Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krzywybajbus

czy to prawdziwy Vacheron ?

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc w sprecyzowaniu co to za marka . wydaje się że Vacheron Constantin ale coś w tym jest.............

post-22175-0-50552800-1372592822_thumb.jpeg

post-22175-0-14765500-1372592827_thumb.jpeg

post-22175-0-11586100-1372592833.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego wydaje Ci się, że to może być Vacheron Constantin...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vacheron ale czy Constantin to się właśnie pytam. co oznacza Vacheron czy t podróba a może jakiś inny Vacheron ze szwajcari?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vacheron to jest, tyle że nie ten...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

internet znam jak każdy ale historię zegarków mało. stąd moje pytania. osoby z takim stażem jak Ty na pewno znają się na tym o wiele lepiej ode mnie. stąd moje pytania niejako do fachowców. proszę o pomoc czy takie zegary przedstawiają jakąś wartość historyczną (dobre manufaktury omega tissot doxa ) czy po prostu są to dzisiaj bym nazwał "zegarki marketowe" poliot ruhla wostok montana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu ta wartość historyczna [?], dopiero co odpowiedziałem pytającej, że zegarek miałby takową gdyby udowodniła, że nosił go np. Sobieski pod Wiedniem, a tu znowu... Wyceny na tm forum nie robimy (niezgodna z regulaminem), a inna wartość jest względna. Na pewno nie jest to zegarek jakoś specjalnie poszukiwany przez kolekcjonerów i nie można go porównać do wyrobów manufaktur które wymieniłeś (inne czasy i inne wymagania), ale na pewno są też ludzie którzy takie zegarki kolekcjonują i cenią.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce go sprzedać i nie interesuje mnie ile jest warty. Chce tylko wiedzieć co to za firma . Wartość to pojęcie względne a zaszeregowanie do pewnej grupy to tylko określenie pozycji marki . Wszędzie piszą o vacheron constantin ale nie o vacheron geneve. Znalazłem w necie ze vacheron geneve to ta sama manufaktura co constantin ale nie mam pewności . http://mikrolisk.de/show.php?site=280#sucheMarker .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie usiłuję to Tobie wytłumaczy, że to są tak odległe czasy, że już nikt dokładnie nie wie, Vacheron'ów było wielu i moim zdanie nie jest to ten Vacheron, ale pewne to jest tylko to, że firma Vacheron Constantin wtedy jeszcze nie istniała, a zegarek jest słabej jakości jak na tego Vacherona i tyle.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakaś stronka w której można sprawdzić numeracje tak jak ma to omega i IWC ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dla Vacheron Constantin i potrzebny numer seryjny mechanizmu. Tutaj datujemy zegarek przez porównywanie wyglądu zegarków z rożnych okresów czasu. Nie jest to zbyt dokładne, ale wystarczające, żeby przyjąć, że firmy Vacherton Constantin wterdy jeszcze nie było. Tutaj do tego brak sygnowania mechanizmu, a nazwa Vacheron Geneve bez krzyża pośrodku, widniejąca na tej kopercie nie figuruje w zestawie nazw firm "tego" Vacherona.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzyż jest stosowany od 1880 . nazwa vacheron & constantin od 1877 . powszechnie stosowana koronka od 1855 . czyli jest możliwość że to egzemplarz 1839-1854. podasz mi link do sprawdzenia numeracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linku nie mam musisz sobie sam poszukać, ale mam taka tabelę:

post-859-0-48042400-1372618307_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nr z koperty wychodzi w okolicach 1838. ale jak to się ma do mechanizmu??????..... czy w jakichś miejscach na mechanizmie robili jakieś znaczniki??? może coś znajdę ale gdzie szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nr z koperty wychodzi w okolicach 1838. ale jak to się ma do mechanizmu??????.....

Nijak. Nr z koperty nie świadczy o tym, że zegarek jest z 1838r, ale tez nie ma żadnego dowodu na to, że nie jest...

czy w jakichś miejscach na mechanizmie robili jakieś znaczniki??? może coś znajdę ale gdzie szukać?

Może będzie coś pod tarczą, ale myślę, że w tym wypadku raczej nic na mechanizmie nie będzie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.