Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EDzik

Frederique Constant Classic Chrono vs Slim; 'zegarkicentrum' - bezpieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

parę lat temu doradziliście mi w sprawie renowacji 'zabytkowego' Saturna mojego taty, którym cieezyłam się jakieś 3 lata zanim ostatecznie wyzionął ducha, za co jestem głęboko wdzięczna :)

post-35349-0-15595500-1374478818_thumb.jpg

Teraz stoję przed podwójnym dylematem, jak w temacie:

Po pierwsze, nie mogę zdecydowac się na jeden z dwóch modeli Frederique Constant: Classic Slim (FC-245M5S6) http://www.frederique-constant.com/pl/collections/198/fc-235as1s6 i Classic Chrono (FC-292MC4P6) http://www.frederique-constant.com/pl/collections/206/fc-292mc4p6.

Slim jest elegancki, przez swoje wymiary wydaje się wyglądać bardziej naturalnie na moim (w końcu damskim) nadgarstku, i idealnie pasuje do pierwowzoru, który mnie zainspirował (Rotary GS02424/21) http://www.watch-id.com/sighting/black-leather-strap/rotary-gs0242421-benedict-cumberbatch-sherlock-holmes.html. Z drogiej strony jest idealnie, wręcz nienaturalnie jak na zegarek płaski (szkiełko), co ujmuje mu sporo urody w moich oczach (jakiś taki bezosobowy się wydaje) i ma ochydny pasek (to akurat do zmiany, ale psuje pierwsze wrażenie).

Chrono znów wypatrzyłam jako pierwszy. Jest bardziej sportowy - jak to chronometr, do tego piękne szkiełko convex, które nadaje mu uroku 'vintage' i przyzwoicie wyglądający pasek. Jednocześnie koperta jest dwukrotnie grubsza (11mm) niż w classicu (5mm), więc dość rzuca się w oczy fakt, że to męski model -  wygląda dośc ciężko, trochę jakbym zwinęła go ojcu.. No i jest dalej od pierwowzoru.

Zegarek planuję nosić na co dzień do zestawów typu smart casual - jeansy + koszula, bluzka + żakiet i czasem bardziej oficjalnie, do garnituru/kostiumu.

Poniżej zdjęcia 'live' wszytkich bohaterów dramatu, odwiedziłam z aparatem chyba wszytkich lokalnych dystrybutorów w promieniu 20km i wciąż nie jestem zdecydowana ;)

post-35349-0-53983700-1374478636_thumb.jpg

post-35349-0-79936500-1374478462_thumb.jpg

Po drugie, aktualnie jestem za granicą i oba modele mogę tu dostać w cenie, odpowiednio, 2500pln za slim i 2800pln za chrono. Z tego co widzę, w Polsce mogę dostać je jakieś 200zł taniej w sklepach stacjonarnych i jakieś 500zł (!) taniej online. Więc jeśli już mam się pozbawić przyjemności 'przywiezienia pamiątki' to chciałabym zaoszczędzić więcej i kupić online. Pytanie brzmi, czy mogę zaufać sklepowi ZegarkiCentrum.pl  http://zegarkicentrum.pl/pl/p/Frederique-Constant-Fredeique-Constant-292MC4P6/18815. Macie może jakies doświadczenia z nimi? Wygląda dość dolidnie, ale w sieci jest bardzo mało komentarzy na ich temat, co mnie niepokoi..

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i komentarze!

pozdrawiam

ed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie bardziej damski slim i na Twoim miejscy właśnie tego bym kupił ze względów estetycznych i wygody noszenia. Chrono jak mniemam do niczego Ci nie potrzebne więc po co przepłacać :)

(To nie jest chronometr tylko chronograf:))

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tfu, oczywiście że chronograf, znam różnice a i tak się mylę co chwilę. Aaa, i ohydny, nie ochydny, jakby ktoś zauważył..
Chono zdecydowanie niepotrzebne, ale fajnie wygląda.. ;)

Ok, czyli pierwszy głos dla slima.

Tak sobie myślę, że mogłabym różnicę w cenie zainwestować w porządny pasek do slima (tego nie widać na zdjęciu,ale jest naprawdę paskudny, wygląda jak plastikowy). Na przykład taki:http://www.paski-bransoletki.pl/no240-genuine-crocodile-id-48.html

To mój pierwszy zegarek z trochę 'wyższej półki' (i oby nie ostatni!), więc musi być perfekcyjny i dopieszczony. ;)

A kiedyś kupię sobie ten: http://www.breguet.com/en/5140BB-12-9W6 :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

cyt.: ..."czy mogę zaufać sklepowi ZegarkiCentrum.pl  http://zegarkicentru...-292MC4P6/18815. Macie może jakies doświadczenia z nimi? Wygląda dość dolidnie, ale w sieci jest bardzo mało komentarzy na ich temat, co mnie niepokoi..."

Chyba nie powinno. Jeżeli sprzedają też stacjonarnie, wirtualni całkiem nie są, co wiarygodność raczej zwiększa.

Swoją drogą bardzo ładny wybór.  Gdyby za podobną cenę był bez bateryjki, (slim oczywiście), nie zastanawiałbym się ani chwili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slim ładniejszy, ale za 2.5 kółka to bym czegoś mechanicznego szukał. To już jest budżet, który daje sporo możliwości.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też żałuję że żaden z tych moddeli nie jest automatyczny. Niestety.

Kosma, teoartycznie racja w tym co piszesz ale w tym przypadku zadecydował design - oba zegarki spodobały mi się wyjątkowo 'od pierwszego wejrzenia' a cena jest jeszcze w garnicy moich możliwości. Rozgladam się już od dawna i w budżecie ok 2000-2500k nie znalazłam modelu auto który by mi sie podobał i pasował do ręki..

Z automatów od dawna mam na oku Longinessa La Grande Classique, całą serię uwielbiam, ale na 3.5 - 4k jeszcze nie mogę sobie pozwolić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

No to ja dodam od siebie coś automatycznego w Twoim budżecie :)

Nowy FC Index z rzymskimi indeksami:

943235_519342938131192_1157480000_n.jpg

Moim zdaniem dużo ciekawsza propozycja i na mój gust bardzo ładny i elegancki zegarek.

Pojutrze mogę zrobić lepsze zdjęcia.

Atutem mechanicznego FC jest dodatkowy voucher "Gwarancja satysfakcji", czyli bezpłatny przegląd w ciągu 5 lat od zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Jacku, ciekawa opcja !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ciekawa, ciekawa; sam się nad nim zastanawiam :) ma też wielki plus w postaci normalnego, stalowego dekla. Przezroczyste są OK, ale tylko pod warunkiem, że pod nim faktycznie znajduje się mikro mechaniczne dzieło sztuki :)

PS

Dopiero teraz zauważyłem, że na fotce 60 minuta jest na czerwono. W rzeczywistości nie jest w takim kolorze (na szczęście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak srednia i wysokosc koperty, orientujesz sie moze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Cyt.: "No to ja dodam od siebie coś automatycznego w Twoim budżecie"

Mogę zapytać gdzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny, klasyczny, ale to wciąż jednak 'nie to' ;)
Natomiast dołączam do pytania o wymiary, bo pomijając kwestie estetyczne w tej chwili wydaje mi się że Index jest większy nawet od chrono, o slimie nie mówiąc, tak na oko przynajmniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nowy FC Index ma kopertę 40mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.