Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

waljo

Enicar problem z datownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem w posiadaniu enicara z mechanizmem 165D. Zaniosłem go do zegarmistrza zegarek leży już u niego od kwietnia ostatnio stwierdził,że nie będzie działał datownik bo jest problem z zębatkami, które przerzucają tarczę z cyframi. podobno wszystko działa dobrze do momentu jak następuje zmiana daty wtedy jak to powiedział "wyskakują" zębatki. osobiście myślę, że coś on ściemnia. Gość stwierdził ponadto, że zegarek ma niezwykle skomplikowany mechanizm zmiany daty niespotykany w innych zegarkach, czy to prawda?. Proszę o jakąś opinie ekspertów na ten temat. Zegarek jest automatem i pochodzi tak gdzieś z okolicy połowy 70-tych lat. Datownik ma tylko dzień miesiąca. Może ktoś ma jakieś zdjęcie tego mechanizmu zmiany daty. Chciałbym poglądowo go zobaczyć. Pytanie następne w Atlanticu wordmaster wysypał się fosfor ze wskazówek, da się go zastąpić czymś innym czy trzeba szukać nowych wskazówek. To mój pierwszy post więc przepraszam za ewentualne nie fachowe nazewnictwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę poprosić o przeniesienie tematu do kącika zegarmistrzowskiego?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.