Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jacek Grzeszczak

BERGNA

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze witaj, na tym forum jest ogólnie przyjęte aby najpierw się przywitać. Po drugie proszę, zrezygnuj z używania caps locka, na forach oznacza on krzyk. Po trzecie Bergana to niemiecka marka firmy Berg z Pforzheim, jej historia sięga początku XX wieku, niestety firma upadła po II Wojnie Światowej, w tym roku podjęto się reaktywacji marki Berg w wersji Marine z mechanizmem ETA 2804 w środku. zamieść zdjęcia swojego zegarka.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po pierwsze Bartheck dzięki za kilka porad dotyczących korzystania z forum. Myślę, że domysliłeś się iż jestem osobą, która wcześnie raczej nie korzystała z tego rodzaju opcji komunikowania się.

A wracając do tematu. Zegarek nie wyglada jakby był stary (wyprodukowany zaraz po II Wojnie Światowej). Mechanizm ma zabezpieczenie antywstrząsowe Incablok oraz 21 RUBIS. I co też jest ważne jest w złotej kopercie. Na odwrocie ma wybitą próbę złota 585 (na d cyfrą jest korona). Czy faktyczne jest w złotej kopercie sprawdziłem u jubilera, który stwierdził też,iż mechanizm jest w idealnbym stanie.

A zdjęcia poprostu nie wiem jak zamieścić. Może mi ktoś podpowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A zdjęcia poprostu nie wiem jak zamieścić. Może mi ktoś podpowie?

Na górze tej strony jest coś takiego jak FAQ. Tam znajdziesz wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jubiler nie jest zegarmistrzem to nie ufałbym zbytnio jego sądom dotyczącym mechanizmu, powinieneś udać do zegarmistrza z prawdziwego zdarzenia aby zrobił przegląd i konserwację.

Co do samej firmy, to Bergana była marką firmy Berg zalożonej w 1909 roku (a zarejestrowanej w 1927) przez Wilhelma Beuttlera w Pforzheim (po zniszczeniach w trakcie II WŚ firma przeniosła się do Rosenfeld, dokładnie nazywała się Beuttler KG i produkowała zegarki takich marek jak Berg, Bergana i Aquarex).

W 1949 r. firma weszła w skład konglomeratu Deutsche Uhrenkooperation - nazwa rynkowa to Parat (w jej skład wchodziły: Arctos Uhrenfabrik Philipp Weber, Berg Uhrenfabrik, Wilhelm Beuttler, Osco Uhrenfabrik, Otto Schlund i Stowa) firma ta padła ok 1969 roku.

Informacje zaczerpnąłem z watchuseek.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dzięki bardzo za wyczerpujacą odpowiedź. Nie omieszkam w najbliższym czasie skorzystać z Twojej rady Bartheck.

Wstawienie (za radą tool) zdjęcia przerosło moje możliwości, więc nie moge go pokazać. Za zegarek zapłaciłem 300 zł. Zewnetrznie stan jego nie budzi zastrzeżeń. Na odwrocie poza próbą, o której wcześniej wspomniałem nie ma żadnych numerów ani innych sygnatur. Jedyną jego wadą (według mnie) jest brak teleskopów w uchwytach do paska, gdyż ma na stałe zrobione mocowania. No mógłbym mu jeszcze zarzucić, iż nieco się spieszy (ok.1 min/dobę), ale i tak jestem z niego bardzo zadowolony. Dotychczas użytkowałem zegarków niezbyt wyrafinowanej marki Seiko lecz muszę przyznać, że znosiłem 2 egzemplarze (zewnetrznie zniszczyłem lecz nadal są sprawne) i mnie nie zawiodły.

A wracając do Bergany, bardzo podobny egzemplarz zalazłem na niemieckiej giełdzie eBay. Na polskich portalach giełdowych nie mogłem znaleźć tej marki zegarka, z tąd moje pytanie na tym forum.

Jeszcze raz wielkie dzieki za podpowiedź jakby Ktoś jeszcze coś wiedział byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrowienia dla Barheck.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje nie używać o Seiko wyrażenia "niewyrafinowane" to dość duże nadużycie :lol: . Wstawić zdjęcia jest bardzo łatwo, wystarczy postępować tak jak napisano tutaj: http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=7467

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam powtórnie.

Nie chciałem urazić nikogo słowem "nie wyrafinowane", sam do moich automaów Seiko odnoszę się z wielkim szacunkiem. Leżą u mnie w domu na honorowym miejscu.

Faktycznie nie jest to wielka sztuka (według opisu) wstawić to zdjęcie, ale i tak nie wiem czy udała mi sie ta sztuka.

Powtórnie dzięki dla Bartheck i pozdrawiam.

post-4401-0-93748600-1330632439.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna ta Bergana, jestem ciekaw jakie ma wymiary, zrób jeszcze zdjęcia mechanizmu, zdjęcie duże ale ładuje się szybko :D

PS. Z Seiko chodziło mi o to, że jest to firma robiąca zarówno zegarki tanie (ale solidne) jak i te z wyższej półki np. Spring Drive (polecam oglądnięcie http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=9420 czy Credor. Pozdrawiam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Za namową Bartheck zrobiłem zdjęcie mechanizmu zegerka (szału nie ma, gdyż nie mam raczej doswiadczenia w tej dziedzinie)

http://img143.imageshack.us/my.php?image=bergana2tl9.jpg

Wymiary zegareczka to:

- szerokość (bez koronki) to - 32 mm;

- wysokść to 40 mm;

- grubość to ok. 3 mm (bez szkiełka)

Nie jest to napewno specjalistyczne zwymiarowanie, ale może oddać wygląd zegareczka.

Tak wogóle to mam dylemat, czy inwestować w ten zegareczek, tj. chciałbym zrobić w nim fachowy przegląd z czyszczeniem, przesmarowaniem, regulacją, wymianą szkiełka na szklane z plastikowego no i ogólną polerkę kopery, czy oddać go na złom jubilerowi i kupić za tą cenę coś do renowacji. Może Ktoś coś mi podpowie?

Ale i tak kupiłbym coś w granicach rozsądku (tj. mój zasób finansowy 300-400 zł.) do renowacji. Może jakaś propozycja ?

Pozdro dla Barheck.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.