Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kacy

Obrotowa tarcza w Seiko 5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dostałem od wujka, maniaka Seiko, jego poprzedni zegarek (lekko 10-12 lat ma na pewno). Jednak po paru dniach korzystania, podczas nakręcania wydawało mi się jakby tarcza się lekko ruszyła. Zignorowałem oczywiście to.. :unsure: Jednak później tego samego dnia, patrząc na godzinę, zorientowałem się, że godzina 12 na 100000% nie znajduje się na 3 :D Poszedłem do swojego zegarmistrza i za skromną opłatą 2 zł naprawił usterkę, lecz puściło jeszcze tego samego dnia na skutek mocniejszego wstrząsu.. Teraz moje pytanie: czy mogę przeprowadzić taką naprawę sam? Mam pewną wizję jak to zrobić, ale największą tego przeszkodą jest wyjęcie mechanizmu (nigdy tego nie robiłem...). Czy byłby ktoś w stanie przeprowadzić mnie krok po kroku (jeśli to w ogóle ma sens, jeśli nigdy czegoś takiego nie robiłem)? Dodam zdjęcie jak wygląda mój problem, ale to nie najmniejszy ruch tarczy (raz 12 było na 6 :D ) Zdjęć mechanizmu raczej nikt nie potrzebuje? Jeśli będą potrzebne to oczywiście zrobię, nie ma problemu :)

post-56726-0-15024500-1380650011_thumb.jpg

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko działa ;) Jak się pomacha dobrze to wraca mniej więcej tak jak powinna być ;) Można korzystać, ale po pewnym czasie może to stać się uciążliwe, tym bardziej, że to jest Only Automatic...

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahahaha, Kacper masz nową komplikację w zegarku :D.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urwane sa kołki mocujące tarczę do werku,w orientach to częsty wypadek.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urwane sa kołki mocujące tarczę do werku,w orientach to częsty wypadek.....

To wiem, ale po prostu nie mam się tam jak dostać bez demontażu mechanizmu... Mówiąc 'orientach' masz na myśli zegarki z dalekiego wschodu czy konkretną markę, bo jeśli markę, to jest to Seiko ;)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za przejęzyczenie :D patrzyłem na seiko a myślałem o moich dwóch orientach którym musiałem robić harakiri ,a w rezultacie i tak kleiłem tarczę do werku ;) nie bardzo jest inny sposób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dostać się możesz przez szkło,ściągając je razem z bezelem tylko ciężko póżniej zatrzasnąć bez praski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmowanie szkielka w warunkach domowych bym odpuscil ;) Ktos poprowadzi mnie jak wyjac werk? :)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Werk wyjmije się nieco inaczej jak zwykle choć podobnie  ;) . Najpierw musisz wyjąć koronkę i tu jest cały haczyk. Nie ma śrubki lub sztyftu. Trzeba sobie go najpierw zorganizować. W środku siedzi zapewne automatyczny mechanizm Seiko7009A.

1. Otwierasz kopertę, kładziesz mechanizm tarczą do dołu na szmatce lub piance by nie porysować szkiełka.

2. Kopertę ustawiasz tak by koronka wypadła na naszej 15. 

3. Spoglądasz w szczelinę obok wałka naciągowego między mechanizmem a kopertą.

4. Odciągasz w pełni koronkę, tu są dwa klikniecia 1. nastawy czasu, 2. nastawa kalendarza miesiąca.

5. W szczelinie poniżej wałka powinna pojawić się blaszka w kształcie lizaka. Poniżej wałka choć nie jestem pewien jak to jest u praworęcznych :) . To sztyft zwalniający wałek.

6. Lekko ciągnąc za wałek i poruszając nim naciskasz z wyczuciem na wspomnianą blaszkę i uwalniasz wałek.

7. Reszta to już prościzna.

Kołki mocujące tarczę są blokowane inaczej jak w przypadku np. szwajcarskiego czy radzieckiego mechanizmu. Kołki wchodzą normalnie w mechanizm ale są blokowane śrubkami z mimośrodowymi główkami. Dokładniej ich krawędziami. Zanim wyjmiesz mechanizm z koperty zerknij gdzie są. Możesz je odblokować/obrócić od góry czyli od strony wahnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mechanizm oddzielony... Czym polecacie to zrobić? Kropelką dookoła? :lol:

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zniszczysz tarczę! lepszy klej mniej agresywny,kontaktowy typu butapren,wykałaczką pod tarczę w miejscach gdzie dotyka do mechanizmu,chwile podsusz i dociśnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zegareczek gotowy :D Nic się już nie rusza. Podkleiłem solidnie na 12 klejem, data przeskakuje, wszystko jest git :D Dzięki za pomoc w demontażu Ritter ;)

EDYTA: Temat oczywiście do usunięcia :)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.