Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość pcstud

kamienie? kompletna zegarkowa lameriada

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud

mam tak lamerskie pytanie, ze zaraz sie pewnie obsmiejecie jak norki... ale tak sobie pomyslalem, ze kogo mam zapytac jak nie Was :oops:

o co chodzi z ta iloscia kamieni w mechanizmach? czy ilosc kamieni o czymkolwiek swiadczy (np. dokladnosci), do czego one w zasadzie sluza i dlaczego w tym miejscu musza byc akurat kamienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamienie służą jako łożyska. Ich ilość nie świadczy o jakości. Kiedyś mi zegarmistrz powiedział, że do zwyłkego zegarka, bez komplikacji wystarczy 17. Nie wiem czy to prawda, ale większość tyle ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na forum taka pani, nazywa się WYSZUKIWARKA. Kryje się pod tym linkiem:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/search.php

Można też klinkąć na górze na napis "Szukaj"

Pani Wyszukiwarka nie gryzie i cierpliwie odpowiada na wszystkie zadane jej pytania. Na przykład za jej pośrednictwem można dotrzeć do teko wątku:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....hlight=kamienie

Gdzie napisane zostało:

kamienie - stosowane jako łożyska w celu zmniejszenia zużycia w miejscach największego tarcia w mechanizmie. W zegarkach mechanicznych jest ich zazwyczaj 17-18. Dawniej używano naturalnych rubinów, obecnie stosuje się kamienie syntetyczne.

Na forum jest sporo więcej informacji na ten temnat, trzeba tylko poszukać.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

oki, dzieki- prosze mnie juz nie pograzac :wink:

szczerze mowiac wpisujac "kamienie" dostalem setki postow z ktorych dla mnie nic nie wynikalo, a samo pytanie wydawalo mi sie dla fachowcow na tyle oczywiste, ze spodziewalem sie, ze nikt wczesniej o to nawet nie zapytal :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko :lol:

Gdzieś był wątek o wpływie ilości kamieni na dokładność (a właściwie braku wpływu) i rodzajach stosowanych kamieni.

Na tym forum było już chyba wszystko :D Tylko trzeba się w archeologa pobawić i szukać :idea:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.