużyć? Przyjrzyj się na odcień pozłoty - często się różnia, jesli koronka zmieniana

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za przegląd i doprowadzenie mechanizmu do dobrego stanu plus wstawienie szkiełka z pleksi, mój zegarmajster chce tylko 40zł. Problemem pozostaje tarcza, czy jest szansa, żeby dostać gdzieś taka oryginalna tarcze na podmiankę, bo w moją głęboko wżarła się już rdza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szansa zawsze jest, ale w przypadku tego zegarka to może być trudne. Warto monitorować ebay - może akurat się trafi... Jeśli są wzery, to domowe sposoby nic nie dadzą i pozostaje renowacja. Albo trzeba go pokochać, jakim jest ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ebay angielski i amerykański jasna sprawa, może znacie jeszcze jakieś fora czy strony niemieckie gdzie mógłbym coś ciekawego znaleźć?

A co do tarczy, to w moim mieście nikt nie odnawia, myślicie, że w ogóle warto bawić się w domowe sposoby odnawiania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tarczę da się umyć, to oczywiście warto, bo zachowujesz oryginał a efekty są nieraz bardzo dobre.

Jesli jednak tarcza jest skorodowana, to po amatorsku nic nie zrobisz, a juz na pewno nie bedzie to dobrze

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.