Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Mateusz Gawdzik

Ciekawy przyrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz Gawdzik

Witam

Do tematu zegarów, tych ogromnych. chciałbym dorzucić ciekawy instrument. Pochodzi z początku Królestwa Polskiego i był wykonany dla pomiaru czasu w Guberniach Mazowieckej. podlaskiej i kaliskiej. Przy zastosowaniu dodatkowych przeliczeń można go stosować na terenie całego Królestwa. Szczególnie przydatny dla oddziałów wojskowych przebywających w terenie oraz dla regulowania innych zegarów dla osób mieszkających na wsi.

Potrafię go obsługiwać i przy szczególnym przyłożeniu się do wykonania odczytu uzyskiwana dokładność jest zupełnie wystarczająca nawet jak na aktualne potrzeby.

Dołączę jeszcze skan instrukcji

pozdrawiamOdwiedź moją stronę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Mateusz :)

Dzięki za fajne zdjęcia zegara. Ciekaw jestem skąd go masz :)

Oczywiście jak dorzucisz jeszcze ten wspomniany skan to już będzie komplet szczęścia :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Gawdzik
Cześć Mateusz :o

Dzięki za fajne zdjęcia zegara. Ciekaw jestem skąd go masz :D

Oczywiście jak dorzucisz jeszcze ten wspomniany skan to już będzie komplet szczęścia :o

Pozdrawiam

Zegar był w naszej rodzinie od zawsze między różnymi ciekawostkami a biorąc pod uwagę historię rodzinną to był pewno u nas od nowości być może po to żeby regulować zegary gdzieś daleko od cywilizacji. Instrukcję włożę jak mi się uda tego dokonać

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz podesłał mi instrukcję do swojego zegarka w PDF z prośbą o wrzucenie jej tutaj, co niniejszym czynię.

c78da66657ec9781m.jpg 6fddeaaaea66b34bm.jpg 76c3d340a58f05b5m.jpg 2984ee8e54d63ee0m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.