Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jaroslaw13

Citizen AN3291-51E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań odnośnie tego zegarka? Można go aktualnie kupić za 407zł, a wcześniejsza jego cena była ponad 800zł. Z którego roku jest ten model? Jaka jest jego waga? Jakie może mieć wady dla użytkownika?

Z gory dziękuję i pozdrawiam Jarosław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc :P Waga zegarka to ok. 145g ze wszyskimi ogniwkami branzolety. Zegarek kupiłem i wygląda dobrze i przyjemnie leży na dłoni. Ale interesuje mnie jaki mechanizm siedzi w środku i czego mogę się po nim spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środku siedzi któryś z podstawowych mechanizmów Eco-drive z chronografem Citizena, dokładne oznaczenie znajdziesz na kopercie, to pierwsza część dwuczęściowego numeru. Jedyną większą komplikacją jest sam napęd Eco-drive, w którym tarcza zegarka jest jednocześnie panelem solarnym, padające na nią światło jest zamieniane na prąd elektryczny i magazynowane w wewnętrznym akumulatorze, z którego zegarek pobiera prąd do swojej pracy. Dokładność wskazań jest standardowa, zegarek może zrobić miesięcznie maksymalną odchyłkę 20 sekund. Im dłużej będzie przebywał na ręce, tym odchyłka będzie mniejsza (temperatura ręki stabilizuje warunki pracy zegarka).

Poza tym zegarek potrzebuje prądu do pracy, dzienna dawka zużywanej energii jest równa 8h padającego na tarczę światła w pomieszczeniu (albo w lecie 5 minut na bezpośrednim słońcu). Datę modelu możesz odczytać z numeru seryjnego: pierwsza cyfra oznacza rok, druga nr miesiąca. I właściwie tyle.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję "sergserg" za informacje i pozdrawiam, jednak nie do końca jestem przekonany czy tam siedzi Eco-drive...

Na dekielku są oznaczenia:

0510-S024285

MST

510237

GN-4-S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję "sergserg" za informacje i pozdrawiam, jednak nie do końca jestem przekonany czy tam siedzi Eco-drive...

I słusznie, źle spojrzałem do netu. W tym zegarku nie ma napędu solarnego, jest bateria, która wg danych producenta starcza na 2 lata pracy. Mechanizm 0510. Data produkcji z numeru seryjnego (510237) to prawdopodobnie styczeń 2005.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.