Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lukas76

Speedmaster automat problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc/rade. Mam Speedmastera- kupiłem go używanego i zaczął robić spóźnienie typu 12 sek na 15 godzin. Czy to  może być spowodowane już koniecznością serwisu ( nie wiem kiedy był robiony) Dodatkowo zegarek ma pewna przypadłość - jak ustawiam czas to muszę wskazówkę minutową ustawić z wyprzedzeniem 0,5 minuty, sekundowa na 12. Po jednym przejściu sekundnika wskazówka minutowa już idzie zgodnie z planem tzn trafia w minuty gdy sekundnik jest na "12" -to mnie bardziej martwi. Proszę o pomysły - wolałbym nie usłyszeć, ze mechanizm do remontu .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wiesz kiedy był robiony przegląd -pozostaje tylko wycieczka do zegarmistrza,dla pewności i bezpieczeństwa zegarka.

Przy okazji zegarmistrz go wyreguluje.

Teraz trudno wyrokować.....że wskazówki zle założone ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak jak by były źle złożone to by różnica się nie kasowała po jednej minucie tylko by była stała? czy źle myśle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Czy te zwolnienie (już ok 16 sek/10 godzin) może wynikać z braku smarowania czy może to być jakaś poważna usterka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby tylko był suchy i ćwiertnik mu niedomagał. W każdym razie już czas.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeżeli to nie brak smarowania to czekają mnie kosmiczne wydatki rozumiem .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety. Kupując w miarę nową Omegę trzeba to z góry doliczyć do kosztów.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety a czy te koszty to mogą się objawić w setkach czy tysiacach złotych bo może nie warto . Wiem pytanie nie na miejscu bo na oko i wogóle bez sprawdzenia. Pytam hipotetycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te modele były na 2890 plus DD, jeśli ktoś ma potrzebny element do tej ety to da radę, pełna konserw. to w autoryzowanym ponad 1000 a może i 2. Mod. dd raczej zbyt chętnie nikt Ci nie rozbierze tanio, bo jego złożenie bywa kłopotliwe a czasem trzeba coś wymienić, dużo prostsze są wersje na lemanii. Ogólnie mod.dd podobno nie naprawiają tylko wymieniają na nowe bo koszt jest podobny, ale Twój nie jest uszkodzony, jednak jest elementem tego zegarka.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, jednak nie za bardzo rozumiem skróty DD :) Doklejam zdjęcie mechanizm 2243, 45 kamieni . Przy okazji dowiedziałem się ( bo to był prezent), ze zegarek był prawie  NOS i chyba nie miał serwisu przez kilka/kilkanaście lat 

post-40451-0-86052000-1383421881_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przeczytasz ozn. obok balansu to zobaczysz 2890 a dd to skrót nazwy producenta modułu Dubois Depraz jaki jest dodany do ety w tym modelu to chyba DD2020 ale tak strzelam bez szukania.

Edit: nie widzisz go bo jest od strony tarczy.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo zegarek ma pewna przypadłość - jak ustawiam czas to muszę wskazówkę minutową ustawić z wyprzedzeniem 0,5 minuty, sekundowa na 12. Po jednym przejściu sekundnika wskazówka minutowa już idzie zgodnie z planem tzn trafia w minuty gdy sekundnik jest na "12" -to mnie bardziej martwi. \

Ten kaliber tak ma i nie jest to uszkodzenie ale raczej "niedoskonałość" konstrukcji która w praktyce nie ma wpływu na pracę zegarka.

Dotyczy to zarówno 1140 jak i 3220. Problem wynika z luzów zazębień i trzeba go pokochać.

Jeżeli chodzi o serwis modułu zegarka nie ma problemu. Natomiast przystawkę dubois depraz lepiej aby robił ktoś z doświadczeniem

Typowa wada to zatarty ćwiertnik (jak wspominał Tarant). KiIkanaście lat bez serwisu - dla mnie hardkor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to teraz nie wiem co zrobic bo nakreciłem go na maxa no i chodziłem z nim przez 2 dni non stop, w nocy leżał na deklu i tu niespodzianka - sprawdzalem go co 2 godziny- odchyłka - 2 sekundy. Czy to możliwe że nic mu nie jest. A zatarty ćwiertnik to tak na oko jaki może być koszt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zatarty ćwiertnik" to bolączka którą usuwa się przy okazji pełnego serwisu zegarka. Jest to usterka związana z długim użytkowaniem bez przeglądu. To tak jakbyś katował samochód bez wymiany części eksploatacyjnych i oleju.

Wada ta jest o tyle typowa dla speedmastera ponieważ  wielu "zegarmistrzów" ogranicza serwis do części zegarkowej pozostawiając moduł chronografu bez ingerencji. (ten kaliber składa się z dwu modułów: zegarowego (Eta) i stoperowego (Dubois Depraz) nałożone na siebie w formie sandwitch'a). Często odstraszały ich białe malowane wskazówki i pewnie brak doświadczenia w tego typu konstrukcjach. 

Dobry fachowiec jest w stanie ocenić kondycje zegarka sprawdzając np amplitudę pracy balansu itp

We własnym zakresie możesz zbadać w prosty rezerwę chodu.

1 sprawdziłeś już że po nakręceniu ręcznym pracował 2 dni. 

2 to samo sprawdź ale z uruchomionym stoperem

3 jeżeli rezerwa wyniesie ok 40 godzin sprawdź działanie automatycznego naciągu zakładając niechodzący zegarek na cały dzień na rękę i powtórz pkt 1 pkt 2

Jeśli rezerwa chodu będzie 30 godzin lub mniej zainwestuj w przegląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem pod wrażeniem wiadomości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.