Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wowos

rotomat

Rekomendowane odpowiedzi

szukałem tej strony od wczoraj i udało się

http://www.orbita.net/pages/17101.htm

myślę, że to cenna informacja dla wygodnickich ;)

jak rano zobaczy "stojący" zegarek swój w pracującym rotomacie :)

ps.

pewnie dla większości to nie tajemnica ale przypomnieć warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacz turns per day w ostatniej kolumnie? jest to liczba pełnych obrotów wahnika potrzebnych do maksymalnego naciągnięcia sprężyny?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry link!

Dzięki.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacz turns per day w ostatniej kolumnie? jest to liczba pełnych obrotów wahnika potrzebnych do maksymalnego naciągnięcia sprężyny?

Wygląda na to, że chodzi tu o coś innego. W zakładce Winder Basics znalazłem taką oto informację :

"Typically, the time controls turns per day (TPD) of 650, 800, 900 and 1300 TPD. This provides sufficient motion to keep the watch wound while, at the same time, eliminating any concern of over-winding."

Co w wolnym tłumaczeniu brzmi mniej więcej tak: Zwykle ustawiamy urządzenie tak, by wykonywało 650, 800, 900 lub 1300 obrotów w ciągu dnia(doby). Chodzi o to, by wskazać wystarczające tempo do tego, by utrzymać zegarek w ruchu, a jednocześnie wyeliminować obawę związaną ze zbytnim naciągnięciem sprężyny.

Myślę, że owo "over-winding" można także zrozumieć nie tylko jako zbytnie naciągnięcie (bo przecież czy można zbytnio naciągnąć automat??) ale także jako niepotrzebne utrzymanie sprężyny zegarka przez cały czas w stanie pełnego naciągu.

Wygląda więc na to, że informacja Turns per day jest użyteczna dla posiadaczy rotomatu firmy orbita. Chodzi w niej o to, na jaką częstotliwość należy ustawić urządzenie tak, by utrzymało zegarek na chodzie, jednocześnie nie nakręcając jego sprężyny za bardzo.

Przepraszam Breitling jeśli nie potrzebowałeś tłumaczenia a wystarczyłoby Ci jedynie zacytowanie informacji przeze mnie znalezionej. Postanowiłem jednak przełożyć ją na j. polski z uwagi na fakt, iż nie raz i nie dwa widziałem prośby o przetłumaczenie obcojęzycznych cytatów. ( a także dowcipów z działu "żarty żartami" )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.