Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

chamulec

zakup na e-bayu

Rekomendowane odpowiedzi

Z jednej strony jechać specjalnie się nie opłaca, ale jadąc w tamte strony na wakacje (a jest gdzie do wybory do koloru), można się przy okazji nieźle zegarkowo obłowić; ja mam nadzieje za niedługi czas wyruszyć do Tallina, to napiszę jak wygląda tam rynek bazarowy.

A co do tych Atlantyków Delban i tym podobnych Adriatyków i Adriatyk to jest wręcz fascynujące, że jak np. na Kole ktoś ma taką sobie Delbanę chce za nią 400 zł, za Atlantica 600 zł, a za Roamera lub o niebo lepszego Enicara chcą 200... Na allegro wcale nie jest inaczej. Ale to chyba kwestia "marki" tj. tego, że z pokolenia na pokolenie przeszło przeświadczenie, że Atlantic i Delbanka to coś bardzo dobrego, konkretna firma, a o Enicarach, Roamerach i innych dużo lepszych zegarkach niewielu słyszało...

Mój ulubiony wspomniany wcześniej zegarmistrz ma np. teraz Atlantica-nurka z automatem z lat 70-tych chyba całkiem rzadką rzecz i chce za niego 1500 zł, a np. za stalową omegę z lat 40-tych chciał niedawno 400 zł i co bardziej zabawne mam przeczucie, że te Atlantic sprzeda się dużo szybciej niż sprzedała się Omega...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrzcie proszę na tę aukcję:2508517043

Co o tym myślicie?

Nie podoba mi sie ten 16 kamieniowy mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy piloci po zakończeniu szkoły w Orenburgu gdy uzyskali dyplom dostawali Sztyrmany jako podarek na 15 kamieniach z wysokim mostkiem (ZIM 2608) takie mechanizmy miały późniejsze Pobiedy gdyż pierwsze były z sub sekundą na bazie LIP 26 nawet Gagarin dostał taki a w kosmos poleciał Szturman na 17 kamieniach z wysokim mostkiem i stop sekundą to samo co ma Sportiwnyj. Ale nie tylko Gagarin leciał z nim ale Tereszkova też miała taki ze sobą w kosmosie. Zegarek Gagarina został podarowany Zakładom Kirowa i potem poszła produkcja Poljota ze sputnikiem w uznaniu jego zasług. Byłem 11 lat w Rosji i dostać Szturmana który można by było uznać za 100% oryginał nigdy mi się nie udało.

Drodzy forumowicze, popełniem na e-bayu takie coś:251018960688
Proszę o konstruktywą odpowiedź, żadnych krytyk się nie biję.
attachicon.gifszturmańskie.e-bay.JPG

Wszyscy piloci po zakończeniu szkoły w Orenburgu gdy uzyskali dyplom dostawali Sztyrmany jako podarek na 15 kamieniach z wysokim mostkiem (ZIM 2608) takie mechanizmy miały późniejsze Pobiedy gdyż pierwsze były z sub sekundą na bazie LIP 26 nawet Gagarin dostał taki a w kosmos poleciał Szturman na 17 kamieniach z wysokim mostkiem i stop sekundą to samo co ma Sportiwnyj. Ale nie tylko Gagarin leciał z nim ale Tereszkova też miała taki ze sobą w kosmosie. Zegarek Gagarina został podarowany Zakładom Kirowa i potem poszła produkcja Poljota ze sputnikiem w uznaniu jego zasług. Byłem 11 lat w Rosji i dostać Szturmana który można by było uznać za 100% oryginał nigdy mi się nie udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

"Złota Łopata" się należy, to taki forumowy Oscar ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem opis tej aukcji i pisze wyraźnie:

" here is this wonderful real 17 ruby jewels mechanical movement Russian Wrist Watch." a dalej przy rubryce "MECHANISM: Inside is a clean and higher-grade nickel plated mechanism (16 ruby jewels). REALLY AUTHENTIC MODEL." a poniżej zdjęcie od M.Gordona z właściwym werkiem od Szturmańskiego - 15 kamieniowy 2408:

Więc jeśli liczyłeś na coś innego niż masz otrzymać - może warto wycofać się z tego deal'u i zachować fundusze na właściwego S            Gagarin miał dwa jeden to 15 na wysokim mostku jak w Pobiedzie na bazie Francuskiego LIP 26 po zakończeniu elitarnej szkoły pilotów w Orenburgu takie dostawali wszyscy co ją kończyli z całego Układu Warszawskiego i drugi na 17 kamieniach taki sam werk jak ma Sportiwnyje ten był z nim w kosmosie i po powrocie trafił do muzeum Zakładów im. Kirova drugi taki sam miała Tiereszkowa w kosmosie i z tym nie wiadomo co się stało. Więc takiego nie ma szans kupić a nawet te 15 są nie osiągalne gdyż były robione tylko na prezenty dla wojska. Pracowałem na Rosji jedenaście lat i nie upolowałem Szturmana w 100% oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.