Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość westberg

ETA Unitas cal.6497

Rekomendowane odpowiedzi

Gość westberg

Witam wszystkich forumowiczów.

Zacznę standardowo: jestem laikiem w kwestiach zegarmistrzowskich. Jednakowoż od dawna charakteryzuję się wielką słabością do zegarków, więc od czasu do czasu pojawia się ciśnienie na zakup nowego nabytku. I właśnie niedawno ciśnienie znów się pojawiło.

Otóż wraz z chęcią zakupu pojawiła się jednoczesna pewność, że chcę zakupić zegarek nieco porządniejszy niż dotychczas. Te zegarki, które mi się podobają opierają się na mechanizmach ETA. Jeden na ETA Unitas. Mam do Państwa prośbę o wyjaśnienie, czy te mechanizmy są dobre (bo na tym forum spotkałem się z opinią, że są to mechanizmy standardowe - niezbyt wyszukane), i ile ta przykładowa ETA Unitas jest warta.

Bardzo dziękuję za wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

są to dobre standardowe niezbyt wyszukane mechanizmy, no chyba że są modyfikowane, ale wtedy już nie są standardowe :D To ile eta jest warta zależy zasadniczo od tego jakie ilości zamawiasz, kto Ci to sprzedaje i jaki rabat wynegocjujesz :)

A tak poza tym skorzystaj z opcji "szukaj", bo na temat ETY już zostało wszystko napisane milion razy :wink:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężkie pytanie zadałeś.

Unitas 6497 kosztuje powiedzmy 70$.

Można go spotkać w zegarkach za 200€ a można i w zegarkach za 2000€ i więcej - tak więc chyba dobry.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość westberg
Witaj

są to dobre standardowe niezbyt wyszukane mechanizmy, no chyba że są modyfikowane, ale wtedy już nie są standardowe :D To ile eta jest warta zależy zasadniczo od tego jakie ilości zamawiasz, kto Ci to sprzedaje i jaki rabat wynegocjujesz :)

A tak poza tym skorzystaj z opcji "szukaj", bo na temat ETY już zostało wszystko napisane milion razy :wink:

No właśnie szukałem w tym forum informacji na temat ETY i uzyskiwałem odpowiedzi dość ogólne, a mnie akurat interesowała ETA Unitas o której informacji nie było (chociaż może źle szukałem). :)

Pytając o cenę nie interesowała mnie cena wagonu, czy ciężarówki werków ETY :) tylko przykładowa cena pojedynczego egzemplarza. Na przykład: czy cena zegarka z tym mechanizmem oscylująca w przedziale 500-700 zł to dużo czy mało? A może własne mechanizmy Poljota i Vostoka są lepsze od tej ETY i nie ma się co bawić w snoba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo, mało, lepsze, gorsze - nie używaj takich pojęć w stosunku do zegarków, bo nic z tego nie będzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość westberg
Dużo, mało, lepsze, gorsze - nie używaj takich pojęć w stosunku do zegarków, bo nic z tego nie będzie :wink:

Rozumiem.

Jednakowoż nie kierując się wcześniej powyższymi wartościami ocennymi, a jedynie emocjami i estetyką, dokonałem zakupu chińskiej repliki Paneraia, która na dobę późniła się sirkaebałt 10 minut, czasami robiąc sobie nawet przerwy kilkugodzinne. Dziś wolałbym uniknąć tego typu rozrywek. :D

Mnie tylko chodzi o kwestie techniczne. Ale skoro ten mechanizm wkładany jest do zegarków z różnych półek cenowych, to chyba tragicznie zły nie jest. Tak sobie dedukuję prima facie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz jakieś obawy związane z ty mechanizmem, to spokojnie możesz o nich zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość westberg
Jeśli masz jakieś obawy związane z ty mechanizmem, to spokojnie możesz o nich zapomnieć.

Dziękuję za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie kupuj przypadkiem podróby z tym mechanizmem :!: :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość westberg
tylko nie kupuj przypadkiem podróby z tym mechanizmem :!: :)

O to to. Pan Kolega dobrze zagaił wykazując się dobrą intuicją, gdyż imperatywem do intelektualnego pochylenia się nad rzeczonym mechanizmem była następująca aukcja:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=139238067

Muszę przyznać, że - jak zwykle w przypadkach podrób - wygląda to ładnie, ale czy to jest warte 700zł (tyle żądał pan kupiec), to jak dla mnie jest kwestią wielce skomplikowaną (no bo skoro mechanizm kosztuje cirka 70$ - to reszta zegarka jest znacząco wartościowa). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czułem że ceną rzecz podjeżdża pod podróbę Panerai.

Otóż na tym forum odnośnie wartości podrób uzyskasz odpowiedź jedną (pod którą i ja się podpisuję). Gówno to nie warte jest nawet złotówki ze wględu na to że jest to zwykłe złodziejstwo - kradzież znaku towarowego i wzoru. No, ewentualnie złotówkę można zapłacić, gdyż prowadzona jest zbiórka pod walec :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.