Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

emikras

ISOMATIC AUTOMATIC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, udało mi sie zakupić taki zegareczek. Bardzo mi sie podoba, ponieważ jak dla mnie jest nie typowy. Czy jesteście w stanie mi pomóc i zapodać coś na temat tej firmy ? Może werk jest jakiś znany komuś ? Bardzo bede wdzieczny :) 

post-65207-0-44100200-1381180945_thumb.jpeg

post-65207-0-76306600-1381180949_thumb.jpeg

post-65207-0-92945300-1381180953_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co znalazłem po werku to nie tylko dugena ma te werki: http://uhrforum.de/dugena-digital-automatic-aus-den-1970ern-t126580

są inne firmy z tym werkiem. Tylko że mnie to ciekawi czy ISOMATIC to firma ? czy to jest dugena pod tą nazwą! nie mam pojecia.....

Dugena ma inna koperte.

Na aukcji ebay wyczytałem że ten werk jest wysokiej klasy! Czy ja wiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, że nie tylko Dugena, bo werk jest niejakiego Bernharda Forstera, co zresztą we wcześniejszym linku jest też napisane i na wahniku mechanizmu jest logo BF.

Co to Isomatic - nie wiem. Tego typu zegarki były modne swego czasu i wiele firm miało je w swojej ofercie.

Werk raczej nie wygląda na zbyt wysoką klasę. Forster produkował raczej budżetowe mechanizmy montowane w takich też zegarkach.

Opisów z ebay nie traktowałbym zbyt wiążąco - mało to na aukcjach "rarytasów", "unikatów", "dzieł sztuki zegarmistrzowskiej" itp? ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe spoko :) nie wiem czemu ale podoba mi sie ten zegarek :P 

Isomatic - pozostaje tajemnicą!  lata 70-80 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe spoko :) nie wiem czemu ale podoba mi sie ten zegarek :P

Isomatic - pozostaje tajemnicą!  lata 70-80 ?

Gazomierze miały i mają swoich zwolenników, a poza tym nigdzie nie jest napisane, że mogą się nam podobać tylko rolexy, omegi i patki ;)

Sam Isomatic pozostaje tajemnicą - miejmy nadzieję, że ktoś ją rozwikła.

Z tego typu zegarkami bywa problem - obcy werk werk, niewielka liczba zachowanych (a pewnie i wyprodukowanych egzemplarzy), zegarki niebudzące większych emocji - w sumie trudno o konkretne informacje.

A lata obstawiam 70-te

jak już jesteśmy w tematyce szukania, to jakiś czas temu też wystawiłem temat http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95141-chesterfield-swiss-czy-ktoś-coś-wie-czy-ktoś-coś-słyszał/   i nie dostałem odpowiedzi żadnej. Może wkońcu coś ruszy tutaj :) pozdro

Nie widziałem wcześniej tego wątku - odpowiedziałem teraz, ale też za wiele nie pomogłem.

Podobna sytuacja, jak z Isomatikiem - zegarek jednej z setek firm bez istotnego wkładu w historię zegarmistrzostwa.

W środku FHF-28 - tyle przynajmniej pewne ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że kwestia gustu :) mam szczęście że kompletny! nie jest na chodzie ale myślę że da rady go uruchomić.

Tego sie obawiałem...... 

werk swiss, a firma USA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

werk swiss, a firma USA ?

W tym akurat nie ma nic dziwnego - na mostku balansu masz napis CYW. Jest to tzw kod importowy - oznaczenie mechanizmu importowanego do USA. W tym wypadku CYW to kod Chesterfield Watch Co.

Odnośnie kodów możesz zerknąć TUTAJ

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha spoko;) a jaki pasek radzisz mi do tego isomatica??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha spoko;) a jaki pasek radzisz mi do tego isomatica??

A to już kwestia Twoich upodobań ;)

Ja bym przy nim widział coś w odcieniach brązu z pozłacaną klamerką. Żeby zbyt poważnie nie było, to może jakieś przeszycie?

Najlepiej podejść do zegarmistrza i kilka przymierzyć - na ogół samo coś wpada w oko i już się wie, po co się przyszło ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom tez mi taka opcja chodzila po glowie, ten Pasek dopiero nada calosci wyglad!;) z przeszyciem tego samego koloru? Czy cos w jasnych odcieniach;> dzieki za dorady;) mam nowy zakup cortebert, ale to jakos jutro na spokojnie fotki zrobie;) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.