Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Agata Nowak

Przedwojenny Tissot.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze !

Jakiś czas temu, ja i mój brat otrzymaliśmy pamiątkę rodzinną w postaci przedwojennego zegarka marki Tissot. Zegarek jest wykonany ze złota, werk jest na dobrym chodzie i właśnie wrócił po czyszczeniu od zegarmistrza.

Zwracam się więc do was z gorącą prośbą o wszelaką informację odnośnie tego modelu zegarka i zawartego w nim mechanizmu. Może ktoś posiada wiedzę na temat ilości wyprodukowanych egzemplarzy, czyli masowości jego występowania.

Dziękuję i pozdrawiam. Agata :)

imag1095q.th.jpg imag1094e.th.jpg imag1082u.th.jpg imag1097d.th.jpg

imag1089y.th.jpg imag1085k.th.jpg imag1084a.th.jpg imag1076r.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to Tissot z rodziny"27"-raczej nie przedwojenny-jeśli dobrze odczytalem nr to jest okolo 1942-43rok[P.S od polowy lat 80 Tissot zaprzestal numeracji]

Zegarek fajny ,szkoda tylko ze renowacja tarcze mu zmieniła........

Mechanizm popularny-prócz wartosci sentymentalnej i wartości kruszcu nie robi tzw "szału" :D-oczywiście zegarek,nie mechanizm.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek fajny ,szkoda tylko ze renowacja tarcze mu zmieniła........

Zegarek przeleżał kilkadziesiąt lat w bawełnianym zawiniątku, umieszczonym w szufladzie i dopiero kilka dni temu został poddany jedynie czyszczeniu mechanizmu.

Kolego, co więc masz na myśli pisząc o renowacji tarczy, czy mógłbyś rozwinąć myśl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ;) ,oglądałem zegarek w telefonie,teraz używając komputera widze ze sie pomyliłem :) .

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tarczy są "wykwity" chyba korozji, brakuje farby na indeksach. Nie była malowana, być może myta lub czyszczona na inny sposób. Natomiast zastanawiają mnie wskazówki a dokładniej ich kolor. Ciekawe czy wskazówki były malowane w oryginale, tylko minutowa i godzinowa. A może to sekundnik został zmieniony, wydaje się ciut za długi względem skali.

Być może powinien być taki:

vintage_tissot_sub_second_gent_wristwatch_cal_27_1_lgw.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

z racji że nie zamierzam używać postanowiłam pozbyć się tej pamiąki, czy ktoś z kolegów ma pomysł ile to jest warte ?

Cena samego kruszczu to 1200 PLN ale zastanawiam się jaka jest wartość rzeczywista zegarka,

Dziękuję, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyceniają tu zegarków, tyle jest wart ile ktoś zechce za niego zapłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

z racji że nie zamierzam używać postanowiłam pozbyć się tej pamiąki, czy ktoś z kolegów ma pomysł ile to jest warte ?

Cena samego kruszczu to 1200 PLN ale zastanawiam się jaka jest wartość rzeczywista zegarka,

Dziękuję, pozdrawiam

Niewiele więcej niż złoto.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, nie pochwalam pomysłu sprzedaży. 1200 zł nikogo nie zbawi, a traci sie rodzinną pamiątkę... Skąd wiesz, ze moze Twój wnuk, nie będzie marzył o starym, rodzinnym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba po fakcie, jakiś czas temu widziałem ten zegarek na Allegro.

Też bym, nie sprzedał pamiątki rodzinnej, chyba, że naprawdę dociśnięty finansowo... 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.